ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Ο Τεχνικός Σύμβουλος της ΠΕ Β. Αιγαίου για θέματα Τουρισμού Γιώργος Τζιάλλας στο LesvosPost


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον  Ειδικό Τεχνικό Σύμβουλο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για θέματα Τουρισμού Γιώργο Τζιάλλα στην εξωτερική συνεργάτη του Lesvos Post Μυρσίνη Μουτζούρη

Τα μοναδικά  πλεονεκτήματα του ανόθευτου τουριστικά προορισμού αυτού του Βορείου Αιγαίου, για τη μετάβαση στον τουρισμό εμπειριών, αλλά και για τη μελλοντική τουριστική στρατηγική  μίλησε ο κ. Γιώργος Τζιάλλας στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Lesvos Post και τη Μένια Μουτζούρη. Ο κ. Τζιάλλας, πρώην Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού και εμπειρογνώμονας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, αναμένεται φέτος να ξεκινήσει την ελπιδοφόρα για εμάς συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με στόχο την τουριστική ανάπτυξη των νησιών, ως Ειδικός Τεχνικός Σύμβουλος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για θέματα Τουρισμού.

Με ρεαλιστικούς στόχους, εκτενή έρευνα, επιστημονικές προσεγγίσεις και μια βαριά προϋπηρεσία στο Υπουργείο Τουρισμού,  ο κ. Τζιάλλας θα εργαστεί  ως Σύμβουλος για πρώτη φορά στο Βόρειο Αιγαίο σε μια Περιφέρεια που ο τουρισμός δεν αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία».


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
της Μυρσίνης Μουτζούρη

Ερ. Φέτος, σε παγκόσμια κλίμακα ο τουρισμός  σημείωσε ιστορικές πτώσεις και βαθύ πλήγμα. Θεωρείτε ότι η μπορούμε να συζητάμε για την επανεκκίνηση του τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο;

Τα νησιά του Β. Αιγαίου με την κατάλληλη στρατηγική μπορούν να αποτελέσουν έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό που θα απασχολήσει τα επόμενα χρόνια. Απαράμιλλης ομορφιάς τοπία, μοναδικά φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά, ασυναγώνιστα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάνουν το κάθε νησί διαφορετικό αποτελώντας όμως μια ενότητα κάτω από την ομπρέλα ενός ανόθευτου και αυθεντικού προορισμού Αυτή η πολυπόθητη αυθεντικότητα  αποτελεί και το next big thing του τουριστικού κλάδου. Είναι μια παγκόσμια τάση που μπορεί να βρει την ιδανική απάντηση στο προφίλ των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Το σύνθημα που υιοθέτησε η ΠΒΑ με τον  κ. Μουτζούρη  «Διακοπές Αλλιώς» δεν είναι διόλου τυχαίο: από τον εναλλακτικό-θεματικό τουρισμό στον τουρισμό των συναισθημάτων. Δραστηριότητες όπως καταδύσεις, αναρρίχηση, πεζοπορία, και πολιτιστικές περιηγήσεις τα τελευταία χρόνια γυρίζουν την πλάτη στις all inclusive παροχές, και στα rooms to let προηγούμενων δεκαετιών, καθώς το δίπτυχο «ήλιος-θάλασσα» έχει παρέλθει. Ο τουρισμός εμπειριών είναι εδώ και μας καλεί να ανταποκριθούμε δυναμικά. Βιώνουμε μια περίοδο επανεκκίνησης του τουρισμού, επομένως είναι μοναδική συγκριρία για το Βόρειο Αιγαίο να προβάλει τα χαρακτηριστικά που η εποχή καλεί με το βλέμμα  στο μέλλον.

Ερ. Επομένως, με τη δική σας έμπειρη ματιά ποια θεωρείτε τα πλεονεκτήματα του Βορείου Αιγαίου;

Θα αναφέρω δύο από τα πιο σημαντικά. Το πρώτο σχετίζεται φυσικά με το μοναδικό  περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πλούτο των νησιών, τη φυσική ομορφιά και τη γεωμορφολογία του κάθε νησιού, χωρίς να αγνοούμε βέβαια τη θάλασσα, την αυθεντικότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου, που σχετίζονται με την παράδοση, την ιστορία, τη γαστρονομία, τα τοπικά προϊόντα. Θα προσθέσω δε σε αυτά και τη φιλοξενία, αλλά και την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι νησιώτες στους πρόσφυγες τα τελευταία έτη.

Δεύτερο είναι θεωρώ τα αεροδρόμια. Είναι κρίσιμο και σημαντικό  το γεγονός ότι υπάρχουν τόσο καλές υποδομές στο Βόρειο Αιγαίο. Τα Αεροδρόμια είναι ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα για τα επόμενα σχέδια της Περιφέρειας. Αυτές οι πύλες εισόδου μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης ενός διευρυμένου δικτύου απευθείας συνδέσεων με charter. 

Μπορούμε δυναμικά να έρθουμε σε επικοινωνία με τους τουριστικούς φορές άλλων χωρών ώστε να αναπτυχθούν συνεργασίες και απευθείας συνδέσεις στοχεύοντας σε συγκεκριμένες αγορές. Τα αεροδρόμια αποτελούν ισχυρό διαπραγματευτικό στοιχείο της Περιφέρειας για τη διευκόλυνση σύναψης συμφωνιών με τουριστικούς φορείς άλλων χωρών.


Ερ. Βιώνουμε ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι και μας είναι δύσκολος ο οραματισμός της επαναφοράς του τουρισμού. Μπορεί αυτό να αποτελέσει έναν ρεαλιστικό στόχο;

Η πανδημία του κορονοϊού φέτος έχει κάνει ακόμη και τους πλέον ειδικούς του τουρισμού να σηκώσουν τα χέρια αναφορικά με μελλοντικές προβλέψεις. Δεν θα μπορούσα λοιπόν κι εγώ να τολμήσω κάποια πρόβλεψη αυτή τη στιγμή. Όμως από την εμπειρία μου, από μέχρι τώρα προσωπική έρευνα και βεβαίως με την αισιοδοξία που εν γένει με διακρίνει, τολμώ να πω ότι το Β. Αιγαίο μπορεί να ελπίζει σε μια επανάκαμψη και αύξηση 10-15% στο τέλος της επόμενης τριετίας (βασιζόμενοι σε στοιχεία του 2019). Είναι μια ρεαλιστική και εφικτή στοχοθεσία. Η υγειονομική κρίση έπληξε την τουριστική οικονομία σε παγκόσμια βάση. Έχει επιφέρει κομβικές αλλαγές, διαφορετικές προτεραιότητες και άλλες ανάγκες στους ταξιδιώτες. Ο μαζικός τουρισμός και ο υπερ-συνωστισμός είναι πιο ξεπερασμένος από ποτέ άλλοτε.

Τα επόμενα χρόνια θα γίνει μια σημαντική ανακατανομή των μεριδίων της αγοράς. Αυτή την αλλαγή πρέπει να διεκδικήσουμε, ώστε να προβάλουμε το Βόρειο Αιγαίο προς όφελός μας. Φυσικά υπάρχουν περιορισμοί, όπως και προβληματισμοί τους οποίους η Περιφέρεια θα λάβει υπόψη της στη φάση του σχεδιασμού της τουριστικής στρατηγικής. Περιορισμοί όπως οι εγκαταστάσεις, η δυναμική και η ποιότητα των κλινών, το είδος των καταλυμάτων που υπάρχουν σε κάθε νησί. Είναι δεδομένα που θα μας υποδείξουν και το προφίλ του τουρίστα που μπορούμε να προσεγγίσουμε.

Ακόμη, και η περιορισμένη επικοινωνία μεταξύ των νησιών του Βορείου Αιγαίου αποτελεί εμπόδιο που μπορεί όμως να εξισορροπηθεί με την επένδυση στη δημιουργία  repeaters όχι των νήσων αλλά του Βορείου Αιγαίου γνωρίζοντας κάθε χρόνο και ένα διαφορετικό νησί. Δυστυχώς, τα υδατοδρόμια αν και αποτελούν πεδίο με τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον έχουν χρόνια κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και προς το παρόν δεν μπορούμε να στηριχτούμε σε αυτά. Φυσικά και υπάρχουν σοβαρά θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Αλλά ακόμη και το προσφυγικό μπορεί με σωστό επικοινωνιακό χειρισμό να μη στιγματίζει τη συνολική εικόνα.


Ερ. Υπάρχουν πολλοί φορείς που κινούνται στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης. Θεωρείτε ότι μπορεί να γίνει μια κεφαλαιοποίηση της εμπειρίας αλλά και μια ανάπτυξη συνεργασίας με αυτούς τους φορείς; 

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καλείται να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να  χαράξει την μακροπρόθεσμη  στρατηγική των επόμενων ετών. Οι συνεργασίες και η συνδρομή προς τους φορείς είναι πάντα θεμιτές πράξεις. Άλλωστε τη στρατηγική της Περιφέρειας θα ολοκληρώσει και θα ενσαρκώσει η ιδιωτική πρωτοβουλία, οι επιμέρους επενδύσεις που θα γίνουν. Για αυτό είναι σημαντικό να κινούμαστε με γνώμονα ένα κοινό όραμα ώστε να γίνεται η αναγκαία σύγκλιση των δυνάμεων που θα φέρει μια φιλοσοφημένη αρμονία, αποφάσεων, επενδύσεων και στοχευμένων κινήσεων για την τόνωση του τουρισμού του Βορείου Αιγαίου.

Ερ. Και μια προσωπική ερώτηση: Πώς ένα στέλεχος με τέτοια εμπειρία αποφάσισε να ασχοληθεί με το ταλαιπωρημένο Βόρειο Αιγαίο; Αποτελεί το Βόρειο Αιγαίο ένα στοίχημα για την καριέρα σας;

Όπως πολλά στην επαγγελματική μου ζωή προέκυψαν τυχαία και αυθόρμητα χωρίς κάποια ιδιαίτερη επιδίωξη, αλλά με σκληρή δουλειά, καλές επαγγελματικές σχέσεις και συνεργασίες, και βεβαίως και με την απαραίτητη δόση τύχης. Η  πολιτική δεν ήταν μια από τις προτεραιότητές μου.  Μετά από διαμονή στο εξωτερικό αποφάσισα να γυρίσω στην Ελλάδα όπου και ακολούθησα μια πολύχρονη καριέρα στον ιδιωτικό τομέα ως στέλεχος επιχειρήσεων συμβούλων. Το καλοκαίρι του 2015 λοιπόν, η κα. Κουντουρά αναζητούσε στο υπουργείο ένα άτομο με συγκεκριμένα προσόντα και απαιτητικό βιογραφικό έτσι βρέθηκα στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού. Κάπως τυχαία…

Ήταν η πρώτη επαφή μου με την πολιτική και τέσσερα πολύ δυναμικά και δημιουργικά χρόνια. Η εικοσιπενταετής επαγγελματική μου εμπειρία στη διαχείριση, αξιολόγηση και υλοποίηση συμβουλευτικών/μελετητικών έργων και Προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Ελλάδα και το εξωτερικό μου έδωσαν μεγάλο πλεονέκτημα για τη δουλειά μου και στο Υπουργείο. Και βέβαια πριν λίγο καιρό δέχτηκα με μεγάλη χαρά την πρόσκληση του Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη να λειτουργήσω ως τεχνικός σύμβουλος σε θέματα τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ | Λίγα Λόγια για τον Γιώργο Τζιάλλα

Ο Γιώργος Τζιάλλας είναι Εμπειρογνώμονας αναπτυξιακού σχεδιασμού και τουρισμού, Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός από το Πανεπιστήμιο Πατρών, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στον Πολεοδομικό και Χωροταξικό Σχεδιασμό (M.Sc. in Planning) από το Πανεπιστήμιο του Tennessee at Knoxville, USA και εικοσιπενταετή επαγγελματική εμπειρία στη διοίκηση, διαχείριση, αξιολόγηση και υλοποίηση έργων και προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης στο Υπουργείο Τουρισμού από τον Σεπτέμβριο 2015 έως τον Ιούλιο 2019. Ήταν επίσης εκλεγμένος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του ΟΟΣΑ για το 2019. Είναι Εμπειρογνώμονας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) από το Νοέμβριο 2015, με έμφαση σε θέματα καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού στον τουρισμό και θέματα τουριστικών επενδύσεων.

Έχει συνεργαστεί, επί σειρά ετών, με μεγάλες εταιρείες συμβούλων ως εμπειρογνώμονας και υψηλόβαθμο στέλεχος, έχει δε διατελέσει μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ).

Διαθέτει πολυετή εμπειρία στην υλοποίηση έργων σχετικών με τον στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό στον τουρισμό (μελέτες τουριστικής ανάπτυξης, ολοκληρωμένα αναπτυξιακά προγράμματα και μελέτες σκοπιμότητας για την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων).

Έχει εκτενέστατη εμπειρία σε θέματα χωρικού σχεδιασμού, αστικής-περιφερειακής ανάπτυξης και γνώση της λειτουργίας των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τη συμμετοχή του στην εκπόνηση σημαντικού αριθμού ολοκληρωμένων αναπτυξιακών σχεδίων ΟΤΑ.

Είναι εμπειρογνώμονας σε θέματα επιχειρησιακού σχεδιασμού και αναδιοργάνωσης φορέων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (σχεδιασμός μέτρων πολιτικής, οργανωτικός και λειτουργικός ανασχεδιασμός), καθώς και στη διοίκηση έργων και αναπτυξιακών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαθέτει δε άριστη γνώση του τρόπου λειτουργίας των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ και των διαδικασιών της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης