Παύλος Χρηστίδης ” Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν νέες Μοριες στην Λέσβο “

 

Το Lesvos Pen συνεχίζει τις αποκλειστικές του συνεντεύξεις. Σήμερα φιλοξενεί τον Εκπρόσωπο Τύπου στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, Παύλο Χρηστίδη

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

4.     Στο Βόρειο Αιγαίο το μεταναστευτικό είναι το βασικότερο θέμα συζήτησης σε όλους τους πολίτες. Ποιες οι  προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την καλύτερη διαχείρισή του;


Η θέση του Κινήματος Αλλαγής είναι σταθερή. Το προσδιορίσαμε και στις επαφές της Προέδρου με τους τοπικούς φορείς μέσω των «ψηφιακών μας περιοδειών». Τα νησιά πρέπει να πάψουν να είναι «αποθήκες ψυχών» και να θυσιάζονται στο βωμό μιας αδιέξοδης ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου. Απαιτείται άμεσα αποσυμφόρηση, κατάργηση του «γεωγραφικού περιορισμού» και κάθε μέτρου που εγκλωβίζει τους αιτούντες άσυλο στα νησιά.

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι ούτε οι αποθήκες ψυχών ούτε η ανακαίνισή τους.
Έχουμε επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι απαραίτητο να ολοκληρώνεται η διαδικασία απονομής ασύλου στα νησιά και να αποτελεί άλλοθι για τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων σε βάρος των ιδίων και των τοπικών κοινωνιών.

Η Λέσβος αλλά και όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου δεν θα επιτρέψουμε να ξαναζήσουν άλλες «Μόριες». Έχουν κουραστεί όλοι πια. Δεν επαναπαυόμαστε με την εξαγγελία λύσεων. Απαιτούμε λύσεις τώρα. Η προσωρινή δομή στο Καρά Τεπέ ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα . Ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει και αυτή να συμβάλει στη δραστική αποσυμφόρηση του νησιού με μετεγκαταστάσεις στα κράτη μέλη. Μεγάλο μέρος της ευθύνης για ότι έγινε μέχρι σήμερα της ανήκει. Ειδικά στη Λέσβο όπου το μεταναστευτικό και στη συνέχεια οι συνέπειες του κορωνοϊού έχουν διαλύσει κάθε τουριστική δραστηριότητα. Απαιτούμε βιώσιμες λύσεις, εδώ και τώρα.

Η κυβέρνηση έχει την πλήρη ευθύνη να λύσει το θέμα άμεσα όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί και προεκλογικά.

Ξέρουμε βέβαια πιά ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν διεκδικεί. Δεν πολιτεύεται βάσει της εθνικής γραμμής αλλά, με επικοινωνιακά τεχνάσματα και μικροκομματικούς σχεδιασμούς, υποτάσσεται τελικά  στις ορέξεις των συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης.
Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν ιστορική ευθύνη ώστε οι αποφάσεις που θα παρθούν στις Βρυξέλλες να μην καταδικάσουν οριστικά τη χώρα στο ρόλο της αποθήκης ψυχών της ΕΕ.

Έστω και τώρα, η κυβέρνηση πρέπει να ορθώσει το ανάστημα της. Το δίκαιο είναι με το μέρος της χώρας μας. Το νέο Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο, με τη μορφή που έχει σήμερα, δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό τελεία και παύλα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ