ΒΙΝΤΕΟ: Μνήμες στη μητέρα της Ερατούς στην Μυτιλήνη «ξύπνησε» η δολοφονία της Καρολάιν: Η συγκλονιστική εξομολόγηση στο Mega


Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησαν για το θέμα η κ. Κέλλυ Ιωάννου, διευθύντρια του CSI INSTITUTE και κλινική εγκληματολόγος, και οι δημοσιογράφοι Άρια Καλύβα και Δημήτρης Μαρέδης. Ακόμα, στο πάνελ συμμετείχε και ο δικηγόρος Δημήτρης Κουζίνογλου, αναφορικά με παρόμοια υπόθεση στη Μυτιλήνη πριν μερικά χρόνια.

 

«Πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας»

Στο κομμάτι της ανατροφής του ανθρώπου που οδηγείται σε ένα τέτοιο έγκλημα στάθηκε η κλινική εγκληματολόγος Κέλλυ Ιωάννου.

«Όσες φορές ακούω για αυτή την υπόθεση το μόνο που σκέφτομαι είναι αυτό το παιδί. Για πόσο θα συναντάει μπροστά του αυτό το παιδί όλα αυτά που γίνονται τώρα, μεταξύ αυτών και το ημερολόγιο της μητέρας του που θεωρώ απαράδεκτο το ότι βγήκε στη δημοσιότητα. Μιλάμε για έναν καθ’ ομολογία δράστη. Αυτό που δεν ακούω να προτάσσεται από τους ειδικούς είναι το πώς φτάνει στο σημείο ένας άνθρωπος να οδηγηθεί σε τέτοιες πράξεις και κατά πόσο παίζει ρόλο και η ανατροφή του ίδιου. Με αφορμή αυτή την υπόθεση πρέπει να αναθεωρήσουμε και τον τρόπο που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Για να οδηγηθεί κάποιος σε μία τέτοια πράξη, σίγουρα παίζει ρόλο η βιολογία, αλλά παίζουν ρόλο και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η οικογένεια», είπε χαρακτηριστικά.

 

Η δολοφονία της Καρολάιν «ξύπνησε» μνήμες και στη μητέρα της άτυχης Ερατούς

Η υπόθεση τα Καρολάιν έχει αρκετές ομοιότητες με αυτήν της Ερατούς, στη Μυτιλήνη, η οποία σκοτώθηκε από τα χέρια του εν διαστάσει συζύγου της, ενώ κοιμόταν δίπλα στο κοριτσάκι της.

«Η Ερατώ είχε φύγει από το σπίτι και έμενε με το κοριτσάκι της σε διαμέρισμα που νοίκιαζε. Το περιστατικό έγινε στις 23 Μαΐου το 2019. Ο εν διαστάσει σύζυγος μπήκε στο διαμέρισμα όπου βρισκόταν η Ερατώ με ένα φίλο της, έφυγε και οδήγησε μισή ώρα, πήγε πήρε την καραμπίνα από το σπίτι του και επέστρεψε», εξήγησε ο κ. Κουζίνογλου, δικηγόρος της οικογένειας της Ερατούς.

«Ας γίνουν επιτέλους ισόβια, τα ισόβια – Κάθε μέρα γεννιέται ένας δολοφόνος»

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία της μητέρας της άτυχης Ερατούς, κ. Ελένης Κρεμασιώτη.

«Περάσαμε και περνάμε ανάλογο δράμα. Ποτέ δεν έφυγαν από το μυαλό μας όλα αυτά. Τα ισόβια ας γίνουν επιτέλους ισόβια. Κάθε μέρα γεννιέται και ένας δολοφόνος, κάθε μέρα μία μάνα κλαίει την κόρη της, μία γυναίκα τη ζωή της. Δεν πρέπει να σταματήσει αυτό; Γιατί ακούγονται από τις δικαστικές έδρες τα ισόβια, ενώ δεν είναι ισόβια; Ο δολοφόνος της κόρης μου καταδικάστηκε σε ισόβια συν τρία χρόνια. Τα ισόβια δεν είναι ισόβια και αυτό το ξέρει ο κάθε δολοφόνος», είπε η κ. Κρεμασιώτη.

«Το εγγονάκι μας το έχουμε από κοινού εγώ και ο πρώην σύζυγός μου, ο πατέρας της Ερατούς. Οι άλλοι παππούδες δεν το βλέπουν, δεν έχει ορίσει το δικαστήριο καμία μέρα ή ώρα επίσκεψής του. δεν υπήρχε θέμα συνεπιμέλειας. Υπήρχε θέμα διεκδίκησης επιμέλειας στη δική μας περίπτωση», πρόσθεσε η ίδια.

«Υπήρχε αντιδικία μεταξύ των δύο οικογενειών και σε αυτή την περίπτωση το θέμα λύθηκε δικαστικά. Ανατέθηκε προσωρινά η επιμέλεια στην οικογένεια της Ερατούς, και μετά από ένα εξάμηνο βγήκε και η οριστική απόφαση. Αυτές οι διαδικασίες διεκπεραιώνονται άμεσα», εξήγησε ο κ. Κουζίνογλου.

 

«Σε κάθε ερώτηση του παιδιού, ρωτάμε την παιδοψυχολόγο και απαντάμε»

«Εμείς μεγαλώνουμε το παιδί με βάση αυτά που μας λένε οι ειδικοί, παιδοψυχολόγοι. Ήταν δύο χρονών και τριών μηνών όταν έγινε το περιστατικό. Το παιδί πάει βήμα – βήμα. Τώρα που είναι 4 ετών δεν μπορεί να μάθει τι ακριβώς έχει συμβεί με τη μαμά του. Πηγαίνουμε βήμα – βήμα. Ξέρει ότι η μαμά του πέθανε χωρίς να ξέρει τον όρο “πέθανε” ή τη μονιμότητα της κατάστασης, και ότι ο μπαμπάς του είναι κάπου κλεισμένος γιατί έκανε κάτι πολύ κακό. Σε κάθε ερώτηση του παιδιού, ρωτάμε την παιδοψυχολόγο και απαντάμε. Φροντίζουμε να θωρακίσουμε το παιδί όσο γίνεται περισσότερο, για να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε κατάσταση», περιέγραψε η κ. Κρεμασιώτη αναφορικά με την ανατροφή της εγγονής της.

«Στο πρόσωπο του δράστη στα Γλυκά Νερά αναγνωρίζω πολλά κοινά στοιχεία. Την προμελέτη, το ότι χρησιμοποίησαν το παιδί ως ασπίδα. Αν σκέφτονταν το καλό του παιδιού τους δε θα έκαναν ό,τι έκαναν. Καταδίκασαν δύο μανάδες να είναι κάτω από τα μάρμαρα και εμείς να υποφέρουμε μια ζωή και να προσπαθούμε να δικαιωθούμε στο ελάχιστο. Να δικαιωθεί η ψυχούλα του παιδιού μου και του κάθε παιδιού. Εκείνος δε ζήτησε ποτέ να δει το παιδί του», συνέχισε η ίδια.

«Οι κυβερνώντες, οι νομοθέτες, να κάνουν τα ισόβια επιτέλους ισόβια. Μόνο έτσι θα σταματήσει να γεννιέται ένας δολοφόνος κάθε μέρα. Μόνο όταν ξέρει ότι δεν πρόκειται να περπατήσει ξανά σε δρόμο», τόνισε η κ. Κρεμασιώτη.

«Ήταν καταιγιστικές οι επισημάνσεις της κ. Ελένης. Σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι οι εμπειρίες που έχουμε μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Μιλάμε πλέον για τα παιδιά που θα αποκτήσουν αυτά τα παιδιά. Αυτό τεκμηριώνεται επιστημονικά πλέον. Τα παιδιά πρέπει να θωρακιστούν με τη βοήθεια των ειδικών. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά των βετεράνων που ήταν αιχμάλωτοι πολέμου έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα από τους υπολοίπους», σημείωσε από την πλευρά της η κ. Ιωάννου.