Γ. Μπουρνούς: «Να αποζημιωθούν άμεσα οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου»- Αναφορά στον Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων


Γ. Μπουρνούς: Να αποζημιωθούν άμεσα, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και προσχηματικές κωλυσιεργίες, οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου.

Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε στις 11 Οκτωβρίου ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου για τις καταστροφές που υπέστησαν στις καλλιέργειες και στην παραγωγή τους, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν και φέτος στο νησί.

Ο Γιάννης Μπουρνούς, που είχε επισημάνει εκτενώς και εγκαίρως το πρόβλημα με ερώτηση που είχε καταθέσει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 4 Ιουνίου 2021, καλεί εκ νέου τον αρμόδιο Υπουργό να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και προσχηματικές κωλυσιεργίες, προκειμένου να αποζημιωθούν άμεσα και επαρκώς οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου.

 

Ο Βουλευτής Λέσβου αναφέρει, επίσης, ότι η απουσία σχεδίου εκ μέρους της κυβέρνησης για την ενίσχυση και ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας αποθαρρύνει την ενασχόληση νέων ελαιοκαλλιεργητών και ενισχύει την τάση εγκατάλειψης των ελαιώνων της Λέσβου.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς.

 

Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2021

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου για τις καταστροφές στην παραγωγή, εξαιτίας των έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών».

Ο Βουλευτής Ιωάννης Μπουρνούς καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορά με την επιστολή του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, με την οποία εκφράζονται η μεγάλη ανησυχία και η έντονη δυσαρέσκεια των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου για την απουσία οικονομικής ενίσχυσης και αποζημίωσής τους από την Πολιτεία, μετά την καταστροφική, λόγω των έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών, ελαιοπαραγωγική χρονιά.  Επιπλέον, η δυσαρέσκεια των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου εντείνεται με την προσχηματική παραπομπή του θέματος για διερεύνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ η ανεπάρκεια ουσιαστικής μέριμνας από την Πολιτεία αποθαρρύνει την εισαγωγή νέων ελαιοκαλλιεργητών και ενισχύει την τάση εγκατάλειψης των ελαιώνων της Λέσβου.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι μεγάλες διαφορές θερμοκρασιών που επικράτησαν στη Λέσβο, σε συνδυασμό με τα έκτακτα και ακραία καιρικά φαινόμενα, συνετέλεσαν στην μαζική πρώιμη καρπόπτωση, με ολέθρια αποτελέσματα για την παραγωγή. Αναφέρεται, επίσης, ότι η αρτιότητα και η επάρκεια των τεκμηριώσεων στις σχετικές αναφορές των φορέων διαπιστώθηκαν από τον Πρόεδρο και τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ κατά την επίσκεψή τους στη Λέσβο.

Επισημαίνεται ότι οι συγκεκριμένες ζημιές υπάγονται στις προβλεπόμενες περιπτώσεις αποζημιώσεων από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, εφόσον οι απώλειες στην παραγωγή την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο υπερέβαιναν το 30% του μέσου όρου παραγωγής των τελευταίων τριών ετών, πριν την ελαιοκομική χρονιά 2020-2021.

Καλείται ο Υπουργός να ενεργήσει άμεσα ώστε να αποζημιωθούν, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και προσχηματικές κωλυσιεργίες, οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου για τις καταστροφές, που υπέστησαν στις καλλιέργειες και την παραγωγή τους, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν και φέτος το νησί.

 

                                                Επισυνάπτεται η επιστολή.

 

Παρακαλούμε για την απάντηση, τις σχετικές ενέργειες και να μας ενημερώσετε σχετικά.