Το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή έρχεται στη Μυτιλήνη στις 17 και 18 Σεπτέμβρη


Το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, που έχει ξεκινήσει το ταξίδι του σε όλη τη χώρα με σύνθημα "Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς! Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, το Σοσιαλισμό!", έρχεται στη Μυτιλήνη, στις 17 και 18 Σεπτέμβρη, στην Πλατεία Σαπφούς!

Η Τομεακή Οργάνωση Λέσβου της ΚΝΕ, καλεί τις νέες και τους νέους, τους μαθητές, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους του νησιού, για άλλη μια φορά να δώσουν δυναμικό παρών στο Φεστιβάλ!

Το πρόγραμμα μέχρι στιγμής περιλαμβάνει, Ρεμπέτικο γλέντι με τους Rebetels και Λαϊκό γλέντι με τους La Muzica, ενώ το Σάββατο 18/09, θα γίνει η κεντρική πολιτική ομιλία, από το Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Επίσης, στις 18 Σεπτέμβρη, θα γίνει προβολή βίντεο της ΚΝΕ με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Στο χώρο του Φεστιβάλ, θα συλλέγονται σχολικά είδη για τις οικογένειες των πυρόπληκτων.

Την Παρασκευή 10/09, η Τομεακή Οργάνωση Λέσβου της ΚΝΕ, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σχετικά με τις εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στη Μυτιλήνη, που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη.

 

Στη συνέντευξη, μίλησε ο Κυριάκος Βαξεβάνης, μέλος του Τ.Σ Λέσβου της ΚΝΕ, ο οποίος ανέφερε: 

"Με το σύνθημα «Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς-Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, το Σοσιαλισμό», το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα, με τελικό προορισμό το τις εκδηλώσεις στο Πάρκο Τρίτση της Αθήνας, από τις 23 έως τις 25 Σεπτέμβρη.

Σαν οργάνωση, δε θα μπορούσαμε να μην πούμε το δικό μας ξεχωριστό αντίο, στο μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος τίμησε πολλές φορές με την παρουσία του τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Τα τραγούδια του, θα συνεχίσουν να μας συντροφεύουν καθημερινά στους αγώνες αλλά και μέσα από τα Φεστιβάλ, ώστε κάθε νέα και νέος αγωνιστής να γνωρίσει το έργο του, να εμπνευστεί και να πάρει δύναμη από αυτό, μέχρι τελικά να γυρίσει ο ήλιος. Ολόκληρη η τρίτη μέρα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στην Αθήνα, θα είναι αφιερωμένη στο Μίκη, ενώ το μεγάλο μουσικοσυνθέτη θα τιμήσουμε και εμείς στη Μυτιλήνη μέσα από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Στο σύνθημα του Φεστιβάλ, συμπυκνώνουμε το κάλεσμα που απευθύνει πλατιά η ΚΝΕ και το ΚΚΕ σε κάθε νέα και νέο, για να έρθει μαζί μας στον αγώνα, για να χτίσουμε μια καλύτερη κοινωνία στην οποία θα χωράνε όλες οι σύγχρονες ανάγκες μας.

Είναι ένα κάλεσμα επίκαιρο όσο ποτέ, γιατί τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής κοινωνίας γίνονται ολοένα και πιο φανερά, τα όνειρα και οι ανάγκες των νέων θυσιάζονται ολοένα και περισσότερο στο βωμό του κέρδους. Αυτό αποδείχτηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, με τις φλόγες να καταστρέφουν τη φύση και τη λαϊκή περιουσία, με την πανδημία να εξαπλώνεται χωρίς να υπάρχει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας, με τα πανεπιστήμια να μένουν κλειστά για ενάμιση χρόνο και τα σχολεία να ανοιγοκλείνουν κάθε λίγο και λιγάκι.

Το σύνθημα του Φεστιβάλ μας όμως, είναι εμπνευσμένο και από τους καθημερινούς μικρούς και μεγάλους αγώνες του λαού και της νεολαίας όλο αυτό το διάστημα, που έσπασαν τη σιωπή, που δεν έμειναν άπραγοι απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του.

Είναι εμπνευσμένο από τον αγώνα των κατοίκων να σώσουν τα σπίτια τους, όταν η μόνη πολιτική της κυβέρνησης ήταν το «τρεχάτε να σωθείτε». Είναι εμπνευσμένο από τους μεγάλους αγώνες των μαθητών, που η κυβέρνηση τους συκοφάντησε ως αρνητές της πανδημίας, επειδή διεκδικούσαν ένα ασφαλές σχολείο.

Είναι εμπνευσμένο από τους αγώνες των φοιτητών που πάλεψαν για ανοιχτά πανεπιστήμια με όλα τα μέτρα προστασίας, αλλά και για να μην περάσει το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που άφησε εκτός πανεπιστημίων 40 χιλιάδες μαθητές.

Όλοι αυτοί οι αγώνες, είναι για εμάς πηγή έμπνευσης και δύναμης. Και θέλουμε ακριβώς στα Φεστιβάλ μας, να συναντιόμαστε με κάθε νέο και νέα που προβληματίζεται και αγωνιά για όλα όσα αντιμετωπίζει, να ανταλλάσσουμε την πείρα από τις μεγάλες και σημαντικές διεκδικήσεις για το σήμερα, να οργανώνουμε την πάλη μας το αύριο.

Στο νησί μας επιπλέον, έχουμε και τη μεγάλη παρακαταθήκη της διεξαγωγής του 30ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, όπου χιλιάδες νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα, συναντηθήκαμε και φωνάξαμε μαζί και με τους συντρόφους μας από τα απέναντι παράλια, ότι και στην Ελλάδα και στην Τουρκία, το ΝΑΤΟ, οι κυβερνήσεις και ο καπιταλισμός είναι οι κοινοί εχθροί των λαών.

Έχουμε παρακαταθήκη το μήνυμα της φιλίας μεταξύ των λαών που στείλαμε από αυτή την πόλη, τραγουδώντας μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες και δείχνοντας τους έμπρακτα την αλληλεγγύη μας, όχι μόνο με τα είδη που συγκεντρώσαμε και παραδώσαμε αλλά και με τον αγώνα για να σταματήσουν τα νησιά μας να είναι τόπος εγκλωβισμού.

Η σημασία και η επικαιρότητα αυτών των εκδηλώσεων επιβεβαιώθηκε άλλωστε και από τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Εκεί που η ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ με την ενεργή συμμετοχή της χώρας μας, όχι μόνο δεν απέφερε τίποτα στον αφγανικό λαό, αλλά φέρει και μεγάλη ευθύνη για άλλη μια φορά για τον ξεριζωμό του.

Το μήνυμα που έστειλαν ο λαός και η νεολαία του νησιού μας με τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις του Διημέρου, είναι καρφί στα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέας φυλακής ψυχών στη Βάστρια. Και αυτό το μήνυμα θα το επαναλάβουμε ξανά, αν η κυβέρνηση τολμήσει να προχωρήσει αυτά της τα σχέδια.

Η επιτυχημένη διεξαγωγή του Διημέρου ακόμα και κάτω από τις συνθήκες της πανδημίας, απέδειξε ότι η ΚΝΕ και το ΚΚΕ, μπορούν να διοργανώνουν εκδηλώσεις μαζικές εκδηλώσεις, με ταυτόχρονη προστασία και των συντρόφων μας, αλλά και των επισκεπτών. Έτσι και στο Φεστιβάλ μας, θα τα καταφέρουμε ξανά.

Επιλέγουμε φέτος, οι εκδηλώσεις μας να γίνουν στις 17 και 18 Σεπτέμβρη στην Πλατεία Σαπφούς, στο κέντρο της Μυτιλήνης, εδώ που έγινε η μεγαλειώδης συγκέντρωση της ΚΝΕ πριν από δύο μήνες.

Το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη, επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, θα γίνει η κεντρική ομιλία από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα επίσης περιλαμβάνει ρεμπέτικο γλέντι με τους «Rebetels» και λαϊκό γλέντι με τους «La Muzica».