ΒΙΝΤΕΟ: Την Πέμπτη οι υπογραφές για τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ

ΠΗΓΗ MEGA TV

Για τις ΗΠΑ αναχωρεί την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προκειμένου να συμμετάσχει στις 13 και 14 Οκτωβρίου στον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ και να υπογράψει με τον Αμερικανό ομόλογό του Antony Blinken, τo Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Επί αμερικανικού εδάφους ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί επίσης με τον με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Yair Lapid και τον Εμιρατινό ομόλογό του Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτων.

Λίγες ώρες πριν από το ταξίδι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έστειλε ένα ακόμα μήνυμα στην Άγκυρα, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη του ΟΑΣΕ.

«Δυστυχώς, δεν μοιράζονται όλοι στη γειτονιά μας το όραμά μας, την προώθηση δηλαδή της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων χωρών και λαών. Ας στείλουμε όλοι το μήνυμα ότι η απάντηση στις κοινές μας προκλήσεις έγκειται αποκλειστικά στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Η Άγκυρα επανήλθε με έκτακτη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας το οποίο προσπαθώντας να δικαιολογήσει τον νέο πλου του «Oruc Reis» έδωσε στη δημοσιότητα χάρτη με τους ισχυρισμούς της για τα όρια της υφαλοκρηπίδας και την περιοχή που κινείται το ερευνητικό της σκάφος.

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του Σουλτάνου προσπαθεί να ρίξει γέφυρες στις ΗΠΑ σε μία προσπάθεια να επουλώσει τις πληγές από το ναυάγιο με τα F35.

«Ως αντάλλαγμα για το ποσό που πληρώσαμε (για τα F-35) θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο της επέκτασης του στόλου των F-16 ή του εκσυγχρονισμού αυτών που διαθέτουμε» υποστήριξε ο Ιμπραήμ Καλίν.

Οι δηλώσεις αυτές του Καλίν ήρθαν λίγη ώρα μετά τις ιαχές Ακάρ πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκτήσει υπεροχή έναντι της Τουρκίας.