Ξεκίνησε η τηλεϊατρική στο Κέντρο Υγείας Αντισσας

 

Πιλοτικά έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται στη χώρα μας εδώ και λίγες ημέρες το πρώτο σύστημα τηλεϊατρικής σε νησιά όπως η Αμοργός, η Αστυπάλαια, η Νάξος, η Μήλος και η Λέσβος (Κέντρο Υγείας Αντισσας), όπου οι κάτοικοι έχουν τη δυνατότητα να εξετασθούν ψηφιακά από εξειδικευμένους γιατρούς της Αθήνας.

Η σωστή εφαρμογή του συστήματος απομακρυσμένης διάγνωσης και συμβουλών από εξειδικευμένους επιστήμονες αναμένεται να αποδειχθεί σωτήρια, ειδικά εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, αφού πολλοί κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών επιβάλλεται να αποφεύγουν τις μετακινήσεις προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου βρίσκονται οι γιατροί. Πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για ασθενείς που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους αν μολυνθούν με κορονοϊό.

Οι ειδικότητες Αρκετές είναι οι ειδικότητες των γιατρών που έχουν πλέον στη διάθεσή τους κάποιοι νησιώτες, έστω και μέσω σύγχρονων συστημάτων, καθώς μπορούν ψηφιακά να εξετάζονται με τη βοήθεια της τηλεϊατρικής.

Ανάμεσα στις ειδικότητες των γιατρών είναι ΩΡΛ, δερματολόγος, παιδίατρος, ψυχίατρος, παιδοψυχίατρος κ.ά. Συγκεκριμένα, στα νησιά όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα έχουν ξεκινήσει ήδη τακτικά ιατρεία τα οποία προγραμματίζονται μία φορά την εβδομάδα, όπου κάθε κάτοικος έχει τη δυνατότητα να κλείνει ραντεβού με γιατρό ειδικότητας που βρίσκεται στην Αττική.

Μάλιστα, οι μονάδες Υγείας των νησιών διαθέτουν τα συστήματα τηλεϊατρικής που έχουν και μηχανήματα όπως ωτοσκόπια, ρινοσκόπια, δερματοσκόπια, που μεταφέρουν την εικόνα μέσω υπολογιστή στα νοσοκομεία της Αττικής, όπου εξετάζονται μέσω της οθόνης από τους εξειδικευμένους γιατρούς. Με εθελοντές γιατρούς Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι στο πρόγραμμα της τηλεϊατρικής συμμετέχουν εθελοντικά σήμερα δεκάδες γιατροί από νοσοκομεία της Αττικής, όπως από το «Αττικόν», το «Ασκληπιείο» κ.ά.

Ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Χρήστος Ροϊλός, μάλιστα, έχει ξεκινήσει επαφές και με άλλες κλινικές διαφόρων νοσοκομείων, ώστε να βρεθούν οι γιατροί και να συνεχισθεί η εφαρμογή της τηλεϊατρικής και σε άλλα νησιά, με σκοπό να καλύπτονται υγειονομικά με περισσότερες ειδικότητες οι κάτοικοι των απομακρυσμένων σημείων της χώρας μας.

Πηγή: Protagon.gr