Αντιδράσεις γονέων στην ακύρωση της σύμβασης για την ενεργειακή αναβάθμιση του συγκροτήματος της Ακαδημίας


Ανακοίνωση των συλλόγων γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου και 10ου Νηπιαγωγείου με αφορμή την πρόσφατη ακύρωση της σύμβασης για την ενεργειακή αναβάθμιση του συγκροτήματος της Ακαδημίας στη Μυτιλήνη

Με λύπη ενημερωθήκαμε πριν λίγες μέρες από τη γραμματεία της αντιδημαρχίας τεχνικών έργων του Δήμου Μυτιλήνης, για μία ακόμη φορά μετά από δική μας πρωτοβουλία, ότι η σύμβαση για το μεγάλο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του σχολικού συγκροτήματος της Ακαδημίας, διαλύθηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος και ενεργειών της αναδόχου εταιρείας.

Οι λόγοι όπως διαπιστώνουμε, αφορούν αποκλειστικά την αδυναμία της προηγούμενης αλλά και της παρούσας δημοτικής αρχής, να εξασφαλίσουν τις κατάλληλες εκείνες συνθήκες που θα επέτρεπαν στην κατασκευάστρια εταιρία να ξεκινήσει το έργο.

Συγκεκριμένα, δεν κατέστη ποτέ δυνατός ο προγραμματισμός της μετακίνησης των μαθητών σε κατάλληλους χώρους διδασκαλίας εκτός σχολείου, έτσι ώστε να επιτραπεί στα συνεργεία να ξεκινήσουν απρόσκοπτα τις προβλεπόμενες εργασίες στα σχολικά κτίρια του συγκροτήματος.

Αυτό συνέβη παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο που είχαμε λάβει από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Δήμου Λέσβου κατά τη διάρκεια των επαφών που είχαμε μαζί της από τον Φεβρουάριο του 2019 και μέχρι λίγο πριν τις εκλογές του 2019, οπότε και ο Δήμος Λέσβου σταμάτησε ουσιαστικά να ασχολείται με το θέμα.

Αυτό συνέβη επίσης, παρά τις διαβεβαιώσεις της νέας δημοτικής αρχής του Δήμου Μυτιλήνης, ότι μετά τα Χριστούγεννα - αρχικά - και μετά το Πάσχα - στη συνέχεια - θα γινόταν προσπάθεια εκκίνησης των εργασιών. 

Εδώ και ενάμιση χρόνο προσπαθούμε εναγωνίως μέσα από διαρκείς προσπάθειες επικοινωνίας και προτάσεις προς τα εμπλεκόμενα μέρη, να βρούμε μία λύση έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι απαραίτητες για το συγκρότημα εργασίες. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως έχουν τεθεί πλέον σοβαρά θέματα για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών μας καθώς και του διδακτικού προσωπικού με τις υπάρχουσες συνθήκες στους χώρους των σχολείων μας.

Σαν σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε την ασφάλεια των παιδιών μας να γίνει “μπαλάκι” σε πολιτικά παιχνίδια. Δεν σκοπεύουμε επίσης να χάσουμε την ευκαιρία που μας δίνεται, να μετατρέψουμε ένα υποβαθμισμένο πλέον σχολικό συγκρότημα σε ενεργό κύτταρο εκπαιδευτικής, αθλητικής και πολιτιστικής δημιουργίας για ολόκληρη την πόλη.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δείξαμε έμπρακτα την επιθυμία μας να συνδράμουμε την τοπική αυτοδιοίκηση, στην προσπάθεια υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι, όχι μόνο το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης των σχολείων μας θα υλοποιηθεί, αλλά και ότι θα υλοποιηθεί με τη δέουσα σοβαρότητα και στα πλαίσια πάντα των κανόνων ασφαλείας και των χρονικών ορίων που θα ορίζει η σύμβαση.

Τα ΔΣ των ΣΓΚ του 3ου Δημοτικού Σχολείου και 10ου Νηπιαγωγείου