Σε 36 άτοκες ή 72 χαμηλότοκες δόσεις όλα τα χρέη της πανδημίας (ΒΙΝΤΕΟ)


Με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να βρίσκεται προ των πυλών, η κυβέρνηση σπεύδει να κλειδώσει με τους επικεφαλής των θεσμών το νέο σχέδιο εξόφλησης όλων των χρεών της πανδημίας σε 36 ή 72 δόσεις, δίνοντας «βαθιές» ανάσες σε περίπου 2 εκατ. εργαζόμενους, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις που έχουν χτυπηθεί από την υγειονομική κρίση και θα βρεθούν από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2022 απέναντι σε ένα νέο βουνό οφειλών και δόσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση προβλέπει την εξόφληση όλων των οφειλών που δημιουργήθηκαν από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα προς την  Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία σε έως 36 άτοκες δόσεις ή σε έως 72 χαμηλότοκες δόσεις. Το νέο πλαίσιο αφορά μόνο επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που έχουν δεχθεί πλήγμα από την κρίση του κορωνοϊού και θα καλύπτει όλα τα φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη που έχουν δημιουργηθεί από τον περασμένο Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία μέχρι και σήμερα. Έτσι, ανοίγει πλήρως η βεντάλια των οφειλών που θα μπορούν να ρυθμιστούν και να εξοφληθούν σε έως και 6 χρόνια.

 

Ειδικότερα, το τελικό σχέδιο της ρύθμισης που θα βρεθεί στο τραπέζι της σημερινής τηλεδιάσκεψης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 11ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης προβλέπει:

1.Οφειλές που ρυθμίζονται: Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία που «γεννήθηκαν» από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι ρυθμίζονται τόσο οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές του πρώτου lockdown που έχουν «παγώσει» μέχρι και το τέλος του 2021 όσο και οι οφειλές από φόρους και εισφορές που δημιουργήθηκαν μετά τον Ιούνιο του 2020 μέχρι σήμερα. Δηλαδή, στη ρύθμιση των 36 άτοκων ή 72 χαμηλότοκων δόσεων εντάσσονται:

 

– Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα αρρύθμιστες οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων).

-Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες.

– Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

– Ολες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί.

2.Δόσεις: Με το νέο σχήμα της ρύθμισης τα χρέη της πανδημίας μπορούν να εξοφληθούν σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 χαμηλότοκες δόσεις. Το μέσο επιτόκιο θα διαμορφωθεί περίπου στο 2,5%.

3.Ποιοι εντάσσονται στη νέα ρύθμιση: Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα η νέα ρύθμιση αφορά τέσσερις κατηγορίες πολιτών και επιχειρήσεων:

– Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εντάσσονται στη διευρυμένη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ Απριλίου 2020.

– Εργαζόμενοι που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας ή συμμετείχαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία.

– Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια και έχουν υποβάλει δήλωση Covid.

– Άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την περίοδο της πανδημίας.