Χρέη πανδημίας: 36 έως 72 δόσεις αποπληρωμής προβλέπει η νέα ρύθμιση (BINTEO)

 

Δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της υγειονομικής κρίσης σε τρία χρόνια, χωρίς την καταβολή τόκων, ή σε 6 χρόνια με χαμηλότοκο επιτόκιο, έχουν οι πληγέντες της πανδημίας.

Ρύθμιση των κορωνο-χρεών σε 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται Ιανουάριο 2022, ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ρύθμιση αφορά τις φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν από το ξέσπασμα της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021.

Στη ρύθμιση εντάσσονται όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα αρρύθμιστες και ληξιπρόθεσμες οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, κ.α.), ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ, καθώς και απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές.

Η ρύθμιση ισχύει για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εντάσσονται στη διευρυμένη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ, εργαζομένους που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας ή συμμετείχαν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-Εργασία», ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια και έχουν υποβάλει δήλωση Covid και άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την περίοδο της πανδημίας.