ΒΙΝΤΕΟ: Τουρκικές υπερπτήσεις στη σκιά της ελληνογαλλικής συμφωνία

ΠΗΓΗ MEGA TV

Η Τουρκία οργισμένη από την συμφωνία που υπέγραψαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν, τραβάει εκ νέου το σχοινί τόσο με απειλητική διπλωματική ρητορική όσο και με υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

Στις 11:26 χθες το πρωί ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 πέταξε πάνω από τις νήσους Μακρονήσι και Ανθρωποφάγους στα 29.000 πόδια. Στη συνέχεια στις 11:27 δεύτερο ζευγάρι τουρκικών μαχητικών πέταξε και πάλι πάνω από τα ίδια νησιά πιο χαμηλά στα 11.000 πόδια.

Η Πολεμική Αεροπορία απογείωσε τέσσερα μαχητικά της που έσπευσαν και στις δύο περιπτώσεις να αναχαιτίσουν τους εισβολείς με αποτέλεσμα δύο σκληρές αερομαχίες στις οποίες για μια ακόμη φορά οι τούρκοι χειριστές έλαβαν την απαιτούμενη απάντηση.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ
ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ
-Είναι λίγο παράξενο για ένα στρατιωτικό να δίνει το περιστέρι της ειρήνης
-Καθόλου
-Αλλά είμαστε σίγουροι ότι οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις είναι αυτές που εξασφαλίζουν την ειρήνη
-Οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις εξασφαλίζουν την ειρήνη οπότε πολύ καλά…
-Είναι από κλαδί ελιάς
-…το ερμηνεύεται.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από την Κύπρο που εορτάζει την 61η επέτειο της ανεξαρτησίας της έστειλε μήνυμα επαγρύπνησης. «Η αναθεωρητική, αποσταθεροποιητική και παραβατική στάση της Τουρκίας απαιτεί τη συνεχή επαγρύπνηση μας καθώς και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων δυνάμεων μας» τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

 

Κορώνες και… απειλές

Λίγες ώρες μετά από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στο οποίο έγινε λόγος για «μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας και της Κύπρου» στη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο – ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δεν έκρυψε την οργή της Άγκυρας για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.

«Οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας ως προς τη θαλάσσια δικαιοδοσία και τον εναέριο χώρο της Ελλάδας είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο. Αποτελεί κενό όνειρο ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι αμφισβητούνται επίσης από τη διεθνή κοινότητα, δημιουργώντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπ. Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκί.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας ανακοίνωσαν ταυτόχρονα ότι την προσεχή Τετάρτη 6 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί στην Άγκυρα ο 63ος γύρος των διευρευνητικών επαφών.