Μήνυμα του Γιάννη Μπουρνού για την 8η Νοεμβρίου



Το μήνυμα του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνού:

Η 8η Νοεμβρίου 1912 εκπέμπει ανεξίτηλο μήνυμα ελευθερίας. Ήταν η μέρα απελευθέρωσης της Μυτιλήνης και η απαρχή για την απελευθέρωση ολόκληρης της Λέσβου από την οθωμανική κυριαρχία 450 χρόνων και τη μετέπειτα επίσημη ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος.

Είναι μια μέρα γιορτής της ελευθερίας λοιπόν η σημερινή, ακόμη κι αν οι ιδιότυπες συνθήκες της πανδημίας και το lockdown δεν μας επιτρέπει να τη γιορτάσουμε, όπως αρμόζει. 

Η ελευθερία, όμως, τίθεται υπό αμφισβήτηση, όταν κινδυνεύει η ειρήνη και όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο.

Σε μια τέτοια συγκυρία γιορτάζουμε φέτος την 8η Νοεμβρίου: Το αναθεωρητικό καθεστώς Ερντογάν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, προσβάλει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και αμφισβητεί ακόμη και τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, η Ελλάδα πρέπει να επανέλθει άμεσα στην ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερικών πολιτικών των προηγούμενων χρόνων, να αξιοποιήσει τις συμμαχίες της, να διεκδικήσει, αντί να παρακολουθεί αμέτοχη τις εξελίξεις, αναμένοντας τις παρεμβάσεις μεγάλων δυνάμεων. 

Πρέπει να εξασκήσουμε το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μίλια στην Κρήτη και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Να διεκδικήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την πρόβλεψη σαφούς πλαισίου κυρώσεων, αλλά και ταυτόχρονα να καλέσουμε την Τουρκία να εγκαταλείψει άμεσα τις προκλητικές ενέργειες και να επανέλθει στο τραπέζι του ευρωτουρκικού και του ελληνοτουρκικού διαλόγου με θετική ατζέντα. Έχουμε διπλωματικά όπλα στα χέρια μας, αρκεί επιτέλους να τα αξιοποιήσουμε.

Όπως πάντα, έτσι και σήμερα θα υπερασπιστούμε την ελευθερία μας έναντι κάθε κινδύνου. Στους θεσμούς και σε κάθε πεδίο αγώνα. Όπως θα υπερασπιστούμε και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα έναντι κάθε επιβουλής. Παλεύοντας διαρκώς για την ανάδειξη της πατρίδας μας σε πρωταγωνιστή της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή μας.

8/11/20

Γιάννης Μπουρνούς

Βουλευτής Ν. Λέσβου

Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία