Η σκοπιά: "Βία…"

 

Η στήλη του LesvosPost η «ΣΚΟΠΙΑ» κάθε εβδομάδα στις οθόνες σας με την επιμέλεια του Παναγιώτη Λυμπου

Βία…..”

Τις τελευταίες ημέρες ακούμε και διαβάζουμε για όλο και πιο πολλά φαινόμενα κάθε μορφής βίας ή σεξουαλικής παρενόχλησης, τα οποία έρχονται στο φως της δημοσιότητας με θύματα και θύτες δημόσια ή πιο σωστά ευρέως γνωστά πρόσωπα.

Βέβαια οι επώνυμες αυτές καταγγελίες γίνονται δυστυχώς κατόπιν εορτής με αποτέλεσμα πολλά αδικήματα να έχουν ήδη παραγραφεί και ο εκάστοτε θύτης να μην οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης, αλλά να μένει εις βάρος του μια απλή διαπόμπευση του ονόματός του. Σίγουρα ο μόνος δρόμος για να περιοριστούν τέτοιου είδους αξιόποινες συμπεριφορές είναι η καταγγελία τους εξ αρχής, προκειμένου αφενός να παίρνουν το δρόμο της δικαιοσύνης, αφετέρου να γίνονται μέσο αποτροπής για τον οποιοδήποτε επιθυμεί να υλοποιήσει τέτοιου είδους ανάρμοστη και ποινικά κολάσιμη συμπεριφορά.

Η άμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη δύναται να διαφυλάξει πολλά υποψήφια θύματα, αλλά παράλληλα εξασφαλίζει τη δυνατότητα στο ίδιο το θύμα να αισθανθεί πως δεν μένει απροστάτευτο και ανυπεράσπιστο. Βίαιες συμπεριφορές θα υφίστανται και θα εκδηλώνονται παντού και πάντοτε από άτομα ψυχικά άρρωστα, που ενδεχομένως να κατέχουν και κάποιας μορφής εξουσία ή υψηλή θέση, επιθυμώντας να εκμεταλλευτούν την ανάγκη (συνήθως για εργασία) ενός υφιστάμενου προσώπου.

Όμως σε περίπτωση που δεν υπάρξει καμία αντίδραση από το θύμα, η θέση του θύτη ισχυροποιείται, ούτως ώστε να συνεχίσει να συμπεριφέρεται παράνομα και απαξιωτικά. Από το σύνολο των περιστατικών (κυρίως προϊστάμενου σε υφιστάμενο) λεκτικής ή σεξουαλικής παρενόχλησης σχεδόν κανένα δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας πάρα μόνο ποσοστό 1,5% των συμβάντων!!! Και φυσικά όλα τα παραπάνω δεν αφορούν μονάχα τον ευρύτερο καλλιτεχνικό χώρο ή τον χώρο του αθλητισμού. Δυστυχώς ανάλογα περιστατικά διαδραματίζονται καθημερινά σε δημόσιες υπηρεσίες, στον ιδιωτικό τομέα, στις ένοπλες δυνάμεις, στα σώματα ασφαλείας κλπ. Κι εκεί είναι τα περισσότερα, όπου πολλά ανώνυμα θύματα βιώνουν δυσάρεστες καταστάσεις και ανέχονται σε καθημερινή βάση άσχημες συμπεριφορές.

Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας ενός ανεξάρτητου φορέα υποστήριξης σωματικής και λεκτικής βίας μέσα στο περιβάλλον εργασίας σύμφωνα και με την σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, που αφορά στην ψυχική υγεία όλων όσων γίνονται θύματα από αρρώστους ψυχικά συνανθρώπους τους. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο καθένας, πως υπάρχει η κατάλληλη στήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό, αρκεί να πάρει τη γενναία απόφαση και να απευθυνθεί ζητώντας βοήθεια.