ΛΕΣΒΟΣ: Τουρισμός υπό του μηδενός- Ελάχιστα ξενοδοχεία θα ανοίξουν αφού δεν υπάρχουν κρατήσεις


Ανακοινώσεις από μεγάλα ξενοδοχεία της Λέσβου για την μη λειτουργιά τους το φετινό καλοκαίρι  

Ρεπορτάζ Στεφάνου Γεώργιος

Η εξάπλωση του κορονοϊού δείχνει τα δόντια του καθώς οι επιπτώσεις του ιού αφήνει το στίγμα του σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας. 

Από τις καθημερινές συνήθεις, μέχρι την εργασία, τις μετακινήσεις, τα ταξίδια και την παγκόσμια οικονομία.

Ο τουρισμός και τα ταξίδια έχουν ήδη δεχθεί μεγάλο πλήγμα ενώ τους επόμενους μήνες, αναμένεται να φανούν ακόμα περισσότερο οι αρνητικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του SARS-Cov-2.

Η καθίζηση στα περιφερειακά αεροδρόμια, για τον φετινό Ιούνιο αγγίζει το 88%. Αποκαρδιωτική είναι μέχρι στιγμής η εικόνα και για τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία. Οι πληρότητες δεν ξεπερνούν το 20%!  

Τα ξενοδοχεία στη Λέσβο, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα πτώσης του αριθμού των επισκεπτών και κατ’ επέκταση χαμηλότερων κύκλων εργασιών.

Προς το παρόν υπάρχουν μόνο 2 πτήσεις τσάρτερ από την Ολλανδία που θα φέρνουν περίπου 150 τουρίστες στην Βόρεια Λέσβο.

Μεγάλα ξενοδοχεία σε Μολυβο, Εφταλου, Πέτρα και Σκάλα Καλλονής έχουν ανακοινώσει ήδη ότι δεν θα ανοίξουν το φετινό καλοκαίρι καθώς οι κρατήσεις είναι μηδαμινές.

-Ανοίγουν τον Ιούλιο

Το μεγαλύτερο μέρος των ξενοδόχων προσανατολίζονται να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους μέσα στον Ιούλιο, οπότε και αρχίζουν οι αεροπορικές πτήσεις προς τα περιφερειακά αεροδρόμια και ξεκινούν τα προγράμματά τους οι μεγάλοι tour operators.

Στη «ζυγαριά» μπαίνει και το πολύ αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας των ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

-Αποκαλυπτική έκθεση της EY Ελλάδος

Αποκαλυπτική είναι η έκθεση της EY Ελλάδος, η οποία ανεβάζει στα 10 δισ. ευρώ τις εκτιμώμενες απώλειες εισπράξεων του τουριστικού κλάδου το 2020, στα 4,46 δισ. ευρώ την εκτιμώμενη ζημία για τα ελληνικά ξενοδοχεία.

Την ίδια στιγμή, μεγάλοι χαµένοι θα είναι και οι χιλιάδες εποχιακοί εργαζόµενοι, οι µισοί εκ των οποίων αναµένεται να µείνουν άνεργοι, ενώ παράπονα εκφράζονται και από αρκετούς ξενοδόχους για ελλιπή µέτρα στήριξης.

Την ίδια στιγμή, τα εποχιακά ξενοδοχεία έχουν λάβει από τη Δευτέρα το «πράσινο φως» για να ανοίξουν λίγα επέλεξαν να το κάνουν, όπως άλλωστε έχει γίνει και με τις μονάδες συνεχούς λειτουργίας πριν μερικές εβδομάδες.

Ένα από τα δύο τουριστικά καταλύματα αναμένεται να παραμείνει κλειστό όλο το μήνα, καθώς δεν υπάρχουν κρατήσεις.

-Το πρώτο σοκ

Το πρώτο σοκ που έχουν προκαλέσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού καταγράφεται στα έσοδα από τον τουρισμό και αποτυπώνεται στα στοιχεία που δημοσιοποίησε και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με αυτά στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου η τουριστική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 36,1% με αποτέλεσμα τα έσοδα να εμφανίσουν πτώση κατά 51,4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Μόνο τον Απρίλιο οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 96,2% και οι εισπράξεις κατά 98,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.