Ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυτιλήνης για τον Εορτασμό της 25ης Μαρτίου

 

Ψηφίστηκε πριν από λίγο το παρακάτω ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο Δήμου Μυτιλήνης που είναι σε εξέλιξη. Από το παρακάτω ψήφισμα απείχαν οι παρατάξεις της κ Χιωτελλη και της κας Τσιριγωτη

«Η 25η Μαρτίου αποτελεί για μας τους Έλληνες μία ιδιαίτερη ημέρα. Είναι η ημέρα που ο απανταχού Ελληνισμός γιορτάζει μαζί με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου την επέτειο της έναρξης του αγώνα για την αναγέννησή του και την επάνοδό του ως Έθνος και Κράτος στη σύγχρονη ιστορία, σπάζοντας τα δεσμά της σκλαβιάς, ανατρέποντας κάθε σχέδιο των τότε αντιδραστικών δυνάμεων.

Όμως, ο φετινός εορτασμός της 25ης Μαρτίου 2021, αποτελεί το αποκορύφωμα αυτής της υπενθύμισης, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Άπαντες καλούμαστε να θυμηθούμε να τιμήσουμε τους προγόνους μας, να διδαχθούμε από τις πράξεις  τους. Πράξεις αυτοθυσίας με τις οποίες έβαλαν την αγάπη  τους «για  του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία» πάνω από τη ζωή τους, χωρίς όρους και όρια.

Η Ελληνική Επανάσταση, όπως λέει και ο Κόντογλου, ήταν μία επανάσταση αγιασμένη, μία επανάσταση φωτισμένη και πνευματική. Μία επανάσταση που δίδαξε πως, ο Ελληνισμός, εάν μένει προσηλωμένος στις αξίες του, δεν αργεί να αναγεννηθεί, όσοι αιώνες σκλαβιάς και σκότους κι αν περάσουν. Αναγεννιέται και διδάσκει με τίμημα το ίδιο του το αίμα. Γι’ αυτό και όλος ο πολιτισμένος  κόσμος που έχει ως πυρήνα της ύπαρξής του τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, υποκλίθηκε τότε, υποκλίνεται και τώρα γιορτάζοντας μαζί μας.

Στα 200 αυτά χρόνια η Ελλάδα έκανε πολλά βήματα μπροστά. Από μικρή πάμφτωχη και αναλφάβητη χώρα,  έγινε χώρα με υψηλό επίπεδο ζωής και με πολύ μεγάλο αριθμό πτυχιούχων πανεπιστημίου συγκριτικά με πολλές χώρες του πλανήτη. Θα μπορούσαμε, όμως,  με περισσότερο μέτρο, με κοινή λογική και με τιθάσευση του πάθους της σύγκρουσης που μας διακρίνει, να ήμασταν σε περίοπτη θέση μέσα στην οικουμένη.

Γι’ αυτό εξάλλου αγωνίστηκαν οι πρόγονοί μας. Καθήκον και χρέος μας είναι να μην τους διαψεύσουμε.

Ας αγαπάμε λοιπόν ό,τι αγάπησαν οι ήρωες του ‘21 και η πατρίδα μας θα ξαναβρεί το δρόμο της.

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ. ΖΗΤΩ Η 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821.»