Στα αμπριά του Δημοκρατικού Στρατού στην Αγιασο της Λέσβου (PICS)


εκδρομή – ιστορικός περίπατος στα αμπριά του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του τριακοστού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του τριακοστού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Λέσβο (9-11/7/2021), πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί η προγραμματισμένη εκδρομή – ιστορικός περίπατος στα αμπριά του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου, που βρίσκονται στην καρδιά του πανέμορφου πευκοδάσους Μεγάλης Λίμνης της περιφέρειας Αγιάσου.

Εκατό πενήντα νέες και νέοι περπάτησαν στα χνάρια των μαχητών του ΔΣΕ και ξεναγήθηκαν στα αμπριά τους, στα οποία διέμειναν από το καλοκαίρι του 1947 μέχρι την Πρωτοχρονιά του 1948, οπότε αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν ύστερα από προδοσία και αφού έδωσαν ολοήμερη μάχη με τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Τη χαράδρα όπου λημέριασαν τη διέρρεε ένας παραπόταμος του χειμάρρου Βούρκου. Στη μια πλαγιά της εκτείνεται η μεγάλη χαλατσιά (σωρός από ογκώδεις καφεκόκκινες πέτρες). Το μέρος αυτό προσφερόταν για την κατασκευή μόνιμων υπόγειων κρησφύγετων (αμπριών), που τα έφτιαξαν ως εξής: Έβγαλαν τους ογκόλιθους της χαλατσιάς σ’ ένα βάθος όσο περίπου ένα μπόι και δημιούργησαν τρία κοιλώματα. Το «πάτωμα» το έστρωσαν με ρείκια. Το «ταβάνι» το έφτιαξαν με χοντρά φρεσκοκομμένα καδρόνια από πεύκο, που πάνω τους στήριξαν λαμαρίνες για προστασία από τη βροχή. Και πάνω από τις λαμαρίνες τοποθετούσαν με προσοχή ογκόλιθους που είχαν βγάλει, έτσι ώστε να μη διαταράσσεται η ομοιομορφία της χαλατσιάς.


Την 1η Αυγούστου 1982, με πρωτοβουλία παλιών ανταρτών, πραγματοποιήθηκε εκδρομή – προσκύνημα στα αμπριά κι έγινε η ανακομιδή των οστών του εκεί θαμμένου καπετάνιου του ΔΣΕ Δημήτρη Πιταούλη, που βρήκε αδόκητο θάνατο την περίοδο της παραμονής των ανταρτών στα Αμπριά. Το καλοκαίρι του 2008 η Κ.Ο. Λέσβου του ΚΚΕ και ο Δήμος Αγιάσου σε ειδική εκδήλωση κήρυξαν τη θέση αυτή ιστορικό μνημείο και προέβησαν σε παρεμβάσεις ανάδειξης του χώρου (σήμανση διαδρομής, ανακατασκευή τμήματος του μεγάλου αμπριού, τοποθέτηση ενημερωτικής πινακίδας). Από τότε η επισκεψιμότητα της περιοχής ανέβηκε κατακόρυφα και πολύς κόσμος, όλου του πολιτικού φάσματος, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την περιοχή και την ιστορία της.

Τα αμπριά δεκαετίες τώρα παραμένουν εδώ ξέσκεπα, άφθαρτα στο χρόνο και στις κακοκαιριές, άσβηστα χνάρια της εμφυλιοπολεμικής τραγωδίας του λαού μας, αγέρωχα μνημεία της ανθρώπινης πίστης στα δημοκρατικά ιδανικά, ιερό προσκυνητάρι και αστείρευτη πηγή ιστορικής διδαχής…

(Οι φωτογραφίες είναι από τον 902.gr και από το αρχείο του Παναγιώτη Μιχ. Κουτσκουδή.)