Η παλιά πόλη της Μυτιλήνης μπορεί να ξαναζωντανέψει


Η «Δημοκρατική Μυτιλήνη» προτείνει μέτρα για να ξανακατοικηθούν τμήματα της παλιάς πόλης της Μυτιλήνης που έχουν ερημοποιηθεί

 

Με αίσθημα ευθύνης έναντι της αρχιτεκτονικής ιστορίας και του πολιτισμού αλλά και της ζωής στην πόλη της Μυτιλήνης τα μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας από την παράταξη των πολιτών «Δημοκρατική Μυτιλήνη» Στρατής Μπαλάσκας και Μίνα Αδαλή καταθέτουν σήμερα προτάσεις που αφορούν το ξαναζωντάνεμα ολόκληρων συνοικιών που έχουν ερημοποιηθεί. Αποτελούν όμως σημαντικό μέρος της ιστορίας της Μυτιλήνης και η διατήρηση και επανακατοίκησή τους μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην οικονομική, πολιτισμική και εν γένει κοινωνική ανάπτυξη της πόλης.

Σήμερα μεγάλα τμήματα της παλιάς πόλης της Μυτιλήνης έχουν αδειάσει. Κατοικίες και μαγαζιά δείγματα της λαϊκής και αστικής αρχιτεκτονικής μετά από χρόνια εγκατάλειψης απαξιώθηκαν. Τέτοια σπίτια σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες στην Κουλμπάρα, στο τμήμα του Κιοσκιού προς την Επάνω Σκάλα, σε τμήματα της Επάνω Σκάλας, στο Συνοικισμό, στις Καμάρες, στο Νιο Χωριό, στον Αρχοντομαχαλά του Αγίου Θεράποντα, στο Λαζαρέτο και στη Λαγκάδα.

 

Το τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου μπορεί να προχωρήσει στην καταγραφή αυτών των περιοχών της Μυτιλήνης μετά από πρόταση που θα κατατεθεί σε αυτό από το Δήμο Μυτιλήνης.

 

Στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων που να αφορούν νέες οικογένειες που κατοικούν σε αυτές τις περιοχές.

 

- Προτείνεται η απαλλαγή τους από δημοτικά τέλη για πέντε χρόνια.

- Εφόσον έχουν παιδιά που γράφονται στα Δημοτικά σχολεία των συγκεκριμένων περιοχών η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη μπορεί να φτάνει και τα 10 χρόνια.

- Έκπτωση στην ύδρευση των κατοικιών τους κατά 50%.

- Καθιέρωση θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων αποκλειστικά για τα αυτοκίνητα αυτών των οικογενειών.

- Ειδικά προγράμματα συγκέντρωσης και αποκομιδής απορριμμάτων καθώς και δημιουργίας χώρων πρασίνου, παιδικών χαρών και μικρών αθλητικών εγκαταστάσεων.

- Ανάλογα με τα παραπάνω οικονομικά μέτρα μπορούν να ληφθούν για νέες επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν στις περιοχές αυτές. Στην τελευταία περίπτωση μπορούν να υπαχθούν και επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν σε κλειστά καταστήματα επί της οδού Ερμού από τη συμβολή της με την οδό Αγίων Θεοδώρων έως και την πλατεία Μαρτύρων (πλατεία ΙΚΑ).

- Επίσης, κλειστά δημόσια κτήρια ή και εγκαταλειμμένες οικίες άγνωστων ιδιοκτητών σε αυτές τις περιοχές μπορούν στα πλαίσια του προγράμματος επανακατοίκησης τους,  να μετατραπούν μπορούν από το Δήμο Μυτιλήνης, σε χώρους κοινωνικών συναθροίσεων, πολιτιστικών εκδηλώσεων, ανάπτυξης δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης και περίθαλψης ατόμων με ιδιαίτερες κοινωνικές ανάγκες.

 

Τέλος σε συνεργασία με τις Πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Δήμος Μυτιλήνης να προτείνει αντί της κατασκευής συγκροτήματος φοιτητικών κατοικιών σε οικόπεδα εκτός πόλης να προχωρήσει η δημιουργία ενός ιστού αυτόνομων φοιτητικών κατοικιών σε παλιά σπίτια που μπορούν να αγοραστούν, να ανακαινισθούν κατάλληλα και να χρησιμοποιηθούν.