Σε ανοιχτούς χώρους και με αυστηρά μέτρα το φετινό Λεσβιακό Καλοκαίρι από τις 15 Ιουλίου- Εκδηλώσεις και στο στάδιο Μυτιλήνης


Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συνέντευξη του αντιδημάρχου πολιτισμού κ τουρισμού του Δήμου Μυτιλήνης Παναγιώτη Τσακιρη.

Ο αντιδήμαρχος σε αυτήν την μίνι συνέντευξη παρουσίασε το σχέδιο για το πώς θα γίνουν φέτος οι εκδηλώσεις εν μέσω της πανδημίας του κορονοιου.

Όπως ανακοίνωσε οι εκδηλώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν την 15 Ιουλίου και να ολοκληρωθούν στα τέλη Αυγούστου.

Ο κος Τσακιρης τόνισε πως με τις έως τώρα σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ ο Δήμος Μυτιλήνης δεν μπορεί να αναλάβει τη ευθύνη της οργάνωσης πανηγύρεων, φεστιβάλ και άλλων εκδηλώσεων εντός των διοικητικών του ορίων πάντα σε ανοικτούς χώρους των οποίων δεν δύναται εκ των πραγμάτων η Αντιδημαρχία πολιτισμού και οι νε γένη υπηρεσίες του Δήμου να έχουν την άμεση εποπτεία με προσωπικό και έλεγχο του χώρου.

Το Λεσβιακό καλοκαίρι φέτος θα γίνει και θα ξεκινήσει σύμφωνα με το νόμο στις 15 Ιουλίου και θα λήξει περί τα τέλη Αυγούστου καθώς η σχολική χρονιά ενδέχεται να ξεκινήσει 1 Σεπτεμβρίου , αλλά θα κινηθεί στο χώρο του Κάστρου Μυτιλήνης όπου μπορεί να ελεγχθεί εκ μέρους του διοργανωτή η ροή των εκδηλώσεων με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και σε χώρους εντός της πόλης που διασφαλίζουν περισσότερους θεατές τηρουμένων των μέτρων και οι οποίοι θα ανακοινωθούν. Μάλιστα όπως ανακοίνωσε εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στο στάδιο της Μυτιλήνης όπου λόγου χώρου θα μπορούν να προσέλθουν περί τα 1500 άτομα.

Ο δήμος Μυτιλήνης θα ενισχύσει οικονομικά φορείς και συλλόγους ώστε να είναι εκείνοι που θα αναλάβουν την οργάνωση των εκδηλώσεων.

Μάλιστα έδωσε ακόμη ένα περιθώριο σε σωματεία και συλλόγους μέχρι το πολύ 30 Μάιου να υποβάλουν την οποία πρόταση τους αναλαμβάνοντας και την ευθύνη της διοργάνωσης.

Τέλος ο κος Τσακιρης είπε πως όλο το πρόγαμα του Λεσβιακού Καλοκαιριου θα ανακοινωθεί αρχές Ιουνίου.

Όλη η δήλωση του:

Αγαπητοί συμπολίτες,

Φέτος η παγκόσμια κοινότητα βιώνει μία μεγάλη κρίση , με την οποία δοκιμάζεται και το αίσθημα υπευθυνότητας του καθενός μας. Το καλοκαίρι φέτος θα είναι διαφορετικό για όλους μας. Αντίστοιχα και ο πολιτιστικός θεσμός του Λεσβιακού καλοκαιριού που εδώ και τριάντα σχεδόν χρονιά στολίζει τους θερινούς μήνες τη ζωή του τόπου μας και των επισκεπτών του. Το λεσβιακό καλοκαίρι αποτελεί ένα θεσμό μέσα από τον οποίο δίνεται η ευκαιρία της εξωστρέφειας στον τόπο μας και της ανάδειξής του , αναδεικνύει τη φυσιογνωμία του σε όλα τα επίπεδα και αποτελεί ένα θεσμό τον περιμένουν πολίτες και επισκέπτες.

Αποτελεί όμως και μία πρόκληση για κάθε δημοτική αρχή ώστε να αναδείξει τη φιλοσοφία και την άποψή της για τον πολιτισμό. Για το λόγο αυτό λοιπόν από τη μία θα πρέπει να σταθμίσουμε τις απαιτήσεις που επιβάλλονται για την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας και από την άλλη την ανάγκη των πολιτών να χαρούν τα αγαθά της ζωής και του πολιτισμού το καλοκαίρι, έτσι ώστε να μην αφήσουμε κανένα αίσθημα κατάθλιψης και απαισιοδοξίας να επιβληθεί στην κοινωνία μας και σε μια εποχή που ιδίως η Μυτιλήνη το έχει ανάγκη.

Εάν όλα έβαιναν καλώς είχαμε φροντίσει να ανακοινώναμε το πρόγραμμα του Λεσβιακού καλοκαιριού αμέσως μετά το Πάσχα, έτσι ώστε να αποτελεί θεσμό τουριστικής προβολής και εξωστρέφειας.

Οφείλουμε όμως να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και θεωρήσαμε αναγκαία την αναθεώρηση του προγράμματος ως δείγμα υπευθυνότητας και σοβαρότητας.

Έτσι σύμφωνα με τις υποδείξεις του Υπουργείου και της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οι χώροι εντός των οποίων θα λάβουν χώρα οι εκδηλώσεις είναι ανοικτοί χώροι στους οποίους όμως θα πρέπει να μπορεί να υπολογιστεί το 40% της πληρότητας τους και με απόσταση των θεατών τόσο από τη σκηνή κατά τρία μέτρα όσο και μεταξύ τους ένα μίση μέτρο. Η ευθύνη έγκειται στο διοργανωτή και γίνεται αντιληπτό πως ο διοργανωτής θα πρέπει να έχει τον έλεγχο της τήρησης των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας που απαιτούνται. Επίσης η απόσταση των παραγόντων επί σκηνής και ο αριθμός των καλλιτεχνών θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός επ αυτής.

Γίνεται συνεπώς αντιληπτό πως Ο Δήμος Μυτιλήνης δε μπορεί να αναλάβει τη ευθύνη της οργάνωσης πανηγύρεων, φεστιβαλ και άλλων εκδηλώσεων εντός των διοικητικών του ορίων πάντα σε ανοικτούς χώρους των οποίων δεν δύναται εκ των πραγμάτων η Αντιδημαρχία πολιτισμού και οι νε γένη υπηρεσίες του Δήμου να έχουν την άμεση εποπτεία με προσωπικό και έλεγχο του χώρου.

Το Λεσβιακό καλοκαίρι φέτος θα γίνει και θα ξεκινήσει σύμφωνα με το νόμο στις 15 Ιουλιου και θα λήξει περί τα τέλη Αυγούστου καθώς η σχολική χρονιά ενδέχεται να ξεκινησει 1 Σεπτεμβρίου , αλλά θα κινηθεί στο χώρο του Κάστρου Μυτιλήνης όπου μπορεί να ελεγχθεί εκ μέρους του διοργανωτή η ροή των εκδηλώσεων με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και σε χώρους εντός της πόλης που διασφαλίζουν περισσότερους θεατές τηρουμένων των μέτρων και οι οποίοι θα ανακοινωθούν. Εν τούτοις όμως ως Διεύθυνση Πολιτισμού είμαστε διατεθειμένοι να ενισχύσουμε οικονομικά σωματεία και φορείς στην οργάνωση εκδηλώσεων για τις οποίες όμως θα υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ως διοργανωτές πως θα τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας .

Για το σκοπό αυτό κατόπιν συνεννόησης με την οικονομική υπηρεσία απλοποιήσαμε τη διαδικασία των δικαιολογητικών που απαιτούνται στα μέτρο που αυτό είναι εφικτό . Με αυτό το σκεπτικό δίνουμε ακόμη ένα περιθώριο σε σωματεία και συλλόγους μέχρι το πολύ 30 Μάιου να υποβάλουν την οποία πρόταση τους αναλαμβάνοντας και την ευθύνη της διοργάνωσης.

Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί αρχές Ιουνίου και παρά τις δυσκολίες φιλοδοξούμε να είναι ευχάριστο , να προβάλει τον τόπο και θα αποτελεί ένα μικρό δείγμα της φιλοσοφίας μας .