Αναστέλλεται η μετακίνηση από και προς τα νησιά αεροπορικώς και ακτοπλοϊκώς μέχρι τις 27 Απριλίου


Ελέγχους σε όλα τα ιδιωτικά οχήματα που κινούνται στις εθνικές οδούς και στους παράδρομους, διενεργεί από τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης η αστυνομία, όπως και το λιμενικό στα λιμάνια.

Το πρόστιμο για όσους μετακινούνται εκτός νομού χωρίς να είναι μόνιμοι κάτοικοι διπλασιάζεται και ανεβαίνει στα 300 ευρώ. Επιπλέον θα αφαιρούνται πινακίδες και οι παραβάτες θα επιστρέφουν στη βάση τους.

Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι όσοι βρεθούν σε άλλο νομό εκτός της μόνιμης κατοικίας τους, δεν θα έχουν δυνατότητα επιστροφής.

Επίσης προέτρεψε τους εργοδότες να ελέγξουν τις βεβαιώσεις που έχουν δώσει, γιατί έχουν παρατηρηθεί παρατυπίες και σε περίπτωση ελέγχου οι εργοδότες θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές για εργαζόμενους που έχουν απολυθεί.

Ειδικότερα, από τα αεροδρόμια, λιμάνια, ΚΤΕΛ και άλλες πύλες θα μπορούν να αναχωρούν μόνο όσοι είναι μόνιμοι κάτοικοι με βεβαίωση τύπου Α και χωρίς δυνατότητα επιστροφής, με μοναδική εξαίρεση τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας (για υπηρεσιακούς λόγους), τους γιατρούς και νοσηλευτές, το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπως και υπαλλήλους του κράτους σε κρίσιμες υποδομές.

Οι εντατικοί έλεγχοι θα διαρκέσουν μέχρι τις 27 Απριλίου, ενώ «κανένα εισιτήριο δεν θα κόβεται» και κανείς δεν θα κινείται χωρίς βεβαίωση τύπου Β1 ή βεβαίωση μόνιμης κατοικίας τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αναστέλλεται η μετακίνηση από και προς τα νησιά αεροπορικώς και ακτοπλοϊκώς, με εξαίρεση την μετάβαση μόνιμων κατοίκων προς την κατοικία, αλλά και την μετακίνηση κατοίκων από μικρά προς μεγαλύτερα νησιά εντός του ίδιου δήμου για μετακινήσεις τύπου Β1, Β2 Β3.

Π.χ. οι κάτοικοι της Σύμης μπορούν να μεταβούν στη Ρόδο για φαρμακείο, γιατρό, σούπερ μάρκετ ή την τράπεζα, όχι όμως οι κάτοικοι Ρόδου στη Σύμη είπε ο υφυπουργός.

Άγιο Φως

Ειδική αναφορά έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και στην πρωτοβουλία του Δήμου Αργυρούπολης – Ελληνικού να μοιράσει κατ’ οίκον το Άγιο Φως. Αυτό «δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αν και άλλοι δήμοι προβούν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες να ακυρωθεί όλη η προσπάθειά μας.

Μάλιστα, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, προκειμένου να λήξει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

«Το μήνυμα της Ανάστασης που μεταφέρει το Άγιο Φως είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Το Άγιο Φως φωτίζει τις καρδιές όλων μας, αλλά φέτος με άλλο τρόπο», σχολίασε ο υφυπουργός.

Τέλος, αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα με σχέδια και ημερομηνίες πιθανής εξόδου από την καραντίνα, κάνοντας λόγο για «fake news» και δημοσιεύματα «παντελώς ανυπόστατα», υπενθυμίζοντας προς τους «συντάκτες και διακινητές ότι εμπίπτουν στο νόμο διασποράς ψευδών ειδήσεων».