Ανοίγει την Παρασκευή ο τουρισμός στην Λέσβο… αλλα με συγκρατημένη αισιοδοξία


Ανακοίνωση από την Ένωση τουριστικών πρακτόρων Ν. Λέσβου

 

Μετρώντας πλέον αντίστροφα για το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού με τον κλάδο να προετοιμάζεται για την υποδοχή των τουριστών και τις αεροπορικές εταιρίες να έχουν ήδη προγραμματίσει τα πτητικά τους πλάνα, όπως φαίνεται, η αισιοδοξία είναι ιδιαίτερα συγκρατημένη για όλες τις αγορές. Την Παρασκευή 14 Μάιου 2021 ξεκινάει η πρώτη πτήση charter για την Λέσβο, από Βρυξέλλες - Μυτιλήνη - Θεσσαλονίκη - Βρυξέλλες.

Επίσης πιθανές ημερομηνίες έναρξης πτήσεων από Ολλανδία με πρώτη να ξεκινάει η Corendon 31 Μαΐου, αρχές Ιουνίου ξεκινάει η TUI και από μέσα Ιουλίου ξεκινάει η SUNWEB. Και οι τρεις εταιρίες θα πραγματοποιούν 2 πτήσεις την εβδομάδα (50% για Λέσβο - 50% για Σάμο)

Από Αγγλία προβλέπεται να πραγματοποιηθούν τρεις πτήσεις από την JET2, 24 Ιουνίου από Λονδίνο, 27 Ιουνίου από Μάντσεστερ και 04 Ιουλίου από Μπρίστολ.   

Και από Σκανδιναβία αναμένεται να πραγματοποιηθούν μία με τρεις πτήσεις την εβδομάδα.

Για το άνοιγμα της Τουρκικής αγοράς οι προβλέψεις είναι απαισιόδοξες λόγω covid-19, ακόμα και σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί καμία πιθανή ημερομηνία ανοίγματος των συνόρων από και προς τα τουρκικά παράλια,

 

Μεγάλη αβεβαιότητα υπάρχει και για την ελληνική αγορά.    

Με βάση την παραπάνω εικόνα, και το γεγονός ότι και σε μείζονα θέματα, όπως λ.χ. το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, “πώς θα επισκεφθεί ο τουρίστας τη χώρα μας και πώς θα επιστρέψει στη χώρα του ασφαλής”, δεν υπάρχουν ακόμη οριστικές αποφάσεις και παραμένει η αβεβαιότητα για το τι θα ισχύσει.  Η φετινή τουριστική σεζόν προδιαγράφεται δύσκολη και ότι,  γίνει θα γίνει  όπως διαφαίνεται με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ακόμη και από χώρες που παραδοσιακά οι πολίτες τους προγραμματίζουν τις διακοπές τους αρκετό καιρό πριν αναχωρήσουν.

Βρισκόμαστε λίγες  ημέρες πριν το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού και δεν βλέπουμε πώς ακριβώς θα μπορέσουν τα μέλη μας να επαναλειτουργήσουν, ούτε γνωρίζουμε με ποιους όρους αυτό θα συμβεί. Η ρευστότητα των επιχειρήσεων μας έχει φτάσει στο κόκκινο.

Εδώ και ένα χρόνο τα μοναδικά έσοδα μας προέρχονται επί της ουσίας από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές. Μάλιστα τα περισσότερα μέλη μας δεν έλαβαν κάποια ενίσχυση μετά από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Πρόκειται για ποσά που δόθηκαν για να καλύψουν υποχρεώσεις του 2020 και σε αυτές εξαντλήθηκαν. Όσες λίγες εποχικές επιχειρήσεις επαναλειτούργησαν την προηγούμενη τουριστική περίοδο το έπραξαν με ζημία τους, οι δε συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές συνεχίζουν να αυξάνουν τις απώλειές τους. Είναι απολύτως απαραίτητο να στηριχθούν τα τουριστικά γραφεία με κεφάλαιο κίνησης για τις ανάγκες επανεκκίνησης της τουριστικής δραστηριότητας, αλλά και για την συνολική μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή. Τέλος, είναι κρίσιμης σημασίας η παράταση για τα τουριστικά γραφεία, της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων των εργαζομένων τους τουλάχιστον μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, με την ευελιξία να μπορεί να ανακαλείται ο εργαζόμενος από την αναστολή και να επανεντάσσεται σε αυτήν ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες της επιχείρησης.