Κορωνοϊός: Στοίχημα για την κυβέρνηση η αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών (ΒΙΝΤΕΟ)


Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν το συντομότερο οι εμβολιασμένοι.

Με εκστρατεία πειθούς αλλά και με υποχρεωτικούς εμβολιασμούς η κυβέρνηση επιχειρεί να επιταχύνει το πρόγραμμα «Ελευθερία» ώστε να προλάβουμε να χτίσουμε τείχος ανοσίας πριν από το φθινόπωρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μία δραματική έκκληση ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν άμεσα καθώς, όπως εξήγησε, αν ένας δάσκαλος στο δημοτικό νοσήσει, το σχολείο θα κλείσει για 1 – 2 εβδομάδες.

«Σας παρακαλώ: Εμβολιαστείτε! Για να είμαστε και εμείς σε θέση να ξανανοίξουμε τα σχολεία μας με ασφάλεια και με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα τον Σεπτέμβριο».

 

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στο ΕΚΑΒ

Ήδη, μετά το προσωπικό στα γηροκομεία, τις μονάδες υγείας και όσους υπηρετούν στην ΕΚΑΜ, ο εμβολιασμός έγινε υποχρεωτικός και για όσους εργάζονται στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ

«Τώρα επισείει το βούρδουλα της υποχρεωτικότητας για να κουκουλώσει τις ευθύνες της», σημείωσε ο Παναγιώτης Παπανικολάου, ΓΓ ομοσπονδίας ΕΝΓΕ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος, δήλωσε ξεκάθαρα υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

«Οι δάσκαλοι, τα παιδιά, οι φοιτητές, οι φαντάροι, οι ναύτες, ναι νομίζω ναι».

Υπέρ της καθολικότητας και όχι της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τάσσεται η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιά, σημειώνοντας ότι το 94,3% των νοσοκομειακών γιατρών είναι εμβολιασμένο και οι υπόλοιποι έχουν αντισώματα γιατί έχουν νοσήσει, ενώ το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό άνω από 80%.

Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ, οι μισοί εργαζόμενοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη.

Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι στις δομές είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστά κοντά στο 80%.

Την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ψήφισε από την αντιπολίτευση μόνο το Κίνημα Αλλαγής, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν.

Στόχος της κυβέρνησης είναι τον Σεπτέμβριο το ποσοστό ανοσίας στο γενικό πληθυσμό να ξεπερνά το 70 – 75%.

Στα «χέρια» του υπουργού Υγείας η απόφαση για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμλών

Σημειώνεται ότι με διάταξη της τελευταίας στιγμής, δίνεται η δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό υγείας να μπορεί να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε όποια επαγγελματική ομάδα κρίνει απαραίτητο.

Με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και την εικόνα της πανδημίας στη χώρα, ο υπουργός Υγείας θα μπορεί να αποφασίσει αν μία επαγγελματική ομάδα θα υποχρεούται σε εμβολιασμό.