Κορωνοϊός: Καμπανάκι για τη μετάλλαξη «Δέλτα» - Φόβοι για 4ο κύμα πανδημίας (ΒΙΝΤΕΟ)


Έντονη είναι η ανησυχία τόσο των ειδικών όσο και της κυβέρνησης για τη μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία τείνει να εξαπλώνεται με ταχύς ρυθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η μετάλλαξη φαίνεται να χτυπάει και τη χώρα μας, ενώ πιο ευάλωτοι είναι οι ανεμβολίαστοι πολίτες αλλά και οι νέοι, με τους επιστήμονες να κρούουν τον λώδωνα του κινδύνου για ένα 4ο κύμα πανδημίας.

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας, σημείωσε ότι η τελευταία εβδομάδα που παρουσιάζεται αύξηση κρουσμάτων, είναι ανησυχητική.

«Δε συμφωνώ με τις ανακοινώσεις από την κ. Παπαευαγγέλου ότι έχουμε μια σταθεροποίηση της πανδημίας. Βλέπω έναρξη μάλλον αυξητικής τάσης σε πανελλήνιο επίπεδο. Είχαμε να δούμε πολύ καιρό πάνω από 600 κρούσματα».

Στο νησί της Κρήτης, που συναντάται κυρίως η μετάλλαξη αυτή, «με εξαίρεση το Ρέθυμνο, είναι σε καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από τον μέσο όρο της Ελλάδας».

Ο καθηγητής τονίζει ότι όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, «καθώς υπάρχει αυξητική τάση που ελπίζουμε να είναι παρωδική. Η «Δέλτα» μας ανησυχεί, τα υπόλοιπα (σ.σ. στελέχη) είναι υπό παρακολούθηση».

Την πιθανότητα νέων μέτρων, όπως τοπικά lockdown, δεν απέκλεισε ο κ. Τζανάκης, σε περίπτωση που η «κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη».

«Προφανώς θα πρέπει να υπάρξουν κάποια μέτρα για να σταματήσει η διάδοση του ιού και η περαιτέρω επιδείνωση. Μη μας ξεγελά το γεγονός ότι δεν έχουμε νοσηλείες και διασωληνωμένους», κατέληξε ο καθηγητής.