Μαρία Παπαδανιηλ: Καλή σχολική χρονιά σε πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες


Μήνυμα της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ Δ/ΝΤΡΙΑΣ Π. & Δ. ΕΚΠ/ΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΑΡΙΑ Χ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

«Χαιρετισμός Περιφερειακής Διευθύντριας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου για την έναρξη του διδακτικού έτους 2020-2021»

Αγαπητοί Μαθητές και Αγαπητές Μαθήτριες,
Αγαπητοί/ές Συνάδελφοι/ισσες, Συνεργάτες και Γονείς,

Εύχομαι με όλη μου την ψυχή η έναρξη του νέου διδακτικού έτους 2020-2021 να μας βρίσκει όλους προπάντων υγιείς μέσα στις συνθήκες της έκτακτης κατάστασης που βιώνουμε εξαιτίας της πανδημίας COVID-19.

Είναι γεγονός ότι κάθε νέα σχολική χρονιά σηματοδοτεί την αφετηρία καινούριων δράσεων αλλά και τον καθορισμό νέων στόχων, απαραίτητων για την επίτευξη των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων αναφορικά με την εκπαιδευτική διαδικασία. Στην προσπάθεια αυτή προαπαιτούμενα είναι πάντοτε η σύμπνοια και το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, παράγοντες ιδιαίτερα καθοριστικοί φέτος λόγω της δύσκολης συγκυρίας που αντιμετωπίζουμε. Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά, λοιπόν, μέσα στο κλίμα της πανδημίας και, κατά συνέπεια, με αυξημένες απαιτήσεις, οι οποίες, όμως, μπορούν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα και ως προκλήσεις για τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Και μπορεί το μέγεθος των προκλήσεων που αναδύονται και της ευθύνης που συνεπάγονται να είναι πολλαπλάσιο, μέσα όμως από αυτές αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ η σπουδαιότητα του ρόλου του εκπαιδευτικού και η δύναμη της παιδείας ως μοχλού ανάκαμψης, συνοχής, προόδου και ευημερίας της κοινωνίας.

Βιώνουμε πράγματι πρωτόγνωρες καταστάσεις, τις οποίες, όμως, διαχειριστήκαμε με επιτυχία στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς με βάση τον σχεδιασμό και τα  μέτρα του Υπουργείου Παιδείας και χάρη στην άοκνη προσπάθεια και την αξιόλογη συγκινητική συνεισφορά των στελεχών της εκπαίδευσης και, πρωτίστως, των εκπαιδευτικών της τάξης.

Από την αρχή της πανδημίας οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και όλες οι περιφερειακές δομές της εκπαίδευσης δουλεύουν εντατικά, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις επιτακτικές ανάγκες της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί. Μια σειρά μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή έχουν υλοποιηθεί και υλοποιούνται καθημερινά από το Υπουργείο Παιδείας, όπως ο διορισμός μόνιμου προσωπικού- εκπαιδευτικού και βοηθητικού- στην Ειδική Αγωγή, ο διορισμός των αναπληρωτών για την κάλυψη των λειτουργικών κενών πριν την έναρξη του σχολικού έτους, η πιλοτική δράση των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Παράλληλα, τα στελέχη της εκπαίδευσης, το διοικητικό προσωπικό των διάφορων περιφερειακών εκπαιδευτικών δομών και οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εργάζονται με ζήλο και υπευθυνότητα, αφοσίωση και ήθος, δημιουργικότητα και αγωνιστικότητα, για να ασκήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο τους κάτω από νέες συνθήκες.

Γι’ αυτό και στο σημείο αυτό νιώθω την ανάγκη να εκφράσω σε όλους τους τις ευχαριστίες μου. Αρχικά, ευχαριστώ θερμά όλους τους συνεργάτες μου, τα στελέχη εκπαίδευσης που εργάζονται ακούραστα όλο αυτό το διάστημα, για να ανταποκριθούν  στις αυξημένες υποχρεώσεις τους. Ευχαριστώ, επίσης, μέσα από την καρδιά μου όλους τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, οι οποίοι κατάφεραν την περσινή σχολική χρονιά, παρά τις αντιξοότητες, να κερδίσουν το στοίχημα της διδασκαλίας. Είναι εκείνοι οι οποίοι καλούνται και φέτος να επωμιστούν έναν εξόχως φορτισμένο ρόλο, συνδυάζοντας την επιτυχή εκπλήρωση των ποικίλων διδακτικών καθηκόντων τους με τη συνεχή στήριξη των μαθητών τους σε ζητήματα ατομικής θωράκισής τους απέναντι στον απειλητικό ιό.

Επιπλέον, Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δημάρχους της περιοχής Β. Αιγαίου, όπως επίσης και όλες τις διοικητικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες των Δήμων μας, που εργάστηκαν και εργάζονται στο μέγιστο βαθμό, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία των σχολείων μας.

Καλή σχολική χρονιά!                                                                                       

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΤΡΙΑ
Π. & Δ. ΕΚΠ/ΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΜΑΡΙΑ Χ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ