Σκέψεις ημερών, για την εκκλησία, την θεια κοινωνία και τις λειτουργιές εν μέσω κορονοιου


**Γράφει ο ιερέας Στρατης Γιουσμας

ΣΚΕΨΕΙΣ ΗΜΕΡΩΝ...

Ασχολούμενος με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρκετά χρόνια, επέλεγα συστηματικά αυτές τις μέρες να αποστασιοποιούμαι από αυτά. Ο λόγος απλός, ήθελα να δώσω στην καθημερινότητά μου μία αλλαγή, να ζήσω το Πάθος του Κυρίου, να συμμετέχω καρδιακά στις Ιερές Ακολουθίες χωρίς να ασχολούμαι έστω για μία εβδομάδα με χοϊκές και αγχωτικές δραστηριότητες.
Δυστυχώς τα γεγονότα των ημερών δεν με αφήνουν ασυγκίνητο και φυσικά δεν μπορώ να μείνω σιωπηλός. Θέλω να εκφράσω την ειλικρινή γνώμη μου γνωρίζοντας πως δεν θα αρέσει σε πολλούς ίσως. Άλλοι θα συμφωνήσουν μαζί μου και άλλοι θα διαφωνήσουν. Δεν με ενοχλεί καθόλου αυτό αρκεί η διαφωνία να στηρίζεται στον σεβασμό, στην αγάπη και στην ευγένεια. Γι' αυτό λοιπόν σας παρακαλώ δεν θέλω να ανοιχθεί διάλογος με σχόλια κάτω από την κοινοποίησή μου.

1. Βιώνουμε μία υγειονομική παγκόσμια κρίση. Δεν με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή εάν είναι φτιαχτή, υποκεινούμενη ή ψευδής. Εγώ βλέπω πως είναι πανδημία υπαρκτή και οφείλουμε να σεβαστούμε τους εαυτούς μας και τους οικείους μας μένοντας σπίτι. Προφανώς αυτό για πολλούς φαντάζει δύσκολο αφού για άλλους το σπίτι είναι λιμάνι και οχυρό και για άλλους φυλακή και δέσμευση. Εξ ιδίων κρίνει ο καθένας... Σίγουρα πάντως αυτή η κρίση όταν θα τελειώσει, πρέπει όχι να μας γυρίσει στην προηγούμενη καθημερινότητά μας αλλά να μας διδάξει πως πρέπει να εκτιμούμε ό,τι μέχρι τώρα θεωρούσαμε δεδομένο και να αλλάξουμε συμπεριφορές.

2. Με την έναρξη της κρίσης αυτής δικαιολογημένα έκλεισαν γηροκομεία και Εκκλησίες αφού αυτοί είναι οι χώροι που κατά πλειοψηφία συχνάζουν ηλικιωμένοι και άρα ευπαθείς ομάδες. Κατάντια σκέφτομαι και προβληματίζομαι: Δηλαδή ο Ναός έγινε χώρος των ηλικιωμένων;; Τραγικό αλλά αληθινό. Αμέσως βγήκαν οι υπερορθόδοξοι Ταλιμπάν να μας κατηγορήσουν για το κλείσιμο των Ναών λες και όλοι αυτοί οι αλιβάνιστοι ή οι χριστιανοί των Χριστουγέννων και Πάσχα, άντε και σε κανένα μυστήριο γάμου ή βάπτισης δηλώνουν παρουσία, στεναχωριούνται περισσότερο από εμάς τους κληρικούς που θυσιάσαμε τις ζωές μας για να "μπούμε" στην ιερωσύνη.

3. Η Εκκλησία δεν είναι μόνο οι δεσποτάδες και οι παπάδες αλλά και οι βαπτισμένοι χριστιανοί.
Άρα όταν κάποιος φέρεται εναντίον της Εκκλησίας στρέφεται και εναντίον όλων των βαπτισμένων χριστιανών. Σταματήστε λοιπόν την ιεροκατηγορία είναι αμάρτημα και μάλιστα βαρύ. Κατά τα άλλα όμως κόπτεστε υπέρ της Εκκλησίας κατηγορώντας ανοιχτά τους εκπροσώπους Της.

4. Κανένας ιός και καμία ασθένεια δεν μεταδίδεται με την Θεία Κοινωνία και αυτό γιατί εδώ δεν έχουμε προτύπωση σώματος και αίματος Χριστού με το κρασί και το ψωμί αλλά πραγματική μεταβολή αυτών σε Σώμα και Αίμα Χριστού, αφού λοιπόν κοινωνώ τον ίδιο τον Χριστό και γίνομαι σύσσωμος και σύναιμος Χριστού δεν υπάρχει περίπτωση να κολλήσω τίποτα. Αν αυτό δεν το πιστεύεις ή αμφιβάλλεις καλό θα ήταν να μην ξανά κοινωνήσεις.

5. Από τις 10 Μαρτίου μένω μέσα και δεν έχω λειτουργήσει. Κλαίω, στεναχωριέμαι και νευριάζω γιατί αυτό ονειρευόμουν από μικρός να είμαι λειτουργός του Υψίστου. Θλίβομαι γιατί ποτέ δεν είχα μείνει αλλειτούργητος από παιδί. Και τώρα καρφώνομαι στην τηλεόραση. Έτσι όμως πρέπει να γίνει. Δεν κλονίζεται η πίστη μου αλλά προφυλαγόμαστε για την υγεία των πιστών που αγαπάμε.

6. Μα δεν θα κοινωνήσουμε το Πάσχα με ρωτάτε;;; Όχι, αυτή τη φορά δεν θα κοινωνήσεις γιατί δεν πρέπει να έρθεις στο Ναό. Η αγία Μαρία η Αιγυπτία 48 χρόνια δεν είχε κοινωνήσει, περιμένοντας τον άγιο Ζωσιμά στην έρημο. Ο άγιος Μάξιμος ο Γραικός και αυτός 17 χρόνια ακοινώνητος. Αγίασαν και οι δύο γιατί δεν κλονίστηκε η πίστη τους. Εμείς σκανδαλιζόμαστε γιατί δεν θα κοινωνήσουμε το Πάσχα λες και τον υπόλοιπο χρόνο είμασταν συνεχώς στο Ναό και κοινωνούσαμε συχνά. Υποκρισία λοιπόν. Η Εκκλησία μας ζητά για καλό δικό μας να υπακούσουμε έστω για μιά φορά στην κυβέρνηση αποφεύγοντας τις συγκεντρώσεις. Ας υπακούσουμε.

7. Πύρινα βέλη εναντίον των κληρικών και του Μητροπολίτου μας αυτές τις μέρες. Ντρέπομαι γιατί αυτοί που τα ξεστομίζουν υποτίθεται είναι βαπτισμένοι χριστιανοί. Άνθρωποι που έχουν μάλιστα ευεργετηθεί από ιερείς και από τον Μητροπολίτη μας. Ο Δεσπότης είναι εδώ και επιλέγει την προσευχή και την σιωπή. Κάτι που δεν κάνουμε εμείς ούτε στα σπίτια μας. Ο Μητροπολίτης μας έχει χειροτονήσει πάνω από 50 ιερείς μόνο και μόνο για να μην μείνει κανένας Ναός χωρίς λειτουργό και καμία ενορία χωρίς ποιμένα σε όλη την περιφέρεια της μητροπόλεώς μας. Η κοινωνική προσφορά της Μητρόπολης είναι τεράστια και εάν ενδιαφερόσασταν να ενημερωνόσασταν καλύτερα θα την γνωρίζατε.

8. Ναι πράγματι η εγκύκλιος του Μητροπολίτου μας είχε πολλά ΔΕΝ αλλά με βρίσκουν σύμφωνο σε όλα. Πονώ και στεναχωριέμαι που θα πρέπει ο πιστός να μην μπει στο Ναό αλλά έστω για μιά φορά αυτό πρέπει να γίνει. Ναι δεν θέλω να λειτουργήσω, γιατί αν λειτουργήσω θα κοινωνήσω εγώ αλλά όχι εσείς. Ή όλοι μας ή κανείς!!! Οι καμπάνες όταν χτυπούν σημαίνει πως προσκαλούν τους πιστούς. Γιατί λοιπόν να χτυπήσουν αφού δεν θα πρέπει να μπεις στο Ναό!! Τα ηχεία δεν χρειάζεται να ανοιχτούν αφού δόξα το Θεό όλοι μας έχουμε στα σπίτια μας τηλεοράσεις. Ας τις ανοίξουμε την ώρα των ακολουθιών. Άλλωστε οι ακολουθίες αυτή την εβδομάδα θα είναι στεγνές και άχαρες χωρίς τους πιστούς. Για να μην θυμίσω πόσες φορές μας φέρατε την αστυνομία γιατί σε πρωινά Κυριακών με ανοιχτά ηχεία σας ενοχλούσαν στον ύπνο.

9. Αντί να ψευτοσκανδαλίζεστε και να το παίζεται σούπερ ορθόδοξοι μουτζαχεντίν πάρτε τον άνδρα σας ή την γυναίκα σας και τα παιδιά σας και μπροστά στα εικονίσματά σας, (εάν έχετε) κάντε την καθημερινή σας προσευχή. Ας διδάξουμε με το παράδειγμα μας τα παιδιά στο τί σημαίνει προσευχή και δάκρυα μετανοίας και όχι μόνο ύβρεις και κατηγορίες. Γιατί ό,τι εικόνες βλέπουν από τους γονείς αυτά θα κάνουν.

10. Αυτές τις άγιες μέρες ας προσπαθήσουμε, μόνο για φέτος από μακριά, κλεισμένοι στα σπίτια μας και ανοίγοντας τις τηλεοράσεις μας να συναισθανθούμε το Πάθος του Κυρίου και την Ανάστασή του. Λιγότερες κουβέντες, περισσότερη προσευχή. Ας μείνουμε με την οικογένειά μας και ας αφήσετε εμάς τους ιερείς να προσευχηθούμε για σας. Άλλωστε αυτός είναι ο ρόλος μας. Καλή Ανάσταση σε όλους μας.

**Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίων Πατέρων Άνω Χάλικα Μυτιλήνης