Ακραία άνοδος της στάθμης σε λίγα λεπτά στην Καλλονή και στον Τσικνιά

 

Πληροφορίες από το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου*

Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πλημμύρας του έργου ERMIS-F και το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του Πανεπιστημίου Αιγαίου καταγράφουν την πλημμύρα στη Δυτική Λέσβο το βράδυ της 12ης Ιανουαρίου 2021.

Σοβαρές καταστροφές και πλημμύρες καταγράφηκαν με τη χθεσινοβραδινή κακοκαιρία στη Δυτική Λέσβο, με τους οικισμούς Καλλονής, Σκάλας Καλλονής, Γέρας, Πλωμαρίου και Αγίας Παρασκευής να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συγκέντρωσε τις καταγραφές του υετού από το δίκτυο των τοπικών μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργούν από το 2003 υπό την επίβλεψη του εργαστηρίου Φυσικών

Καταστροφών του τμήματος Γεωγραφίας και τα αποτελέσματα είναι αξιοσημείωτα (http://meteo.aegean.gr).

Συγκεκριμένα, μέσα σε ένα 24ωρο ο σταθμός του Σιγρίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας κατέγραψε 45,10 mm βροχόπτωσης, ενώ του Ακρασίου στο Πλωμάρι κατέγραψε 10,70 mm βροχόπτωσης. Γενικότερα, παρατηρήθηκε μία σταδιακή μείωση της βροχόπτωσης από ο δυτικό προς το ανατολικό τμήμα του νησιού.

Παράλληλα το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πλημμύρας του έργου ERMIS-F ενημερώνει την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και δίνει τα πρώτα στοιχεία για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής πολιτικής προστασίας. Η έναρξη της λειτουργίας του σταθμού στην Καλλονή Λέσβου πραγματοποιήθηκε το 2018 στο πλαίσιο του έργου ERMIS-F Διαδικτυακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Κινδύνων – Πλημμύρες (https://ews.ermis-f.eu/kalloni). Ο σταθμός δίνει σε πραγματικό χρόνο την αύξηση της στάθμης του ποταμού και εξυπηρετεί σκοπούς έγκαιρης προειδοποίησης πλημμύρας για την πόλη της Καλλονής. Το όργανο αυτό συνοδεύεται με βροχομετρικό σταθμό στην ίδια θέση και με μετεωρολογικό σταθμό ανάντι.

Επίσης, έχει συνδεθεί με το υφιστάμενο όργανο μέτρησης στάθμης στον ποταμό Τσικνιά, της Περιφέρειας Β.Α.

Μέσα στον οικισμό της Καλλονής η στάθμη του τηλεμετρικού σταθμού κατέγραψε σε λίγα λεπτά κατακόρυφη άνοδο της στάθμης, η οποία άγγιξε τα 1,7m. Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις μελέτες του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για την περιοχή, όταν η στάθμη ξεπεράσει το κρίσιμο κατώφλι των 1,6 m, τότε θεωρείται επικίνδυνη και ενεργοποιείται το σύστημα ώστε να ειδοποιήσει για την επερχόμενη πλημμύρα.