Επιστολή από τον Σύνδεσμο Ποτοποιιών αποσταγματοποιίων Λέσβου στην ΑΑΔΕ, στον Υπ. Οικονομικών και στο Χημείο του κράτους


Σκέψεις και προβληματισμοί γύρω από την ποτοποιία που αφορούν το προϊόν  του νησιού μας. 

 

Προς:  ΑΑΔΕ

            Γενικό Χημείο του Κράτους

            Υπουργείο Οικονομικών

 

Θέμα: Προβληματισμοί αναφορικά με την παράταση προθεσμίας είσπραξης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) και των λοιπών επιβαρύνσεων των αλκοολούχων ποτών και άλλων αλκοολούχων προϊόντων.

 

Οι λεσβιακές ποτοποιίες (Π.Γ.Ε. Ούζο Μυτιλήνης & Π.Γ.Ε. Ούζο Πλωμαρίου) έχοντας συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία για περισσότερα από εκατόν πενήντα χρόνια, δίκαια σήμερα υπερηφανεύονται για την υψηλή ποιότητα των προϊόντων τους, έχοντας κατακτήσει την πανελλαδική καταξίωση και αναγνώριση για το νησί, ως «Λέσβος, η πατρίδα του καλού ούζου».

 

Παράλληλα, έχοντας δημιουργήσει σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και κατάλληλα εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό, επενδύοντας συνεχώς ίδια κεφάλαια, αλλά και αξιοποιώντας με ουσιαστικό τρόπο κοινοτικά και εθνικά προγράμματα, έχουν πετύχει μεγάλη παραγωγική ευχέρεια αλλά και επάρκεια, χωρίς καμιά περαιτέρω επένδυση για διπλασιασμό της παραγωγής, με πλήρη διασφάλιση της εξαιρετικής ποιότητας. Επίσης οι εταιρίες του κλάδου μας συνεισφέρουν στο εμπορικό πλεόνασμα της χώρας με την εξαγωγική τους δραστηρίοτητα.

 

Επιγραμματικά αναφέρουμε παρακάτω την δυναμική της λεσβιακής ποτοποιίας – αποσταγματοποιίας, που σήμερα αποτυπώνεται ως εξής :

 

·      Δραστηριοποιούνται στη Λέσβο 16 ιστορικές επιχειρήσεις παραγωγής ούζου

·      Αποστάζουν καθημερινά σε συνολικά 54 χάλκινους άμβυκες τις ιδιαίτερες, μυστικές συνταγές τους

·      Απασχολούν άμεσα 300 εξειδικευμένους, άρτια εκπαιδευμένους και υψηλών προσόντων  εργαζόμενους

·      Υποστηρίζουν έμμεσα με την  παραγωγική τους  δραστηριότητα πολλούς συνεργαζόμενους κλάδους του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα της τοπικής οικονομίας (αγροτικές καλλιέργειες, βιοτεχνίες, μεταφορές)

·      Καλύπτουν το 60% της ετήσιας εθνικής κατανάλωσης επώνυμου ούζου

·      Εξάγουν σήμερα σε 45 χώρες, εκπροσωπώντας με αξιοπρέπεια την Ελλάδα και εισάγοντας πολύτιμο συνάλλαγμα στη χώρα μας

·         Καταβάλουν 30 εκατ. € ετησίως σε άμεσους και έμμεσους φόρους, συμβάλλοντας σημαντικά στην Εθνική οικονομία

 

Κι ενώ στη Λέσβο οι ποτοποιοί – αποσταγματοποιοί του Πλωμαρίου και της Μυτιλήνης έχουν καταφέρει όλα αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, αισθάνονται την επιτυχία τους να υπονομεύεται από τρεις σημαντικούς εξωγενείς παράγοντες που αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα από τη Δημόσια Διοίκηση, θα  συνιστούν ασύμμετρη απειλή για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού ούζου. Αναλυτικά, οι παράγοντες συρρίκνωσης και απειλής με αφανισμό πανελλαδικά όλων των επιχειρήσεων παραγωγής οινοπνευματωδών ποτών είναι:

1.      Η μεταναστευτική κρίση από το 2015

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε το μεταναστευτικό πρόβλημα από το 2015 μέχρι και σήμερα έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις του νησιού μας. Ο τουρισμός έχει πληγεί σημαντικά που αν μη τι άλλο ήταν βασικό κομμάτι της οικονομίας του τόπου και της έμμεσης διαφήμισης των προϊόντων μας. Ταυτόχρονα ανάμεσα στους κατοίκους του νησιού επικρατεί ανασφάλεια και φόβος για το μέλλον και την εξέλιξη της όλης κατάστασης και αυτό έχει ως συνέπεια τη μείωση της κατανάλωσης στο νησί.

2.      Κατάρρευση των πωλήσεων στο χονδρικό εμπόριο αλκοολούχων ποτών έφεραν τα lockdown το 2020

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας από τη νόσο COVID-19 έδωσαν τη χαριστική βολή στον ήδη βεβαρημένο από την υψηλή φορολογία και το λαθρεμπόριο κλάδο των αλκοολούχων ποτών, βασικό προμηθευτή των επιχειρήσεων εστίασης και φιλοξενίας. Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία πωλήσεων της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ), το 2020 έκλεισε με συρρίκνωση των πωλήσεων στο κανάλι χονδρικής κατά -52%. Το σύνολο των πωλήσεων του κλάδου αλκοολούχων ποτών για το 2020 παρουσίασε πτώση -32% σε σύγκριση με το 2019, καθώς με μικρή αύξηση 2%, την πτώση συγκράτησε μόνο μερικώς το κανάλι της λιανικής (super market) και Cash and Carry, όντας και το μόνο που παρέμεινε σε λειτουργία, σε αντίθεση με την επιτόπια κατανάλωση (bars, café bars, εστιατόρια κ.ά.) που πρακτικά μηδενίστηκε τελώντας σε lockdown σχεδόν το ήμισυ της περσινής χρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κανάλι της επιτόπιας κατανάλωσης εκτιμάται ότι καταναλώνεται τουλάχιστον το 62% των αλκοολούχων ποτών.

3.      Η Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 124%

Ο Ε.Φ.Κ. από 5,45€/λίτρο άνυδρο αλκοόλης το 2009, αυξήθηκε σε 12,25€ το 2010!!! Η αύξηση του φόρου όμως φέρνει και αύξηση του κίνητρου για λαθρεμπόριο, και μέσα σε αυτό τον φαύλο κύκλο υπολογίζεται ότι η απώλεια δημοσίων εσόδων από το λαθρεμπόριο φτάνει και ξεπερνά σήμερα τα έσοδα από τις νόμιμες ποτοποιίες, δηλαδή τα 200 εκατ. ανά έτος. Με μιαν άλλη ανάγνωση όμως, αν περιοριστεί η παράνομη διακίνηση, οι φόροι αυτοί μπορούν να εισπραχθούν από τις νόμιμες ποτοποιίες, που θα ανακτήσουν τη θέση τους στην αγορά.

 

Ως εκ τούτου προτείνουμε,

·         Την πάγια παράταση πληρωμής των φορολογικών επιβαρύνσεων των αλκοολούχων προϊόντων ( ΕΦΚ , ΦΠΑ κα ) , οι οποίες βεβαιώνονται στα Τελωνεία την 25η μέρα κάθε μήνα, και αφορά την χρήση του προηγούμενου μήνα, για ένα επιπλέον μήνα. Περαιτέρω, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα τμηματικής καταβολής του καταβλητέου τον Νοέμβριο, ΕΦΚ & ΦΠΑ σε τρεις ισόποσες δόσεις, προκειμένου οι επιχειρήσεις να προφυλαχθούν από την έλλειψη ρευστότητας λόγω των περιοριστικών μέτρων και λόγω της καθυστέρησης είσπραξης των αξιογράφων.

·         Επιπλέον, να παρασχεθεί έκπτωση 25% στις επιχειρήσεις που θα καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ στα τελωνεία. Το αίτημα αυτό είχε ήδη υποβληθεί με προηγούμενες επιστολές μας, πλην όμως δεν ελήφθη υπόψη. Αποτέλεσμα τούτου είναι να έχει δημιουργηθεί άνιση και μεροληπτική δυσμενής μεταχείριση, οι λοιπές επιχειρήσεις που καταβάλλουν τον ΦΠΑ στις ΔΟΥ να έχουν το ευεργέτημα της έκπτωσης ενώ οι επιχειρήσεις που καταβάλλουν τον ΦΠΑ στα τελωνεία να αποκλείονται.

Να ληφθεί ιδιαίτερα υπ’ όψιν δε ότι, τυχούσα πρόσκαιρη αδυναμία πληρωμής των ΕΦΚ & ΦΠΑ στα Τελωνεία, λόγω της πανδημίας και της κατάρρευσης της ρευστότητας, από επιχειρήσεις του κλάδου, θα επιφέρει και κατάπτωση Εγγυητικών Επιστολών, είτε της πάγιας για φορολογικές αποθήκες είτε της τρίμηνης για τις υπόλοιπες, με δραματικές συνέπειες αποκλεισμού από το Τραπεζικό σύστημα κλπ., δηλαδή ολοκληρωτική καταστροφή της όποιας επιχείρησης!!!

Να σημειωθεί εδώ, ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις αλκοολούχων θα πρέπει να τύχουν ειδικής μεταχείρισης έναντι άλλων κλάδων που υπόκεινται σε ΕΦΚ και υπάγονται κατά συνέπεια στα Τελωνεία, όπως τα καπνικά προϊόντα και τα πετρελαιοειδή, καθώς οι τελευταίοι δεν πλήττονται από κλείσιμο δραστηριοτήτων όπως η εστίαση, τουρισμός κλπ. και δεν έχουν υπαχθεί στα ανωτέρω μέτρα.

·         Μείωση του ΕΦΚ αλκοολούχων και σύγκλισή του με τον μέσο όρο της ΕΕ στα €1.800 ανά 100 λίτρα αιθ. αλκοόλης, παρέμβαση που θα προκαλούσε άμεσα ένα θετικό σοκ στην αγορά. Σύμφωνα δε εκτιμάται (μελέτη ΙΟΒΕ) ότι προκύπτουν ετησίως:

 

-   Ενίσχυση του ΑΕΠ από €28 εκ. έως €128 εκ.

-   Αύξηση της απασχόλησης σε όλη την αλυσίδα αξίας έως και 3.600 θέσεις

-   Μεταβολή εσόδων από ΦΠΑ από €25,2 εκ. έως €29,3 εκ.

-   Ενίσχυση των εσόδων από τον εξορθολογισμό της αγοράς και τη μείωση των κινήτρων λαθρεμπορίου, όπου με πολύ συντηρητικές παρεμβάσεις μπορούν να αποδώσουν €28,6 εκ. ετησίως.


·         Μείωση του ΦΠΑ Αλκοολούχων σε όλη την εστίαση-τουρισμό στο 13% όταν επανεκκινήσει και σε ορίζοντα τουλάχιστον 6 μηνών με στόχο τον μετριασμό των απωλειών λόγω της πανδημίας, εκτιμάται ότι μπορεί να ενισχυθεί το ΑΕΠ κατά €67 εκ. και η απασχόληση κατά 1.900 θέσεις εργασίας.

Θα σας παρακαλούσαμε, να επιδείξετε και για τον κλάδο μας τη δεδομένη σας ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, κλάδος ο οποίος πλήττεται κατάφωρα από την πανδημία και πρέπει να παραμείνει όρθιος προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Ευελπιστώντας ότι οι προτάσεις μας θα τύχουν θετικής ανταπόκρισης, παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση ή πληροφορία.

Με εκτίμηση,

για το Σύνδεσμο Ποτοποιιών αποσταγματοποιίων Λέσβου 

 

Δημήτρης Σπέντζας                                                   Ανδρέας Καντηφές

          Πρόεδρος                                                                  Γεν. Γραμματέας