«Ο "Γόρδιος δεσμός της αποσυμφόρησης του καταυλισμού της Μόριας πρέπει να λυθεί ΣΉΜΕΡΑ»


*Γράφει η Αντα Ζαφειρελλη

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ.

Με τον όρο κοινωνική απομάκρυνση προσδιορίζουμε μια σειρά από μη φαρμακευτικές ενέργειες που έχουν ως σκοπό να διακόψουν η να επιβραδύνουν τη πιθανότητα εξάπλωσης μιας μεταδοτικής νόσου.

Με μαζικές κινητοποιήσεις εδώ και μήνες η Περιφέρεια Β. Αιγαίου οι Δημοτικές τοπικές αρχές, οι Απανταχού Λέσβιοι και οι Πολιτιστικοι σύλλογοι προσπαθούμε να προειδοποιήσουμε για την υγειονομική βόμβα που λέγεται καταυλισμός προσφύγων της Μόριας.

Ένας καταυλισμός που δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει 3000 πρόσφυγες και σήμερα απαριθμεί πάνω 25.000.

Η ατολμία για πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή ένωση αλλά και την έλλειψη ενός οργανωμένου σχεδίου για την αποσυμφόρηση της δομής έρχεται σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή να αναδείξει την τραγικότητα των στιγμών και των περιστάσεων. Ο Κορωνοϊός (covid-19) εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς αποτελώντας παγκόσμια πανδημία σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σε αυτή τη πρωτόγνωρη παγκόσμια υγιεινομική κρίση οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την άμεση αντίδραση της επίσημης πολιτείας Τα μέτρα απαγόρευσης η σωστή καθημερινή ενημέρωση από τον καθηγητή Τσιόδρα και οι κάθε είδους προληπτικές κατευθυντήριες οδηγίες δείχνουν πως η χώρα μας αντιμετωπίζει συγκροτημένα το θανατηφόρο "αόρατο" εχθρό. Και εδώ μπαίνει το κρίσιμο ερώτημα σε όλους και για όλους μας :πως είναι δυνατόν το σύνολο της κοινωνίας να τηρεί την απαγόρευση του συγχρωτισμού ως μέτρο προστασίας ενάντια στη πανδημία και στη Μόρια να στοιβάζονται 25000 άνθρωποι? .

Το ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΊΤΙ σώζει ζωές για ευπαθείς ομάδες και μή.

Το συχνό πλύσιμο των χεριών το ίδιο. Μέτρα πρόληψης που οφείλουμε όλοι να ακολουθούμε. Στη Μόρια τι επικρατεί ?

 Δεν είναι μόνο εκεί βέβαια αλλά στο σύνολο των άτακτων και υπεράριθμων προσφυγικών καταυλισμών ανά την Ελληνική επικράτεια που εκ των συνθηκών που επικρατούν εκεί δεν τηρούνται τα προληπτικά μέτρα. Ο κίνδυνος να προσβληθούν οι χιλιάδες αυτοί ανθρώποι από τον ιό είναι μεγάλος. Αν οι άνθρωποι αυτοί νοσήσουν και αποφασίσουν να εγκαταλειψουν και να μοιραστούν στην ενδοχώρα αυξάνεται ο κίνδυνος να μεταδώθει ο ιός στους κατοίκους του νησιού. Την ύστατη αυτή ώρα δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε.

Ο κίνδυνος μιας ραγδαίας εξάπλωσης του ιού θα έβαζε το νησί μας σε μια συνολική καραντίνα για άγνωστο χρονικό διάστημα και με συνέπειες που δεν έχει επεξεργαστεί ο ανθρώπινος νους.

Ο "Γόρδιος δεσμός της αποσυμφόρησης του καταυλισμού της Μόριας πρέπει να λυθεί ΣΉΜΕΡΑ αν όχι χθές. ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΌΣΙΑ ΥΓΕΙΑ συμβαδίζουν και αναζητούν το κοινό σημείο σύμπλευσης πριν οι εξελίξεις μας προλάβουν.

Ο Σύλλογος μας όπως και όλοι οι Λέσβιοι ανησυχούμε για τον ενδεχόμενο κίνδυνο. # Μένουμε - σπίτι # Παραμένουμε - ανθρωπιστές

**ΆΝΤΑ ΖΑΦΕΙΡΕΛΛΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΑΘΗΝΩΝ