Ελπιδοφόρος: Καλωσόρισμα με ‘άφατη χαρά’ & γεύμα πέρα από τα καθιερωμένα με τις ‘Αρχές του τόπου’


Με ‘άφατη χαρά’ καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ Ελπιδοφόρο, ο Περιφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης στο γεύμα που παρέθεσε η Περιφέρεια Β. Αιγαίου προς τιμήν του , την Τρίτη 07.09.2021  , στο «Σπίτι της Μαρίας»- «Κοινωφελές Ίδρυμα Μαρία Τσάκος» στα Καρδάμυλα Χίου.

Ήταν ένα γεύμα ξεχωριστό και πέρα από τα καθιερωμένα γεύματα με τις ‘Αρχές του τόπου’. Χωρίς εθιμοτυπία και πρωτόκολλα, η αγάπη, η ζεστασιά, ο ενθουσιασμός και το δέος για το τιμώμενο πρόσωπο ένωσαν εκπροσώπους του θρησκευτικού, πολιτικού, ακαδημαϊκού και ναυτιλιακού χώρου. Ένα γεύμα όπου πρωταγωνίστησε η αγάπη για την Ορθοδοξία , τον Ελληνισμό και τη Χίο, με την άφιξη φίλων της Εκκλησίας και του νησιού μας, από Αθήνα και Αμερική.

Ο φιλόξενος κήπος στο «Σπίτι της Μαρίας» υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο υπό τους ήχους των παιδιών του Μουσικού σχολείου Χίου με τον Πυργούσικο χορό. Στη συνέχεια ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Προσκυνήματος Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου Λέσβου, κ. Μιχαήλ Άνθιμο Δήσσος, έψαλλε μεταφέροντας τους καλεσμένους σε μια άλλη πνευματικότερη διάσταση με τον ” Πολυχρονισμό εις την αυτού Σεβασμιότητα τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κκ. Ελπιδοφόρο.”.


Αίσθηση έκανε στους παρευρισκόμενους η αναφορά στην ομιλία του  Περιφερειάρχη κ. Κωνσταντίνου Μουτζούρη με την αναφορά του στο Λοβοκομείο και στην σύμπραξη Αγάπης με την Ιερά Μητρόπολη Χίου καθώς και με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το θέμα της επίδρασης της κλιματικής  αλλαγής στην Ναυτιλία.

Τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής χαιρέτησαν με εγκαρδιότητα και τιμή ο Γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης και στην συνέχεια ο Δρ. Νίκος Τσάκος που αναφέρθηκε στο σπίτι της Μαρίας που φιλοξενεί πάνω από 100 παιδιά καθώς και τον Άγιο Νικόλαο όπου εκκλησιάζονταν στην Νέα Υόρκη, την Εκκλησία μας.

Κατά την αντιφώνηση του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη μεγάλη αγάπη για το νησί Του (πλέον, μετά από αυτό το ταξίδι)   και το φλέγον θέμα του περιβάλλοντος που ταλανίζει τον Πλανήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος η Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα δώσει το ποσό του 1.000.000 δολαρίων, το οποίο συγκεντρώθηκε από προσφορές Ομογενών της Αμερικής για την παροχή βοήθειας στους πυρόπληκτους.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στον κ. Νίκο Τσάκο και την σύζυγο του Σίλια Κριθαριώτη αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους, η αναφορά του Αρχιεπισκόπου στην  εκλιπούσα Μαρία. Η φωτογραφία της στο βήμα θύμιζε σε όλους την καλοσύνη της ψυχής της και το σημαντικό έργο που πρόλαβε να κάνει στην σύντομη ζωή της.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με το καταπληκτικής δεξιοτεχνίας ρεσιτάλ πιάνου της διακεκριμένης διεθνώς πιανίστριας Ευγενίας Παπαδήμα. Έκπληξη,  η εκτέλεση έργων του Μίκη Θεοδωράκη -εις μνήμην του- από την πιανίστρια Νινέττα Βαφειά, σύζυγο του εφοπλιστή Νίκου Βαφειά από τον Αη Γιώργη Συκούση  που συμβάλλουν καθοριστικά στην ανακαίνιση της ομώνυμης  πανέμορφης ιστορικής εκκλησίας.

Τις καθιερωμένες ανθοδέσμες στις δύο καλλιτέχνιδες (αυτή τη φορά από φύλλα Χιώτικης ελιάς) παρέδωσε ο νεαρός Θανάσης Σακουλάς του αθλητικού σωματείου ΑΜΕΑ ΙΩΝΕΣ.

Το πνεύμα της εκδήλωσης που ήταν η  ‘Εν Χριστώ αγάπη’ απέδωσε καθηλωτικά ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός, διαβάζοντας τον «Ύμνο της Αγάπης», Αποστόλου Παύλου ‘Α επιστολή προς Κορινθίους (ιβ’ 27-ιγ’ 13).

Την εκδήλωση παρουσίασε με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο η κ. Μαριέλλα Βαρώνη Πρόεδρος του φιλανθρωπικού σωματείου “Οι φίλοι του Χιώτικου Χωριού”.

Να σημειώσουμε ότι παρόντες στην εκδήλωση ανάμεσα σε πολλούς άλλους ήταν ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ Μάρκος, η μητέρα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ναντίμα Λαμπρινιάδου και ο αδερφός του, εξέχοντα μέλη της Χιώτικης Ομογένειας , Άρχοντες του Πατριαρχείου της Αμερικής, ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ κ. Λεωνίδας Ραπτάκης που συγκίνησε με τον ένθερμο Πατριωτικό του λόγο στα Ελληνικά, ο Γ.Γ. του ΥΠΕΞ αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό κ.  Γιάννης  Χρυσουλάκης,  ο Χιώτης Ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, η εκδότρια της ‘Οικονομικής Επιθεώρησης’ Αλεξάνδρα Βοβολίνη Λασκαρίδου, του ομώνυμου Ιδρύματος , ο πατέρας Αντώνιος της Κιβωτού του κόσμου,  η αντιπρύτανης ΕΜΠ ,Τόνια Μωροπούλου (Υπεύθυνη για το άνοιγμα και την αποκατάσταση του Κουβούκλιου του Πανάγιου Τάφου), η Πρυτάνισσα  του Πανεπιστήμιου Αιγαίου κ. Χρυσή Βιντζιλάκη, η εν Χίω κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Μαρία Λεκάκου και εκπρόσωποι του θρησκευτικού, ακαδημαϊκού και ναυτιλιακού χώρου καθώς και της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Νίκο Τσάκο για την ζεστή φιλοξενία στον υπέροχο χώρο του Ιδρύματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη την οργάνωση  αυτής της τόσο σημαντικής για την Εξωστρέφεια του νησιού μας  εκδήλωσης επιμελήθηκε η σύζυγος του Περιφερειάρχη κ. Δήμητρα Μουτζούρη.

 

Πηγη https://www.chiosin.gr/