Σε εγρήγορση η Επιτροπή Αγώνα Λέσβου για την Βαστρια- Ολομέτωπη επίθεση στον Δήμο Μυτιλήνης


Ανακοίνωση με σκληρά λόγια για τον Δήμο Μυτιλήνης και την κυβέρνηση με θέμα την κατασκευή νέας δομής στην Βαστρια από την επιτροπή αγώνα Λέσβου για το μεταναστευτικό.


Πριν μερικές μέρες η πολιτική των υπερδομών και των μακροχρόνια εγκλωβισμένων επισφραγίστηκε μέσω της κατακύρωσης του έργου κατασκευής αυτών σε μια από τις γνωστές, κρατικοδίαιτες κατασκευαστικές εταιρίες.

 

Και ενώ μετά από πολλά χρόνια μιζέριας υπήρξε μια επίφαση τουριστικής κανονικότητας για το νησί της Λέσβου η οποία έδωσε ανάσα οικονομικής ρευστότητας και αναπτυξιακή προοπτική στον κλάδο του τουρισμού ήρθε η επιλογή αναδόχου για την κατασκευή των υπερδομών να υπενθυμίσει και στον πλέον αφελή, το μέλλον υποβαθμισμένης περιφέρειας με πολίτες δεύτερης κατηγορίας, που επιφυλάσσουν για το Β. Αιγαίο τα κέντρα λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Η Λέσβος βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού αυτού καθόσον προορίζεται να είναι το βασικό σημείο υποδοχής και εγκλωβισμού μεταναστών. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μόνο στη Λέσβο η αποσυμφόρηση δεν προχωράει, ενώ παράλληλα μόνο στη Λέσβο στην «προσωρινή δομή» του Καρά τεπέ εκτελούνται εργασίες δημιουργίας μόνιμων υποδομών.

 

Σε αυτό το πλαίσιο ο δήμος Μυτιλήνης, μετά τη θερινή ραστώνη του, αφυπνίστηκε όψιμα και με μια ανακοίνωση που γεννά ερωτήματα και προκαλεί θυμηδία, σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης χωρίς να προσδιορίσει ποιος ακριβώς είναι ο εχθρός. Στην ανακοίνωση αυτή ο δήμαρχος και η «επαναστατική» ομάδα του  συνειδητοποιούν ότι μόνο στη Λέσβο δεν γίνεται αποσυμφόρηση και ότι ο Καρά τεπές οδεύει προς μονιμοποίηση, κάτι δηλαδή που ο Λεσβιακός λαός, που ποτέ δεν ρωτήθηκε, φωνάζει εδώ και μήνες. Και ενώ  οι όψιμοι  επαναστάτες  κατηγορούν ουσιαστικά για αφερεγγυότητα την κυβέρνηση και εμμέσως πλην σαφώς καλούν το κόσμο να μην την εμπιστεύεται, αντί να στρατευθούν με το Λεσβιακό λαό και τη βούληση του να εκκενωθεί το νησί μας (όπως έχει συμβεί στα υπόλοιπα νησιά) και να κλείσει η δομή του Καρά τεπέ, καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει με τα έργα στη Βάστρια το ταχύτερο δυνατό! Δηλαδή απλά παρακαλούν να φτιαχτεί μια δεύτερη, θηριώδη, δομή στη Λέσβο. Αυτή η διπολική στάση της δημοτικής αρχής, υποκρύπτει ακραία υποκρισία και αντί να ενώνει, οδηγεί το Λεσβιακό λαό σε διχασμό.

 

Εκμεταλλεύονται τα γεγονότα στο Αφγανιστάν και προσπαθούν να εκβιάσουν τους Λέσβιους χρησιμοποιώντας τα πλέον ύπουλα εργαλεία προπαγάνδας και λαϊκισμού. Δεν λένε ότι, όπως αποδείχθηκε, έγκειται στη βούληση της Ελλάδας εάν θα υπάρχουν μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου αλλά υπερθεματίζουν στα σχέδια μετατροπής της Λέσβου στο μόνιμο κέντρο διαλογής ανθρώπινων ψυχών της Ευρώπης.

 

Και φυσικά τη δημοτική αρχή και τον κ. Κύτελη προσωπικά δεν φαίνεται καθόλου να τους άγγιξαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου στη χώρα μας. Κανένα σχόλιο και καμιά ευαισθησία  για την επικινδυνότητα της Βάστριας για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών παρόλο που κάποιοι όψιμοι δασολόγοι λίγο καιρό πριν διατείνονταν ότι θα ληφθούν κατάλληλα μέτρα πυρασφάλειας από αυτούς που τώρα δεν εμπιστεύονται. Φυσικά την απάντηση στο ερώτημα για το αν μπορούν να ληφθούν μέτρα που θα καταστήσουν τη Λέσβο ασφαλή την έδωσε η πυρκαγιά στην Εύβοια η οποία συνάντησε  δυο θάλασσες πριν σταματήσει και η φωτιά στην Αττική που αναζωπυρώθηκε με τριάντα εναέρια μέσα από πάνω της και η οποία κόντεψε να εξατμίσει τη λίμνη του Μαραθώνα. Κύριε Κύτελη θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μια πυρκαγιά στην περιοχή Βάστρια, σε συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας συχνά πλέον λόγω της κλιματικής κρίσης,  θα μπορούσε να καταστρέψει τον δασικό πλούτο της Λέσβου, το μεγάλο ελαιώνα της αλλά και τα χωριά πέριξ αυτών πριν σβήσει στην παραλία των Βατερών. Μετά τα τελευταία γεγονότα των δασικών πυρκαγιών δεν υπάρχουν λοιπόν δικαιολογίες. Εσείς κύριοι που υπογράψατε πολιτικά την απόφαση κατασκευής μιας μικρής πόλης, εγκλωβισμένων ανθρώπων σε συνθήκες απελπισίας, εφαπτόμενης στη βόρεια πλευρά εύφλεκτου και άκαυτου επί δεκαετίες πευκοδάσους , θα είστε υπεύθυνοι για εμπρησμό από πρόθεση σε περίπτωση πυρκαγιάς στη περιοχή και πιθανόν υπεύθυνοι για την  καταστροφή της ενδοχώρας του νησιού μας . Αλλά όπως φαίνεται δεν γνωρίζετε τη Λεσβιακή ύπαιθρο και τις ιδιαιτερότητες της γιατί απλά έχετε μάθει να περπατάτε μόνο όπου υπάρχει τσιμέντο.

 

Κύριοι της δημοτικής αρχής, για λόγους που έχουν αναλυθεί εκτενώς, η Λέσβος δεν μπορεί να ανεχθεί τίποτα περισσότερο από ένα χώρο καταγραφής και ταυτοποίησης όσων λίγων έρχονται, που θα ελέγχεται πλήρως από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες θα εξασφαλίζουν τις απαραίτητες ανθρώπινες συνθήκες για προσωρινή διαμονή χωρίς να υφίσταται ανάγκη συνδρομής  ΜΚΟ.  Η λήψη σαφούς θέσης από εσάς σε αυτό, κάτι που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει, είναι απαραίτητη και οι Λέσβιοι την περιμένουν. Συμφωνείτε η όχι; Αν συμφωνείτε δεν πρέπει να τίθεται καν από εσάς θέμα κατασκευής δομής εκατοντάδων στρεμμάτων (όπως η Βάστρια και ο Καρά τεπές).

 

Θα πρέπει να γνωρίζετε τέλος ότι, κόντρα ενδεχομένως στα επιχειρηματικά και οποιαδήποτε άλλα συμφέροντά, την τελική απόφαση για την κατασκευή υπερδομής, θα την λάβει ο Λεσβιακός λαός με τρόπο που το αίσθημα επιβίωσης θα του επιβάλλει. Κύριοι της δημοτικής αρχής σας καλούμε να επιστρατεύσετε όση πολιτική αξιοπρέπεια σας έχει απομείνει και να στρατευθείτε μαζί του. Ο αγώνας θα είναι σκληρός αλλά η Λέσβος θα νικήσει.