Ανοίγουν το Σαββατοκύριακο οι οργανωμένες παραλίες- Οι φόβοι των ειδικών


Θέμα ωρών είναι η οριστικοποίηση της απόφασης για άνοιγμα των οργανωμένων πληροφοριών, σύμφωνα με  πληροφορίες του Newsbomb.gr. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από «μπρα ντε φερ» υπουργείων και επιτροπών σε μία προσπάθεια τόσο να αποφευχθεί ο περαιτέρω συνωστισμός, όσο και να έχουν οι πολίτες επιλογές στις οποίες η Πολιτεία θα έχει επιβάλλει κανόνες. 

Η αρχική πληροφορία ήρθε από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία φαίνεται να έχει δώσει το «ναι» για να μπορέσουν οι οργανωμένες παραλίες να ανοίξουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.Σύμφωνα, ωστόσο με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και το υπουργείο Ανάπτυξης.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr, το πρωί της Τετάρτης σε σύσκεψη μεταξύ στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης, αποφασίστηκε πως πρέπει να καταρτιστεί το σχέδιο για να ανοίξουν οι παραλίες και να δοθεί η σχετική εισήγηση στον πρωθυπουργό.

Το σχέδιο αναμένεται να δοθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη τις επόμενες ώρες και το πρωθυπουργικό γραφείο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα δώσει την έγκριση προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να μεταβούν στις οργανωμένες παραλίες.

«Στόχος μας είναι να μπαίνει η οικονομία σε φάση επανεκκίνησης και να μπορούν οι πολίτες ελεγχόμενα να αποκτούν μέρος της κοινωνικής τους ζωής δίχως να διακινδυνεύεται η δημόσια Υγεία», τονίζουν στο Newsbomb.gr στελέχη της κυβέρνησης με γνώση των διαβουλεύσεων
Τι πρέπει να προσέχουμε όταν πάμε για μπάνιο

Την ανάγκη να οριστούν οι κανόνες για το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών, τόνισε ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Βατόπουλος επεσήμανε ότι πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες καθώς το μεγάλο πρόβλημα είναι συνωστισμός λόγω των σταγονιδίων και σε μικρότερο βαθμό οι χειραψίες και οι επιφάνειες. Δεν αποτελεί πρόβλημα, η άμμος, το νερό και ο αέρας. Επίσης, όπως είπε ο καθηγητής, θα πρέπει να υπάρχει καθαριότητα στις ντουζιέρες.

«Καλό είναι άγνωστοι άνθρωποι μεταξύ τους να μην έρχονται σε στενή επαφή», πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος και τόνισε ότι το θέμα είναι κυρίως έξω στην παραλία καθώς μέσα στη θάλασσα οι άνθρωποι κρατούν πάντα μια απόσταση.

Ερωτηθείς εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν ζώνες ωρών κατά τις οποίες θα πηγαίνουν στις παραλίες οι ηλικιωμένοι, τόνισε ότι τα σενάρια είναι διάφορα για την αποφύγει του συγχρωτισμού αλλά το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι να μην υπάρχει πολύς κόσμος στην παραλία.

«Στην πισίνα είναι πιο εύκολο», εξήγησε ο κ. Βατόπουλος, καθώς ήδη ισχύουν κανόνες για τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν συγχρόνως και μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί η μείωση του αριθμού τους.

Οι φόβοι των ειδικών

Για τους ειδικούς το πρόβλημα δεν είναι η θάλασσα, ούτε και το κολύμπι ή άλλες δραστηριότητες σε σχέση με τον «αόρατο» εχθρό. Το ζήτημα που προκύπτει είναι ο συγχρωτισμός εντός ή εκτός θάλασσας του κόσμου. Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχει αποφανθεί ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν μέσω της κολύμβησης και αξιολογεί τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου COVID-19 μέσω νερού ως χαμηλό.

Για την ακρίβεια, έχει αναφερθεί πως τα μολυσματικά σταγονίδια του κορoνοϊού ενδέχεται να επιβιώνουν στο νερό και ο ιός έχει ανιχνευθεί στα λύματα, ωστόσο οι ειδικοί συμφωνούν ότι όταν ο νέος κορoνοϊός εισέρχεται σε μεγάλα υδάτινα περιβάλλοντα - όπως λίμνες, ποτάμια και ωκεανούς - η συγκέντρωση του ιού εκτιμάται ότι είναι τόσο αραιωμένη που θα ήταν δύσκολο να το κολλήσει κάποιος μέσα σε αυτό το περιβάλλον.

«Οι λαοθάλασσες του Σαββατοκύριακου δείχνουν την ανάγκη μιας κοινωνικής επαφής, την οποία κατανοούμε. Αλλά δείχνουν και ταυτόχρονα, μια υποεκτίμηση της κατάστασης, σε κάποιες περιπτώσεις και άγνοια κινδύνου» είπε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, κ.Σωτήρης Τσιόδρας, προσθέτοντας πως «μας ενδιαφέρει ο συγχρωτισμός. Οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται για παραλίες και ανοιχτούς χώρους είναι σε αυτό το πλαίσιο».

Ο κ. Τσίοδρας επικαλέστηκε, μάλιστα, στοιχεία μελετών που δείχνουν ότι υπάρχει η πιθανότητα – μικρότερη μεν σε σχέση με τους κλειστούς χώρους αλλά υπαρκτή - να κολλήσει κάποιος τον κορονοϊό και σε ανοιχτό χώρο, εάν δεν τηρούνται οι αποστάσεις.«Υπήρχαν και υπάρχουν μελέτες, και ελληνικές, οι οποίες έδειξαν ότι σε χώρους λουόμενων, στους οποίους υπήρχε πολύ μεγάλος συγχρωτισμός, υπήρχε μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης λοιμώξεων και του αναπνευστικού, αλλά και άλλων λοιμώξεων» σημείωσε.