“Sleeping with a tiger”, από τις 7 Αυγούστου στην Αγία Παρασκευή Λέσβου


Η  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η  K-Gold Temporary Gallery παρουσιάζουν την δράση Sleeping with a tiger, από τις  7 Αυγούστου (ώρα εγκαινίων 20.30) έως τις 20 Σεπτεμβρίου

Η  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με την K-Gold Temporary Gallery παρουσιάζει την έκθεση Sleeping with a tiger σε επιμέλεια του Νικόλα Βαμβουκλή στην Αγία Παρασκευή Λέσβου από Παρασκευής 7 Αυγούστου (ώρα εγκαινίων 20.30) έως 20 Σεπτεμβρίου.

Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αναστασία Αντωνέλλη δήλωσε για την συνεργασία αυτή:

“Είναι πολιτική βούληση του Περιφερειάρχη και στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφερειακής αρχής να στηρίξει αξιόλογες προσπάθειες στον τομέα του πολιτισμού προκειμένου να καταφέρουμε την πολιτιστική προβολή των νησιών μας, με απώτερο στόχο να συνεισφέρουμε στην επίτευξη της τοπικής αειφόρου ανάπτυξης.

Ο συντοπίτης μας Νικόλας Βαμβουκλής, ένας νέος άνθρωπος κάτοικος μέχρι πρότινος εξωτερικού, επαναπατρίζεται και με όραμα και φαντασία δημιουργεί την δυνατότητα μέσα από τις καινοτόμες προτάσεις του να αξιοποιήσουμε τους διαθέσιμους πολιτιστικούς μας πόρους, να έχουμε ως τόπος συνέχεια στη διαχρονική πολιτιστική μας δημιουργία με σύγχρονη παρουσία στα δρώμενα της Τέχνης, όχι μόνο τοπικά και Πανελλαδικά, αλλά και Παγκόσμια. Τον καλωσορίζουμε και τον ευχαριστούμε!


Καλωσορίζουμε επίσης όλους τους προσκεκλημένους καλλιτέχνες και  προσκαλούμε όλους τους κατοίκους σε ένα τριήμερο εκδηλώσεων, όαση ποιότητας και  ανάτασης πνεύματος.”

Ο Νίκος Βαμβουκλής, ιδρυτής της K-Gold Temporary Gallery δήλωσε με την σειρά του:

“Κατ αρχήν θέλω να ευχαριστήσω την Περιφερειακή αρχή για την στήριξης της προσπάθειας μας αυτής καθώς επίσης και για την άψογη συνεργασία.
Η K-Gold Temporary Gallery ιδρύθηκε το 2014 στη Λέσβο. Φέρνει το ευρύ κοινό σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη μέσα από εκθέσεις, περφόρμανς, εκδόσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Έχει παρουσιάσει το έργο καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως Joan Jonas, Bas Jan Ader, Lucy+Jorge Orta και Ηλία Παπαηλιάκη. Πρόσφατες συνεργασίες περιλαμβάνουν το ΜOMus και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο ενώ το 2015 διακρίθηκε ως καινοτόμος πρωτοβουλία από τη Μητρόπολη της Ναντ.
Η έβδομη καθιερωμένη αυτή καλοκαιρινή διοργάνωση δανείζεται τον τίτλο της από το ομώνυμο έργο της Maria Lassnig που διερεύνησε την σωματικότητα μέσα από την παρατήρηση της φύσης.

Τα συλλογικά ουσιαστικά για ομάδες ζώων, όπως το ‘σμήνος μελισσών’ και η ‘αποικία μυρμηγκιών’ πρωτοεμφανίστηκαν στο Βιβλίο του Saint Albans, που γράφτηκε το 1486 από την Juliana Berners. Τα ποιητικά αυτά ονόματα βασίστηκαν στα μοναδικά χαρακτηριστικά του κάθε ζώου, ως προς τη συμπεριφορά, την εμφάνιση ή την τοποθεσία του και μαρτυρούν μια κοινωνική διάθεση από μέρους των ανθρώπων.

Η έκθεση επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ των κοινωνιών που δημιουργούν άνθρωποι και ζώα, εξετάζοντας τις δυναμικές που τις διακρίνουν: τη συνύπαρξη, την κυριαρχία και τον αποκλεισμό. Ξεκινώντας από τον ορισμό της λογικής και του ενστίκτου, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες διερευνούν τις συνδέσεις μεταξύ των ειδών, μέσω της ιστορίας, της πολιτικής, της ηθικής και της παράδοσης.

Η Λέσβος προσφέρει άφθονα σημεία εκκίνησης που υπογραμμίζουν αυτές τις παραλληλίες σε κοινωνικό, φυσικό και πολιτιστικό επίπεδο. Αποτελεί επίσης έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς birdwatching στη Μεσόγειο λόγω της διέλευσης αποδημητικών ειδών, όπως τα φλαμίνγκο. Ενόσω η προσφυγική κρίση εντείνεται, άνθρωποι και ζώα αποτυπώνονται στα όρια — συνόρων, περιοχών και καταστάσεων. Τι έννοια αποκτά η νομαδικότητα και των δυο υπό ένα κοινό πρίσμα; Τι μπορούν να μας καταδείξουν οι κοινωνίες των ζώων και ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσονται και συνυπάρχουν;

Οι αφηγήσεις που απαντώνται στην έκθεση αποκαλύπτουν πώς τα σημεία αναταραχής μπορούν να μετατραπούν σε εστίες για την επανεξέταση της παγιωμένης οπτικής μας για τον κόσμο και πώς η τέχνη μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την ανάπτυξη ενός συμβιωτικού μέλλοντος.”


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
Ηρώ Βασάλου, Mike Bourscheid, Alex Cecchetti, Oliviero Fiorenzi, Ody Icons, Κωνσταντίνος Κωτσής, Ana Mendieta, Yoshua Okón, Μαρία Παπαδημητρίου, Józef Robakowski, Virginia Russolo, Sasha Streshna, Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, Pinar Yolaçan, Cosima von Bonin


ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 20:30
ODY ICONS
Ένα δυναμικό ακουστικό live που συνδυάζει πολλαπλές μουσικές επιρροές. Χαρακτηρίζεται από την υπερβολή των καιρών αλλά και μια σαρκαστική πολιτική διάθεση καμπαρέ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21:30
BECOMING WITH ANIMAL
Το χορευτικό σόλο της Ηρώς Βασάλου μας ταξιδεύει στην πρακτική του ταραντισμού της Νότιας Ιταλίας, όπου παρακολουθούμε τη μεταμόρφωση μιας γυναίκας σε ζώο. Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.
——

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ, 18:00
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 6-10 ΕΤΩΝ
Στο εργαστήριο εικαστικών της Κατερίνας Ζάγκλη γνωρίζουμε τα έργα της έκθεσης μέσω από μια ιστορική αναδρομή των ζώων στην τέχνη. Στο σεμινάριο σωματικής έκφρασης με την Ηρώ Βασάλου ισορροπούμε με σχοινί και αυτοσχεδιάζουμε, βλέποντας πως κινούνται τα ζώα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ, 20:30
ΖΩΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΑ
Εισήγηση του Δρος Παύλου Τριανταφυλλίδη (Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου) με θέμα “Ιερά Ζώα στην Αρχαία Ελληνική Τέχνη: η περίπτωση της Λέσβου” και ανοιχτή συζήτηση - ξενάγηση με τους καλλιτέχνες της έκθεσης.
——

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 10:30
ΔΑΚΕ ΔΑΚΕ, ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ;
Εξόρμηση σε ελαιώνα στην Αγία Παρασκευή με δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά 5-15 ετών. Γνωρίζουμε τη πανίδα του Λεσβιακού τοπίου, τη συμβίωση των ειδών και τις προκλήσεις των παραγωγών. Συμμετέχουν η εκπαιδευτικός Κατερίνα Ζάγκλη, η αρχιτεκτόνισσα Ιωάννα Βαλλίνα, ο ζωγράφος Ανδρόνικος Θεοχαρίδης και ο γεωπόνος Θοδωρής Αγγελέλλης. Για πρόσβαση στον ελαιώνα, επικοινωνήστε στο 6942202222.


ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 20:30
ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΟΡΕΣ
Προβολή του ντοκιμαντέρ “Le Quattro Volte” του Michelangelo Frammartino (2010, 88 λεπτά) στο Hermitage Sykaminea στη Συκαμιά. Προλογίζει ο εικαστικός Andreas Sell.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Εγκαίνια: Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020, 20:00
Καθημερινά, 11:00-14:00 και 19:00-23:00

Είσοδος ελεύθερη για όλες τις δράσεις με υποχρεωτική χρήση μάσκας. Οι παράλληλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται για ορισμένο αριθμό θέσεων με τήρηση σειράς προτεραιότητας.