Επιτυχημένη η εκδήλωση «Υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου» στο Πολιτιστικό Κέντρο Σκάλας Ερεσού


 «ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ»

 

Την Κυριακή 8 Αυγούστου 2021-Εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσοτόπου

 

Με επιτυχία και μεγάλο ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου» τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021 στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Σκάλας Ερεσού. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Δήμο Δυτικής Λέσβου και σε συνεργασία με τον Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων για την αξία, τη σημασία και την προστασία των υγροτόπων της δυτικής Λέσβου και τις δυνατότητες αξιοποίησής τους για την τοπική ανάπτυξη και ιδιαίτερα του εναλλακτικού τουρισμού. Η Λέσβος βρίσκεται στην πρώτη θέση ανάμεσα στα νησιά καθώς διαθέτει 63 χαρτογραφημένους υγροτόπους.

Του συμμετέχοντες καλωσόρισε με χαιρετισμό εκ μέρους του Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού η κα. Ιωάννα Σάββα.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Καθ Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ο οποίος μίλησε με θέμα «Γεωπάρκο Λέσβου & Βιοποικιλότητα» και αναφέρθηκε στην Γεωπάρκο Λέσβου και την πλούσια βιοποικιλότητα της Λέσβου που συγκροτεί ένα βασικό στοιχείο της αναγνώρισης του Γεωπάρκου. Επίσης αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα γεωλογικά και φυσικά χαρακτηριστικά της Λέσβου που την κάνουν μια μοναδική περιοχή για την παρατήρηση πουλιών.

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Τριαντάφυλλου Ακριώτη, Επ. Καθηγητή του Τμήματος Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με θέμα «Νησιωτικοί υγρότοποι - Υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου». Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του τόνισε την ιδιαίτερη σημασία των υγροτόπων σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο και την ανάγκη προστασίας τους καθώς δέχονται πιέσεις λόγω των ανθρωπίνων παρεμβάσεων.

Στη συνέχεια η κα. Ελένη Γαληνού, Δρ. Περιβαλλοντολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου - ΚΠΕΝ Καλλονής μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσίασε τα πουλιά των υγροτόπων δυτικής Λέσβου καθώς και τα είδη της ορνιθοπανίδας.

Ακολούθως η κα. Αφροδίτη Βατή, Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Δήμου Δυτικής Λέσβου στην ομιλία της με θέμα «Η συμβολή του Birdwatching στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού» αναφέρθηκε τις δυνατότητες αξιοποίησης της πλούσιας φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού με ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία των υγροτόπων για την ανάπτυξη του Birdwatching.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες.

Η εκδήλωση «Υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου» που πραγματοποιήθηκε στη Σκάλα Ερεσού είναι η πρώτη εκδήλωση ενός κύκλου εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε οικισμούς της Δυτικής Λέσβου με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την οικολογική και περιβαλλοντική αξία των υγροτόπων της Δυτικής Λέσβου.

Η επόμενη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Μεσότοπο την Κυριακή 8 Αυγούστου 2021 και ώρα 8.30 μ.μ. σε συνεργασία με το Σύλλογο Προστασίας και Εξωραϊσμού Περιβάλλοντος των Απανταχού Χρουσιανών «Ο Χρούσος».

Ο κύκλος εκδηλώσεων πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».