Στηρίζουν την «ΑΣΠΙΔΑ» και δίνουν λύσεις για τα καταστήματα εστίασης οι Ελεύθεροι Πολίτες Μυτιλήνης


Ανακοίνωση από την παράταξη της Δ.Κ Μυτιλήνης Ελεύθεροι Πολίτες

Ο κλάδος της εστίασης που αποτελεί μεγάλο και αναπόσπαστο τμήμα της οικονομικής ζωής της Μυτιλήνης απασχολώντας μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού του τόπου μας και απορροφώντας κάθε χρόνο μεγάλο ποσοστό ανέργων, δέχτηκε όπως και άλλοι κλάδοι, ισχυρό πλήγμα από την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού, αφού όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου παραμένουν κλειστές από τις 14 Μαρτίου 2020.

Οι «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» ως η 2η εκλεγμένη παράταξη στην Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης στηρίζουμε τον Σύλλογο «ΑΣΠΙΔΑ» των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας Μυτιλήνης και είμαστε απολύτως θετικοί στην άμεση λήψη οικονομικών μέτρων ελάφρυνσης από τον Δήμο Μυτιλήνης και συγκεκριμένα την απαλλαγή τους (μέχρι 31.12.2020) από: τα ανταποδοτικά τέλη, την καταβολή τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, την καταβολή τελών διαμονής παρεπιδημούντων, την καταβολή των τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων κλπ.

‘Οσον αφορά την προσωρινή επέκταση των καταστημάτων, να γίνουν όλες οι νόμιμες διευκολύνσεις που θα επιτρέπουν μέχρι και διπλασιασμό του χώρου που διαθέτουν σήμερα (αν είναι εφικτό), προκειμένου να καλυφθεί μέρος της χαμένης εσωτερικής τους χωρητικότητας, χωρίς να πληρώσουν επιπλέον τέλη. Επίσης να γίνουν πεζοδρομήσεις, όπου αυτό είναι δυνατόν, είτε για μερικές ώρες, είτε σε 24ωρη βάση, με την προϋπόθεση να μένει οπωσδήποτε ελεύθερος ένας χώρος τουλάχιστον 1.80m για να κυκλοφορούν χωρίς προβλήματα οι πεζοί και οι μόνιμοι κάτοικοι και να μη ταλαιπωρούνται ή κλείνουν οι διαβάσεις σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Για το Ιστορικό Κέντρο Μυτιλήνης στην περιοχή Λαδάδικα, να ολοκληρωθεί σύντομα η μελέτη για τις αλλαγές χρήσης υγειονομικού ενδιαφέροντος και τις πεζοδρομήσεις.

Μέχρι τότε να εγκριθούν νόμιμα προσωρινοί όροι χρήσης ώστε να καταστεί δυνατή η πεζοδρόμηση της περιοχής (είτε για μερικές ώρες, είτε σε 24ωρη βάση) κατόπιν προσωρινής ρύθμισης της κυκλοφορίας κατά διάρκεια της θερινής περιόδου. Απαραίτητη προϋπόθεση να παραμείνει ανοικτή η οδός Χίου που συνδέει την προκυμαία με την Κουλμπάρα, ώστε να είναι δυνατή η κυκλοφορία οχημάτων προς την οδό Μητροπόλεως και την οδό Βερναρδάκη. Η οδός Αθανασίου Μητρέλια, η οδός Ικαρίας και η οδός Κομνηνάκη (μέχρι την οδό Σκρά) να λειτουργήσουν ως πεζόδρομοι μόνο κατά τις βραδινές ώρες.

Τώρα, μετά την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, οι καταστηματάρχες εστίασης θα πρέπει να στηριχθούν από όλους (κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, καταναλωτές), ώστε όλες οι επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοικτές διατηρώντας όλους τους υπαλλήλους τους και εξοφλώντας τους προμηθευτές τους, σεβόμενοι σε κάθε περίπτωση τα δικαιώματα των κατοίκων.

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»
Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης