Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Στη Μόρια 200 άτομα χρησιμοποιούν μία τουαλέτα


Η γενική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Χριστίνα Ψαρρά, μίλησε στο News24/7 για τις συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια την εποχή του κορονοϊού, τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και τις δράσεις που έχει αναπτύξει η ανθρωπιστική οργάνωση στο νησί της Λέσβου.

Στη Μόρια ζουν παραπάνω από 15.000 άνθρωποι, σε χώρους που κανονικά θα έπρεπε να ζουν 3.000. Ράβουν τις μάσκες μόνοι τους για να προστατευτούν αλλά ο υπερπληθυσμός είναι αναπόφευκτος.

Το μέτρα της κοινωνικής απόστασης, που απαιτούνται στο πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας είναι αδύνατο να εφαρμοστούν στο κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών.

Η αναμονή για φαγητό διαρκεί ώρες. Η πρόσβαση στο νερό και την αποχέτευση είναι επίσης περιορισμένη. Αναλογικά, πάνω από 200 άτομα μοιράζονται μια τουαλέτα, πάνω από 600 μοιράζονται ένα ντους.

Με τα παραπάνω λόγια μας περιγράφει την κατάσταση στη Μόρια, την εποχή του κορονοϊού, η γενική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Χριστίνα Ψαρρά.

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες της ανθρωπιστικής οργάνωσης, τα μέτρα που εφαρμόζονται είναι ανεπαρκή, τονίζει η κ. Ψαρρά, καθώς οι μετανάστες-πρόσφυγες ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Οποιοσδήποτε άνθρωπος ζούσε σε αυτές τις συνθήκες θα είχε πρόβλημα, αναφέρει χαρακτηριστικά, την ίδια ώρα που μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.