«Εις τας Ελληνικάς καλένδας» ο οδικός άξονας Καλλονής – Πέτρας;;!


Γράφει ο Τάκης Ιορδάνης

 

«Εις τας Ελληνικάς καλένδας» ο οδικός άξονας Καλλονής – Πέτρας;;! 

 Είναι αλήθεια ;;

 Μόλις προ ολίγου, από εγκυροτάτη πηγή πληροφορήθηκα ότι ο δρόμος Καλλονής – Πέτρας μετατίθεται …  « εις τας Ελληνικάς καλένδας».

Ενώ η όλη διαδικασία βρισκόταν στη φάση της υπογραφής της σχετικής συμβάσεως κατασκευής του έργου, κάτοικοι της περιοχής Αγίας Παρασκευής απ’ ότι μου ελέχθη, έκαναν προσφυγή κατά της κατασκευής του, γιατί λέει τους κόβει κάποια χωράφια.

Τούτη η προσφυγή έλαβε χώρα την Τετάρτη 7 τ.μ.

Είναι αλήθεια τραγικό, ένας αναπτυξιακός άξονας που είχε εξαγγελθεί το 1999 μαζί με τον Καλλονής – Σιγρίου (τούτος βρίσκεται στη φάση της κατασκευής, πιά προς ολοκλήρωσή του) να υποδαυλίζεται καταστροφικά η κατασκευή του κατ’ αυτό τον τρόπο !

Χρόνια 20, είχαν περάσει και ο άξονας αυτός είχε μείνει «κατεψυγμένος» στις μελέτες που είχαν ολοκληρωθεί, είναι αλήθεια, με μεγάλη καθυστέρηση, το 2014!  Από τότε κανείς ταγός της εξουσίας της Λέσβου δεν το είχε αγγίξει. Και ήρθε η σημερινή Περιφερειακή αρχή, το Φθινόπωρο του 2019 να το βάλλει σε απόλυτη προτεραιότητα των στοχεύσεων της και μάλιστα χρηματοδοτώντας το ( όχι από το Υπουργείο, όπως έγινε για τον Καλλονής – Σιγρίου) για το καλό του νησιού μας και των κατοίκων του. Και τα κατάφερε.  Κατάφερε να το «αποψύξει», να ολοκληρώσει όλα τα διαδικαστικά και γραφειοκρατικά και να το δημοπρατήσει προς κατασκευή του.

Όταν με την προσφυγή και την σε μέλλον άγνωστο μετάθεσή της κατασκευής του, «ευνουχίζεται» η τουριστική ανάπτυξη της ναυαρχίδας του Τουρισμού του νησιού μας (Μήθυμνα, Πέτρα, Εφταλού, Άναξος), σε ποια τουριστική ανάπτυξη μπορούμε να προσβλέπουμε για όλη τη Λέσβο;  Την Τουριστική ανάπτυξη, που μόνη αυτή της μένει για να μπορέσει να σταματήσει η μιζέρια, η υπανάπτυξη και η πληθυσμιακή συρρίκνωση του τόπου μας. Αυτού, που σε περίοδο μικρότερη του ενός αιώνος έχει χάσει το ~ 45% του πληθυσμού του. Απώλεια που την υφίστανται συνολικά τα χωριά μας. Απώλεια που έχει κάνει τα χωριά μας  να μετατρέπονται σε απέραντα γηροκομεία και προοδευτικά σε σιωπηρά νεκροταφεία.    

Άραγε αυτοί που έκαναν την εναντίον του έργου αυτή προσφυγή, αντιστάθμισαν το όποιο προσωπικό όφελος τους με την μεγάλη αυτή απώλεια για το κοινό καλό και την πρόοδο όλης της Λέσβου;

Τελειώνοντας, αναρωτιέμαι, θα μπορέσουν να αντέξουν την κατακραυγή που θα δεχθούν απ’ όλους τους Λέσβιους και όχι μόνο;!