Ώρα για ανακαίνιση. Μπάνιο ή κουζίνα πρώτα;


Είτε μετακομίζεις σε νεόχτιστο είτε σε παλιό σπίτι, έρχεται η στιγμή που πρέπει να κάνεις κάποιες προσαρμογές και ενδεχομένως να μην μπορείς να τις κάνεις ταυτόχρονα. Βρίσκεσαι λοιπόν στο δίλημμα αν θα ξεκινήσεις με την κουζίνα ή το μπάνιο. Το ίδιο ακριβώς πρέπει να σκεφτείς αν ήδη μένεις καιρό στο σπίτι σου και θέλεις να κάνεις κάποιες αλλαγές. Ακούγεται δύσκολη απόφαση, όμως αν σκεφτείς κάποιους παράγοντες θα βρεις εύκολα τη λύση.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάς ότι παρόλο που το μπάνιο είναι κατά κανόνα μικρότερο δωμάτιο από την κουζίνα, έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτήν όπως πλακάκια, υδραυλικά, σωληνώσεις και ντουλάπια, άρα θα είναι εξίσου χρονοβόρα εργασία.

Ποια είναι η βασικότερη ανάγκη του σπιτιού;

Αν δεν μπορείς να αποφασίσεις ποιο δωμάτιο θα ανακαινίσεις πρώτο, σκέψου τι χρειάζεται επειγόντως αλλαγή. Κάτι που δεν λειτουργεί, που σε κάνει να φωνάζεις συνέχεια τεχνίτη να το φτιάξει, που δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητά σου. Αν, για παράδειγμα, απολαμβάνεις τη μαγειρική αλλά έχεις παλιό απορροφητήρα, μικρό ή καθόλου πάγκο, ελάχιστο αποθηκευτικό χώρο, τότε η ανακαίνιση κουζίνας μπαίνει σε προτεραιότητα. Αν μπορείς να καταργήσεις έναν τοίχο για να κάνεις το χώρο ενιαίο, να δώσεις περισσότερο φως στο δωμάτιο, αυτόματα κάνεις το χώρο πιο ελκυστικό και για σένα και για τους επισκέπτες σου.

Σε ποιο δωμάτιο περνάς περισσότερο χρόνο;

Δύσκολη η απάντηση μιας και το πρωί ξυπνάς και πας στην τουαλέτα και το βράδυ πλένεις τα δόντια και κάνεις ένα χαλαρωτικό μπάνιο. Αν ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο με αιθέρια έλαια και αναμμένα κεριά σε μια μοντέρνα μπανιέρα βγαλμένη από τις σελίδες των περιοδικών, είναι το όνειρό σου, τότε πρέπει να προχωρήσεις σε ανακαίνιση μπάνιου και να το κάνεις να μοιάζει με οικιακό σπα.

Από την άλλη ο καφές, το πρωινό, τα γεύματα, το οικογενειακό τραπέζι γίνονται όλα στην κουζίνα. Αν ξεσηκώνεις όλες τις συνταγές, πειραματίζεσαι με γλυκά και γκουρμέ πιάτα και αγαπάς να μαγειρεύεις για την οικογένεια και τους φίλους σου, τότε πρέπει να επιλέξεις τις αλλαγές στην κουζίνα σου.

Τι είναι πιο επείγον να φτιαχτεί;

Αν στάζουν οι βρύσες στο μπάνιο ή έχει υγρασία το ταβάνι τότε είναι απαραίτητο να φτιαχτεί πρώτα αυτό. Το ίδιο ισχύει και αν λόγω ηλικίας δικής σου ή κάποιου μέλους της οικογένειας είναι δύσκολη η πρόσβαση στην μπανιέρα.

Πόσα χρήματα διαθέτεις;

Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ο προϋπολογισμός που έχεις είτε θέλεις να κάνεις μικροεπισκευές είτε μια μακροχρόνια επένδυση σε περίπτωση που σκέφτεσαι να εκμεταλλευτείς μελλοντικά το σπίτι σου. Οι σωστοί τεχνίτες θα ισορροπήσουν την ποιότητα με το κόστος και θα δώσουν την πραγματική διάσταση στις ανάγκες σου. Μπορεί δηλαδή κάποια πράγματα που σκέφτεσαι να μην είναι τόσο επείγοντα ή να χρειάζονται μερική επιδιόρθωση αντί για εξ ολοκλήρου αλλαγή. Παρουσιάζοντας το μπάτζετ σου σε έναν αρχιτέκτονα ή έναν διακοσμητή θα σε βοηθήσει να βάλεις προτεραιότητες και να προχωρήσεις αναλόγως.

Άρθρο από Dynamichome