Από αύριο Πέμπτη ξεκινούν οι «Ημέρες Μνήμης Μικρασίας»


Οι εκδηλώσεις από το «Κιρκινέτσι» ξεκινάνε στις 8 το βράδυ στον αύλειο χώρο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με προβολή ντοκιμαντέρ για τη Μικρασία παραγωγές του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών

Ξεκινάει αύριο Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ στον αύλειο χώρο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στην οδό Μικράς Ασίας 2 στο Κιόσκι, η σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Ημέρες μνήμης Μικρασίας 2021 - 99 χρόνια μετά Θυμόμαστε, Γνωρίζουμε, Τιμάμε» που οργανώνει ο Σύλλογος κατοίκων Συνοικιών Κουλμπάρα και  Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι».

Η πρώτη των εκδηλώσεων περιλαμβάνει προβολή ντοκιμαντέρ για τη Μικρασία με παραγωγές του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών.

 

θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ:

 

- Η ΑΝΑΤΟΛΗ ΕΔΥΣΕ του Αλέξανδρου Παπαηλιού

- ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗ «ΑΙΒΑΛΙ 1922» του Ηλία Δημητρίου

 

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου με εκδήλωση συζήτηση με θέμα:

«Το 1922 και η σημασία του. Γέφυρες προσφυγικής μνήμης από την Ανατολή στην Ελλάδα του 21ου αιώνα».

Και αυτή η εκδήλωση θα γίνει στις 8 το βράδυ στον αύλειο χώρο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στην οδό Μικράς Ασίας 2 στο Κιόσκι.

Στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας θα πάρουν μέρος κεντρικά στελέχη των κομμάτων Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.

 

Τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν αύριο

 

Η ΑΝΑΤΟΛΗ ΕΔΥΣΕ

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Παπαηλιού

Μουσική: Γιάννης Βοργίας

Ιστορικός Σύμβουλος: Ειρήνη Σαρίογλου

 

Πώς, πότε και γιατί κόπηκε ο ομφάλιος λώρος μας με την Ανατολή; Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στις ανταποκρίσεις του δημοσιογράφου Κώστα Μισαηλίδη για την Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922). Η τραγωδία ξετυλίγεται μέσα από το λόγο του Μικρασιάτη πολεμικού ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή. Από τα σκληρά πεδία των μαχών και τα ερείπια, αναδύεται το ανθρώπινο δράμα.

 

Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ στο 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (2019) και συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

 

ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗ «ΑΙΒΑΛΙ 1922»

Σκηνοθεσία: Ηλία Δημητρίου

Πρωτότυπη μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα

Επιμέλεια: Ειρήνη Σαρίογλου

 

Ανάμεσα στους χιλιάδες άσημους πρωταγωνιστές του μικρασιατικού δράματος ήταν και η οικογένεια Βενέζη από το Αϊβαλί.

Την ιστορία του 18χρονου Ηλία τη γνωρίσαμε μέσα από το βιβλίο του «Το Νούμερο 31328», μια συγκλονιστική μαρτυρία της βασανιστικής εξόντωσης των ανθρώπων που οδηγήθηκαν αιχμάλωτοι στα βάθη της Ανατολής.

Από τους 3.000 με 3.500 αιχμαλώτους του Αϊβαλιού επέζησαν μόνο 24 κι ένας απ’ αυτούς ήταν ο Ηλίας Βενέζης.

Δεκατέσσερις μήνες έζησε καθημερινά συντροφιά με το θάνατο κι επιστρέφοντας στην Ελλάδα, παιδί ακόμη, με ζωντανούς τους εφιάλτες και με νωπές τις πληγές στο σώμα και την ψυχή του έγραψε το Νούμερο 31328. Ένα τρομερό κατηγορητήριο όχι ενάντια στους βασανιστές του, αλλά ενάντια στον πόλεμο που αποθηριώνει τους ανθρώπους.

Ακριβώς 50 χρόνια μετά, η αδελφή του Ηλία, η Αγάπη Βενέζη φέρνει στο φως τη δική της παράλληλη και συγκλονιστική ιστορία μέσα από το «ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ 10 ΗΜΕΡΩΝ»:

Την απεγνωσμένη προσπάθειά της να βρει τον κρατούμενο αδελφό της και να τον γλυτώσει από τα κάτεργα των αμελέ ταμπουρού.

Η μαρτυρία της Αγάπης Μολυβιάτη - Βενέζη όπως και αυτή του Ηλία Βενέζη, είναι το χρονικό μιας τραγωδίας, αφηγείται προσωπικά βιώματα που στάζουν αίμα και πόνο, αποτελεί όμως παράλληλα κι έναν ύμνο στην ανθρωπιά και την αλληλεγγύη, που δεν έχουν σύνορα και εθνική ταυτότητα και που μπορούν ν’ ανθίσουν ακόμη και μέσα στην άγονη έρημο του συλλογικού μίσους.

Είναι ένα δυνατό κείμενο δίκαιης μνήμης, από αυτά που μπορούν να ταρακουνήσουν τις βαθιές προκαταλήψεις και να φέρουν πιο κοντά τους λαούς που τους χώρισε η ιστορία.

Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στο βιβλίο «Το Χρονικό των Δέκα Ημερών» της Αγάπης Μολυβιάτη – Βενέζη το οποίο αναφέρεται για την προσπάθεια ενός τούρκου αξιωματικού να σώσει τον αδερφό της, το λογοτέχνη Ηλία Βενέζη, από τα τάγματα θανάτου το 1922.

Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το A’ Βραβείο Καλύτερης Μουσικής στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου (Οκτώβριος 2012).