350.000 στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου για την πανδημία- Έρχεται χρηματοδότηση και στους Δήμους


Έκτακτη επιχορήγηση για τις 13 Περιφέρειες της χώρας, συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ, με σκοπό την κάλυψη των επιτακτικών αναγκών που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, εγκρίθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.

 

Σημειώνεται πως η κατανομή του συνολικού ποσού, ανά Περιφέρεια, γίνεται με χρέωση του λογαριασμού του Υπουργείου Εσωτερικών, που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και φέρει τον τίτλο: «Κάλυψη των πάσης φύσεως αναγκών των ΟΤΑ κ.λπ.», σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΠΟΣΟ (€)

 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

640.000

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

1.400.000

ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

560.000

ΗΠΕΙΡΟΥ

570.000

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

690.000

ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

370.000

ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

600.000

ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

770.000

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

780.000

ΑΤΤΙΚΗΣ

2.100.000

ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

350.000

ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

530.000

ΚΡΗΤΗΣ

640.000

ΣΥΝΟΛΟ

10.000.000

 

 

Λιβάνιος: Έρχεται νέα έκτακτη χρηματοδότηση στους Δήμους μέχρι την Πρωτοχρονιά

Στην ανακοίνωση ότι μέχρι τα τέλη του 2020 θα δοθεί νέα έκτακτη χρηματοδότηση στους Δήμους λόγω της πανδημίας , προχώρησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής την 13η/12/2020 στο πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2021.  

Συγκεκριμένα, ο Θ.Λιβάνιος δήλωσε το εξής:

« (...) προς τους Δήμους της Χώρας.  Και τις αμέσως επόμενες ημέρες και πάντως πριν το τέλος του χρόνου μία νέα ακόμα έκτακτη χρηματοδότηση, η οποία θα μοιραστεί

- κατά το ήμισυ αναλογικά σε όλους τους Δήμους και

- κατά το άλλο ήμισυ με βάση τις πραγματικές απώλειες όπως έχουν καταγραφεί στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας.

Το ύψος της υπολογίστε το σε περίπου 75 με 80 εκατομμύρια ευρώ.»

Επιπλέον, όσον αφορά τις Περιφέρειες ανέφερε πως «αύριο, επίσης, μεθαύριο, τις επόμενες ημέρες, ενισχύονται εκτάκτως οι Περιφέρειες και με το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ».

Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι ο Υφυπουργός ανακοίνωσε πως «έρχεται και θα ψηφιστεί πριν το τέλος του χρόνου η ρύθμιση για την έως 120 δόσεις αποπληρωμή των υποχρεώσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων προς τους Δήμους της Χώρας, ώστε μέσω μίας νέας ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας να μπορέσουμε, εν μέσω της πανδημίας, να διευκολύνουμε τους οφειλέτες για όλες τις οφειλές που έχουνε προς τους Δήμους, προκειμένου και να διευκολυνθούνε οι οφειλέτες αλλά και να αυξηθεί τα έσοδα των Δήμων, τα οποία πολλές φορές αυτά είναι πολλά χρόνια και δεκαετίες σε εκκρεμότητα».

 

Τέλος, από τις λοιπές αυτοδιοικητικές εξαγγελίες της ομιλίας του, ξεχωρίσαμε τις εξής:

- «ένα νέο σύστημα εποπτείας, ώστε το φθινόπωρο του 2021 όλες οι Υπηρεσίες Εποπτείας των Δήμων και των Περιφερειών θα λειτουργούν πλήρως και υπό ανεξάρτητο και αξιοκρατικά επιλεγμένο Επόπτη Νομιμότητας»,

- «νέους θεσμούς συμμετοχικής διαδικασίας, όπως είναι η ψηφιακή διαβούλευση του προϋπολογισμού και το τοπικό ηλεκτρονικό δημοψήφισμα»,

- «διμηνιαία ειδική συνεδρίαση ελέγχου πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής από τους Δημοτικούς Συμβούλους»

- «και φυσικά ένα νέο εκλογικό σύστημα  , ώστε αυτός που κερδίζει τις εκλογές να μπορεί να ασκήσει και να κριθεί από τους πολίτες για αυτό για το οποίο εκλέχθηκε».