«Ο αθλητισμός της Λέσβου στην αγχόνη…»


2ο Λεσβιακό καλοκαίρι από την Βάσω Χοχλακα

*Γράφει ο Στεφάνου Γεώργιος (Δημοσιογράφος, Δ/ντης του LesvosPost.com) για την προσωπική του στήλη: «Blog Stefanou George»

Αθλητικό τύπο δεν με λες αλλά μια σχέση με το χώρο την έχω. Για αυτό και σήμερα είπα να αναφερθώ στα του αθλητισμού, έστω και αν δεν είμαι ο πιο αρμόδιος. Για να τα πάρουμε τα πράγματα με την σειρά πριν πάω στα του αθλητισμού.

Αντιδημαρχία Πολιτισμού στους δυο δήμους η οποία έχει και δυο τρεις Διευθύνσεις παράλληλα υπάρχει .

Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού ή αλλιώς Σύνδεσμος όπως έχει μετονομαστεί υπάρχει.

Ανακοίνωσαν λοιπόν και οι δυο εκδηλώσεις και πολιτιστικά δρώμενα για την Μυτιλήνη και την Δυτική Λέσβο . Η μεν αντιδημαρχια πολιτισμού- τουρισμού του Δήμου Μυτιλήνης για την Μυτιλήνη ο μεν σύνδεσμος για την Μυτιλήνη και τον Δήμο Δυτικής Λέσβου

Στα πλαίσια της κόντρας που υπάρχει μεταξύ των δυο Δήμων θα έχουμε δυο Λεσβιακά Καλοκαίρια (αν και ουσιαστικά θα έχουμε ενάμιση για την Μυτιλήνη και μισό για την Δυτική Λέσβο). Όλα αυτά απόρροια της διαμάχης Κύτελη –Βέρρου που έχει μετατραπεί σε κόντρα Βόρειων και Νότιων χωρίς ουσιαστικό βέβαια λόγο. Για μερικές καρέκλες και θέσεις επί της ουσίας γίνεται όλος ο καυγάς.

Γιατί δεν μου έβαλες εσύ αυτόν που ήθελα στο Λιμενικό Ταμείο, σου παίρνω εγώ το Νομικό, γιατί οι μετανάστες να έρθουν στην Μόρια και όχι στην Σκαμνιά κτλ. 

Γνωστά όλα όσα και αν δεν θέλουν να τα παραδέχονται δημοσίως, τα συζητάνε όμως πίσω από τις κλειστές πόρτες. 

Το θέμα βέβαια θα τελειώσει αργά ή γρήγορα όταν πια ο κάθε δήμος θα αυτονομηθεί μετά το πέρας της αναγκαστικής συνύπαρξης που υπάρχει σε Οργανισμούς και Νομικά Πρόσωπα. Αυτό που δεν μπορούν να κάνουν δηλαδή οι δήμαρχοι και οι συνεργάτες τους θα γίνει από μόνο του. Μέχρι τότε υπομονή να έχουμε.

Όσο για το ποιος έχει δίκιο μην το ψάχνετε. Απάντηση δεν υπάρχει. Ο καθένας έχοντας την υποκειμενικότητα του τα βλέπει από την δική του σκοπιά. Το ζητούμενο είναι πως από την κόντρα αυτή σίγουρα δεν κερδίζει ο πολίτης.

Που βλέπει πολλά πράγματα να έχουν πάει πίσω. Και μιας και το ανέφερα. Αλήθεια βρε παιδιά, με τον αθλητισμό όλα καλά? Υπάρχει στο νησί ένας, ένας υπεύθυνος που να ασχολείται με τον αθλητισμό, τα σωματεία, τις υποδομές, τα γήπεδα κτλ? 

Στον Σύνδεσμο Πολιτισμού και «Αθλητισμού» όπως φάνηκε υπάρχει μόνο πολιτισμός.

Ούτε εκδηλώσεις αθλητικές, ούτε μικρά έργα σε αθλητικές εγκαταστάσεις, μηδαμινό ενδιαφέρον και απολύτως λογικό να συμβαίνει.

Η κα Βάσω Χοχλακα είναι του πολιτισμού δεν έχει ιδέα ουσιαστικά από αθλητισμό, ο κος Αξής που υποτίθεται έχει αναλάβει τον τομέα, τι να πρωτοκάνει έχοντας άλλες προτεραιότητες στην Δυτική Λέσβο (εξάλλου δεν υπάρχει και συνεννόηση με τον Δήμο Μυτιλήνης οπότε μην το ψάχνετε), ο Βάλεσης δεν έχει αρμοδιότητες και είναι στο περίμενε για να αναλάβει ( κάποια στιγμή άγνωστο πότε), στην Δυτική Λέσβο δεν υπάρχει είπαμε ουδείς αρμόδιος καθώς λόγω της κόντρας των δυο Δήμων το Νομικό Αθλητισμού εκεί έχει «θυσιαστεί».

Έτσι λοιπόν με αυτά και με αυτά, ούτε ταρτάν έχουν γίνει στα δυο Στάδια που εδώ και 2 χρόνια τα περιμένουμε, ούτε Κλειστό Γυμναστήριο έχει γίνει ή έχει δρομολογηθεί να γίνει, ούτε κολυμβητήριο φαίνεται να προχωρά, ούτε τα γήπεδα φτιάχνονται,( και μην πει κανείς για το στρώσιμο χόρτου σε αρκετά γήπεδα τελευταία, γιατί θα επαναφέρω την μαϊμού να αρχίσει να ξαναγράφει) ούτε τα σωματεία στηρίζονται ( πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων), ούτε εκδηλώσεις γίνονται, ούτε και κανείς ασχολείται σοβαρά με τον αθλητισμό.

Για αυτό ακόμα και οι δημοσιογράφοι που ασχολούνταν με τον χώρο τα παράτησαν και άλλαξαν τομέα. 

Άποψη μου είναι πως ο αθλητισμός θα πρέπει να διαχωριστεί από τον Πολιτισμό, να υπάρχει ξεχωριστή αντιδημαρχία, Προεδρία, όπως θέλετε ονομάστε το, να υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός, να υπάρχει τμήμα στην τεχνική υπηρεσία του κάθε δήμου που να ασχολείται αποκλειστικά με τις αθλητικές υποδομές και να ξανά πάρει μπρος ο αθλητισμός. Παλιότερα ο Ψαρρόπουλος είχε δημιουργήσει έναν Αθλητικό Οργανισμό στην Νομαρχία.

Τότε έγιναν και έργα και η καθημερινή παρέμβαση στα γήπεδα υπήρχε και τα σωματεία εξυπηρετούνταν.

Αν δεν κάνω λάθος ο Κλεισθένης δίνει την δυνατότητα στην Περιφέρεια και στους δήμους να δημιουργήσουν αθλητικό Οργανισμό με την συμμετοχή της Περιφέρειας κατά 50%. Ας το ψάξουν και ας το κάνουν.

Θα τους λύσει πολλά προβλήματα και θα βοηθήσει και τα σωματεία να μην διαλυθούν. Είναι κρίμα η νεολαία μας να πηγαίνει στις συναυλίες των Πυξ Λαξ και του Κότσιρα για ένα βράδυ αλλά να μην έχει αθλητικές εγκαταστάσεις για όλες τις υπόλοιπες μέρες.

ΥΣ: Η χτεσινή ανάρτηση του Παναγιώτη Βάλεση (κεντρική φωτο) στο FB όπου έχει βάλει δυο μπάλες μέσα σε μια αγχόνη, είναι χαρακτηριστική και άκρως ρεαλιστική για τα όσα συμβαίνουν ή μάλλον δεν συμβαίνουν στον αθλητισμό της Λέσβου.

H ανακοίνωση των εκδηλώσεων από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού, Αθλητισμού & Τουρισμού Νήσου Λέσβου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού, Αθλητισμού & Τουρισμού Νήσου Λέσβου παρουσιάζει τον προγραμματισμό του για το καλοκαιρι  του 2020 με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, αναγνώσεις, δράσεις και συνδιοργανώσεις σε όλο το νησί. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε μία ιδιαίτερη συγκυρία λόγω της πανδημίας και απαιτεί μεταξύ άλλων την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, έχουν ως στόχο να δώσουν στους δημότες των δύο Δήμων ποιοτικές προτάσεις, με δωρεάν την είσοδο για όλους.   


Το πλήρες και τελικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων που ξεκινούν στις 27 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 5 Σεπτεμβρίου, θα ανακοινωθεί με νέα ενημέρωση τις προσεχείς ημέρες, εν αναμονή κάποιων τελευταίων οριστικοποιήσεων διάθεσης χώρων και συμμετοχών.

Αναλυτικότερα εκ των κορυφαίων στιγμών του φετινού προγράμματος είναι οι συναυλίες των Πυξ Λαξ, της Ελεονόρας Ζουγανέλη, του Μανώλη Μητσιά με την Καριοφυλλιά Καραμπετη, του Αγάθωνα Ιακωβίδη και του Χρήστου Θηβαίου αλλά και το παραδοσιακό συγκρότημα του Ν. Οικονομίδη και της Κ. Σπανούμαζί με τον Κ. Καλδέλλη και Π. Βέργο.

Ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη φεστιβάλ θεάτρου με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως η Υρώ Μανέ, ο Λεωνίδας Κακούρης,ο Χρήστος Σαπουντζής, ο Δ.Φραγκιόγλου και η Κατερίνα Διδασκάλου, αναγνώσεις συγγραφέων και ποιητών που έλκουν την καταγωγή τους από τη Λέσβο, όπως ο Στρατής Μυριβήλης, η Σαπφώ ο  Οδυσσέας Ελύτης και ο Στρατής Πασχάλης από τη Δ. Μιχαλάκη, τον Αν. Ροϊλό, τον Ι. Αθανασόπουλο, την Ερ. Μανούρη και παιδικά παραμύθια, γιορτές και δράσεις και συνδιοργανώσεις σε πολλά χωριά του νησιού.


Ακόμη, τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το Μουσικό Διεθνές ίδρυμα Gina Bachauer με βραβευμένους σολίστ σε ένα προγραμμα κλασσικής μουσικής με κομμάτια της όπερας. .Όπως επίσης, και το jazz κουαρτέτο του διεθνούς φήμης Δημήτρη Βασιλάκη.

Μουσικές βραδιές με ακούσματα των Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου απο τον Κ. Φάμη και Μ. Πολυχρονίδη στο πιάνο Τ. Φαραζής αλλά και από τη διακεκριμένη σοπράνο Κάτια Πάσχου σε μια μοναδική βραδιά.

Να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις διαρθρώνονται σε όλο το νησί και απο την πλευρά της Δυτικής Λέσβου πραγματοποιούνται με τη στενή συνεργασία του Συνδέσμου με τον Δήμο. Στενή συνεργασία επίσης και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων αλλά και με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Μουσείο Βρανά. Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Βασιλική Χοχλάκα μέσω συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι ευχαρίστησε θερμά το μέλος του Συνδέσμου και Αντιδήμαρχο Τουρισμού Αφροδίτη Βατή, με την οποία δούλεψαν μαζί το προγραμμα, καθώς και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου Ζαχαρώ Ιαωκείμ.  Ακόμη, ευχαριστίες εξέφρασε στο προσωπικο του Συνδέσμου.

Όπως δήλωσε: 

"Σε μια κρίσιμη συγκυρία που έχει επηρεάσει σημαντικά τη ζωή όλων μας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να προγραμματισουμε μια σειρά εκδηλώσεων. Καταφέραμε να διαμορφώσουμε ένα πλούσιο προγραμμα για τους δημότες των δυο Δήμω, με δωρεάν είσοδο για όλους. Θέλαμε να δώσουμε το στίγμα μας, μια πολιτιστική ταυτότητα με αναφορές σε ανθρώπους που άφησαν τη σφραγίδα τους σο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας αλλά και σε πολιτιστικα μνημεία.  Παράλληλα, να προσδωσουμε μια χαρουμενη και ζωντανή νότα στο καλοκαίρι μας μετά τη δυσκολη άνοιξη που περασαμε."