Γ.Μπουρνούς: Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης να ερευνήσει αντί να συγκαλύπτει παρενοχλήσεις γυναικών υπαλλήλων του Δήμου


Δήλωση του Βουλευτή Ν. Λέσβου Αναπληρωτή Τομεάρχης Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Μπουρνού.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης να ερευνήσει αντί να συγκαλύπτει παρενοχλήσεις γυναικών υπαλλήλων του Δήμου 

Οι επανειλημμένες καταγγελίες των δυο γυναικών εργαζομένων στη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Μυτιλήνης, είναι σοβαρές και εξαιρετικά ανησυχητικές. Παραπέμπουν ξεκάθαρα σε σεξουαλική και ηθική παρενόχληση σε βάρος τους από συνάδελφό τους, καθώς και σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, όπου παραβιαστικές και κακοποιητικές συμπεριφορές φαίνεται να γίνονται ανεκτές και να μένουν ατιμώρητες. Αντί ο κ. Δήμαρχος να προχωρήσει σε ενδελεχή έρευνα και απόδοση ευθυνών, φαίνεται όχι απλώς να ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές, αλλά να επιδιώκει και τη συγκάλυψή τους.

Μάλιστα, η εξέλιξη της υπόθεσης δείχνει απόπειρα ενοχοποίησης των θυμάτων, αλλά και τιμωρίας τους με δυσμενή μετάθεση με το επιχείρημα της «προστασίας» τους. Προστασία από τι κύριε Δήμαρχε; Από τι απειλούνται οι δυο εργαζόμενες του Δήμου σας και τι κάνετε εσείς γι’ αυτό;

Τα καταγγελλόμενα και οι αντιδράσεις των αρμόδιων αποκαλύπτουν εμπεδωμένη κουλτούρα ατιμωρησίας για σεξουαλική και ηθική παρενόχληση που ντροπιάζει όλους μας και πρώτον από όλους τον Δήμαρχο. Έστω και τώρα, τον καλώ να βρει το σθένος να διοικήσει με στοιχειώδη επάρκεια και ευθύνη τις υπηρεσίες του Δήμου Μυτιλήνης, να εγγυηθεί αμερόληπτες διαδικασίες έρευνας των καταγγελιών και απόδοσης ευθυνών και να ξεκαθαρίσει δημόσια πως θα πατάσσονται αμείλικτα τυχόν κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος γυναικών.