Τα μέτρα του κορονοιου και ο φόβος του συνωστισμού μπλόκαραν την ανάβαση των πιστών στην παναγία της Αγιάσου (PICS)


Με αποστάσεις, μάσκες και μεγάλη προσοχή στην εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας εορτάστηκε φέτος το Πάσχα του καλοκαιριού.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου, η μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας φέτος ήταν εντελώς διαφορετική από κάθε χρόνο.


Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες του Βασίλη Ραϊστέλλη στην Παναγία Αγία Σιων της Αγιάσου κατά την παραμονή της εορτής (15/08/20), για πρώτη φορά ο κόσμος δεν έδωσε μαζικό παρόν με τα πόδια H με τα τροχοφόρα στο γραφικό χωριό.


Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, χωρίς ουρές, χωρίς λιτανεύσεις, χωρίς κοσμοσυρροή, φορώντας προστατευτική μάσκα, τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, λόγω της πανδημίας, οι πιστοί που βρέθηκαν στην Αγιασο αναζητήσαν το δικό τους «προσωπικό θαύμα στην εικόνα της Αγιας Σιων..


Με ευλάβεια, κατάνυξη αλλά και την απαραίτητη προσοχή λόγω της πανδημίας, οι λιγοστοί πιστοί (σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια) γιόρτασαν το Πάσχα του Καλοκαιριού στην Αγιασο.

Όπως μας μεταφέραν καταστηματάρχες της Αγιασου η παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και οι ελάχιστοι πιστοί δεν έδιναν την αίσθηση ότι την Παρασκευή και το Σάββατο ήταν το μεγάλο πανήγυρι. Ένα πρωτόγνωρο σκηνικό ερημιάς θυμίζοντας μια απλή καθημερινή ημέρα.


Θλίψη προκαλούσε επίσης πως πολλά καταστήματα της Αγιασου με τα γνωστά παραδοσιακά προϊόντα κατά την παραμονή της εορτής είχαν από νωρίς κατεβάσει τα ρολά τους βλέποντας πως φέτος ο κόσμος είναι πολύ λίγος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια..

Αξίζει να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά στην Αγιασο δεν είχαμε τους γνωστούς μικροπωλητές με τις πραματιες τους, λογω των σχετικών απαγορεύσεων.


Στη συνείδηση του λαού η Παναγία κατέχει τη θέση του άμεσου προστάτη και στις δύσκολες στιγμές, Εκείνη επικαλούνταν οι Έλληνες για αιώνες. Άλλωστε η θέση της, στην εικονογράφηση των ναών πάνω από το Ιερό, τονίζει ακριβώς το ρόλο της ως διαμεσολαβητή ανάμεσα στους θνητούς και τον Θεό.


Η προσέλευση στην Αγιασο γινόταν και με Λεωφορεία του ΚΤΕΛ που από την Παρασκευή παραμονή της πανήγυρης και όλο το βράδυ καθώς και το Σάββατο ανήμερα της πανήγυρης εκτελούνταν συνεχόμενα δρομολόγια από και προς την Αγιασο, καθώς η διοίκηση του ΚΤΕΛ όπως κάθε χρόνο διάθεσε όλο το στόλο της για την Αγιασο…!


Ας ελπίσουμε τα επόμενα χρόνια να ξαναζήσουμε παλιές καλές στιγμές. Και του χρόνου με υγεία, οπως στο παρακάτω βίντεο… του 2019