Διαδικτυακή εκδήλωση για την 108η επέτειο της απελευθερωτικής μάχης της Λέσβου στον Κλαπάδο


Τρίτη 8 Δεκεμβρίου

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ & Καναδά, πήρε την πρωτοβουλία και προσκάλεσε τα μέλη και τις Ομοσπονδίες, συλλόγους -συνεργάτες της από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν στην τηλεπαρουσίαση διαδικτυακής εκδήλωσης την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, στις 4 μ.μ..

Την ημέρα δηλαδή της 108ης επετείου της απελευθερωτικής μάχης της Λέσβου στον Κλαπάδο από τον οθωμανικό ζυγό των 450 χρόνων, προκειμένου να εκφραστεί η ευγνωμοσύνη προς τους ήρωες που πολέμησαν για την απελευθέρωση.

Ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η Κωνσταντίνα Βάκκα-Κυριαζή με θέμα: «Η συμμετοχή της "Λεσβιακής Φάλαγγας" στη μάχη του Κλαπάδου».



Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά και ο Σύλλογος Μυτιληναίων Αμερικής γιόρτασαν την Απελευθέρωση της Μυτιλήνης, την Κυριακή 8 Νοεμβρίου με μνημόσυνο και δοξολογία για τους Ήρωες του 1912 στην Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια και με εορταστικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε από το διαδίκτυο, παρουσιάστηκε στο σύνολό του το βιβλίο «Η Λεσβιακή Φάλαγγα-Ιστορία των Προγόνων μας», που έγραψε η Δρ. Κωνσταντίνα Βάκκα-Κυριαζή.

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), ευχαριστεί το Δ.Σ. των φίλων ομογενών μας για την νέα πρωτοβουλία και πρόταση συνεργασίας και θα μετέχει με χαρά και υπερηφάνεια, με πολλά μέλη του Διοικητικού της συμβουλίου, απευθύνοντας σχετικό χαιρετισμό, όπως της έχει ζητηθεί.

Έχουν κληθεί επίσης για χαιρετισμούς, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, οι δήμαρχοι του νησιού (Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης και Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος) οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες (Μυτιλήνης Ιάκωβος και Μηθύμνης Χρυσόστομος), εκπρόσωπος της 98 ΑΔΤΕ κ.α.

Από το 1989

«Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νήσου Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά ιδρύθηκε το 1989 στην Νέα Υόρκη και είναι, επίσης, γνωστή με την ονομασία «Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά».

Έχει πραγματοποιήσει τρία Συνέδρια, το 1992 στην Βοστώνη, το 1995 στην Μυτιλήνη, και το 1997 στον Καναδά.

Συμμετείχε στην διοργάνωση του Εορτασμού της Εκατονταετηρίδος για τον Νικηφόρο Αγώνα του 1912, που έγινε στις 20 Μαρτίου 2012 στην Νέα Υόρκη και στην διοργάνωση για το Συλλαλητήριο Συμπαράστασης, που έγινε στις 8 Μαρτίου 2020 στην Πλατεία Αθηνών στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, για να εκφραστεί η συμπαράσταση των Ελλήνων της Διασποράς προς τους κατοίκους των Νήσων του Βορείου Αιγαίου.