Τα cryptos θα αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά νομίσματα ως το 2016


Ποιος μπορεί να προβλέψει τι θα φέρει το μέλλον. Κανείς δεν έχει μαντικές ικανότητες, όμως μερικές φορές τα σημάδια είναι εκεί. Υπάρχουν τομείς όπου οι προβλέψεις δεν είναι απόλυτες, αλλά αποτελούν μέρος της δουλειάς. Για παράδειγμα στην οικονομία, όπου το μέλλον δεν μπορεί να κρύβει όλα τα μυστικά του. Οι ειδικοί της κατηγορίας είναι πολλές φορές σε θέση να εκτιμήσουν τις καταστάσεις και σε βάθος χρόνου να πραγματοποιήσουν κινήσεις που αλλάζουν τις ισορροπίες.

Ισορροπίες που μερικές φορές είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και επηρεάζονται από εκατοντάδες παράγοντες. Όπως για παράδειγμα είναι τα κρυπτονομίσματα. Η τεχνολογία τα έβαλε στη ζωή μας και τα πράγματα στην οικονομία έγιναν πιο ρευστά από ποτέ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι τα κρυπτονομίσματα θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα οικονομικά δεδομένα και, μάλιστα, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι φανταζόμαστε.

Όπως μία μεγάλη πλειοψηφία στελεχών του τραπεζικού τομέα, η οποία θεωρεί ότι το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα που αυτή την περίοδο ψάχνουν τον χώρο τους στην οικονομία είναι κοντά στο να γίνουν ευρέως αποδεκτά από το κοινό. Σε μία πρόσφατη δημοσκόπηση μεταξύ των τραπεζικών στελεχών αποκαλύφθηκε ότι οι περισσότεροι εξ’ αυτών θεωρούν ότι τα ψηφιακά νομίσματα έχουν τη δυναμική να αντικαταστήσουν το φυσικό χρήμα όπως το γνωρίζουμε σήμερα μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η επικείμενη αλλαγή χαρακτηρίστηκε «σεισμική».

Τα κρυπτονομίσματα αποτελούν ήδη μέρος της ζωής μας, έμμεσα ή άμεσα, με την τεχνολογία blockchain που τα δημιούργησε να καλύπτει διάφορους τομείς της καθημερινής μας ρουτίνας: από την υποστήριξη των συστημάτων υγείας και των τραπεζών έως την εξασφάλιση σταθερότητας σε εταιρείες διασκέδασης και σε υπηρεσίες cloud. Για τους τραπεζίτες υπάρχει, μάλιστα, ένας όρος που έχει δημιουργηθεί για να προβλέψει αυτό που θα ακολουθήσει τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια: «υπερκρυπτονομισματικοποίηση».

Προφανώς η λέξη αυτή θα ακουγόταν αστεία πριν από μόλις μία δεκαετία, αλλά σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη αντιλαμβάνονται τι εννοούν τα στελέχη των τραπεζών. Τα κρυπτονομίσματα έκαναν ένα εντυπωσιακό comeback μετά την τρομακτική πτώση που είχαν τον Μάιο του 2021. Ένα τρισεκατομμύριο δολάρια προστέθηκαν ως κεφάλαιο στην αγορά τους μόνο τον Ιούλιο του 2021, κάτι που έδειξε ότι υπάρχει μεγάλη πίστη σε όσα μπορούν να προσφέρουν και στον ρόλο που θα παίξουν στην οικονομία στο μέλλον.

Το δεύτερο μέρος της τρελής ανοδικής κούρσας τους οδηγεί το Bitcoin, το οποίο είδε την τιμή του να εκτοξεύεται και πάλι πάνω από τα 50 χιλιάδες δολάρια. Δεν είναι, όμως, το μοναδικό καθώς αυτό παρασύρει και τα υπόλοιπα. Ψηφιακά νομίσματα όπως το Ethereum (ETH), το Binance Coin (BNB), το Cardano (ADA), το Dogecoin (DOGE) και το Ripple (XRP) έχουν ακολουθήσει τα χνάρια του Bitcoin σε μία κούρσα προς την κορυφή, για να προκαλέσουν «υπερκρυπτονομισματικοποίηση» μεταξύ των επενδυτών και της κοινότητας των κρυπτονομισμάτων.

Ήδη εδώ και πολλά χρόνια τα εξειδικευμένα έντυπα και οι οικονομικοί αναλυτές έχουν εντοπίσει αρκετούς τρόπους με τους οποίους οι «σεισμικές αλλαγές» στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες έχουν επέλθει. Σε μία πρόσφατη έκθεσή της, η Deloitte αποκάλυψε ότι το 76% των επαγγελματιών του χώρου θεωρούν ότι το Bitcoin μπορεί να ακολουθήσει το δρόμο που άνοιξε το Ελ Σαλβαδόρ πριν από λίγες εβδομάδες: να γίνει βασικό νόμισμα ενός κράτους και μάλιστα μεγάλου. Η αναφορά εξηγεί ότι «το μέλλον συμβαίνει ακριβώς αυτή τη στιγμή» και προτείνει στους παραλήπτες της να θυμούνται ότι «η συμμετοχή στην εποχή των ψηφιακών νομισμάτων δεν είναι επιλογή, αλλά αναπόφευκτη πραγματικότητα».

Η έκθεση της Deloitte είχε ιδιαίτερη απήχηση στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, όπως και η συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην υπουργός οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, για το θέμα. Οι τράπεζες θεωρούν ότι τα κρυπτονομίσματα δεν είναι απολύτως δημοκρατικά καθώς δεν γνωρίζει κανείς ποιος κατέχει Bitcoins και πόσα ακριβώς, ενώ οι παλιότεροι κάτοχοι αποκτούν πλεονέκτημα έναντι των νέων αφού στο παρελθόν ήταν ευκολότερο να αποκτήσει κάποιος ένα ψηφιακό νόμισμα.

Άποψη των τραπεζικών στελεχών είναι ότι το ψηφιακό χρήμα και τα κρυπτονομίσματα των κεντρικών τραπεζών κάθε χώρας αποτελούν το επόμενο αξιόπιστο βήμα. Ο Βαρουφάκης έχει παρόμοια άποψη με εκείνη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όμως οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν αποδείξει ότι τα ψηφιακά νομίσματα δεν είναι εύκολο να φρεναριστούν. Ίσως τελικά η «υπερκρυπτονομισματικοποίηση» να μην είναι πολύ μακριά μας.