Η σκοπιά: Ο συνάνθρωπος… και η Λέσβος


Η στήλη του LesvosPost η «ΣΚΟΠΙΑ» κάθε εβδομάδα στις οθόνες σας με την επιμέλεια του Παναγιώτη Λυμπου

 

Ο συνάνθρωπος… και η Λέσβος

Η σημασία της λέξης συνάνθρωπος, μοιάζει να έχει λησμονηθεί σήμερα περισσότερο από ποτέ. Καθημερινά βλέπουμε εικόνες στα ΜΜΕ που είναι απαράδεκτες για την κοινωνία μας. Η διαρκής απώλεια των εσωκοινονικών σχέσεων, η απουσία ενεργού ενδιαφέροντος για τον διπλανό μας και ο περιορισμός στα του οίκου μας, τείνουν να γίνουν μόνιμο γνώρισμα της εποχής.

Ειδικότερα τη δύσκολη περίοδο του κορωνοϊού που διανύουμε, το ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο μετατράπηκε σε φόβο λόγω της πανδημίας. Κι αντί οι ανθρώπινες σχέσεις να θωρακιστούν έτι περισσότερο μπροστά σε μια κοινή απειλή, ξεθώριασε τελείως η ανθρωπιά και κάθε συναίσθημα έγνοιας μοιάζει να χάθηκε.

Πιο συγκεκριμένα εδώ στο νησί μας δεν είναι λίγες οι οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και κανένας δεν δείχνει να νοιάζεται για το αν υπάρχει ένα πιάτο με ζεστό φαγητό ή ηλεκτρικό ρεύμα ή η δυνατότητα ενός ζεστού μπάνιου λόγω αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών Δεκο.

Η ευαισθησία από το επίσημο κράτος ανύπαρκτη, το οποίο προσπαθεί να "βγάλει την υποχρέωση" με κάποιο μηδαμινό επίδομα.

Η ανεργία ή αναστολή εργασίας και το κλείσιμο των επιχειρήσεων κάνουν την κατάσταση ανυπόφορη. Στο ίδιο απογοητευτικό μοτίβο και η εκπαίδευση με τηλεμαθήματα για τα παιδιά χωρίς επαρκή εξοπλισμό και διαδίκτυο. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να γίνουμε ξανά άνθρωποι και δραστήριοι συνάνθρωποι δείχνοντας πραγματικό ενδιαφέρον για το διπλανό μας, προσφέροντας από το υστέρημά μας μια πολύτιμη βοήθεια.

Διαφορετικά η δομή και η συνοχή της δοκιμαζόμενης κοινωνίας μας θα καταρρεύσει. Πρέπει επίσης να υπάρξει και ενδιαφέρον από κάθε αρμόδιο φορέα και μέριμνα κρατική για τα πληττόμενα νοικοκυριά και τις οικογένειες εκείνες, που όλοι τις γνωρίζουν αλλά κανένας δεν συγκινείται γι'αυτές.

Αναγκαία είναι επίσης κάθε κρατική παρέμβαση, που να αφορά στην αναστολή όλων των πληρωμών λογαριασμών Δεκο, τραπεζικών δανείων, φορολογικών υποχρεώσεων κτλ για την ανακούφιση όλων όσων πλήττονται και τέλος οι οικονομικά ισχυροί αυτού του τόπου που φιγουράρουν ως παράγοντες και κουμανταδόροι του νησιού, ας δείξουν επιτέλους έμπρακτα στους συνδημότες τους, πως η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες ανθρωπιάς για όλους.

Πρέπει όλοι μας να μπούμε στη θέση του συνανθρώπου που έχει ανάγκη και που δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τα βασικά.

Leo Tolstoy Δεν υπάρχει τίποτε ευγενές να είσαι ανώτερος από τον συνάνθρωπό σου. Η πραγματική ευγένεια είναι να είσαι ανώτερος από τον παλαιό εαυτό σου.