Κορωνοϊός και κλιματιστικά: Πόσο επηρεάζουν στη μετάδοση του ιού (BINTEO)


Κορωνοϊός και κλιματιστικά: Πόσο επηρεάζουν στη μετάδοση του ιού

Αντικείμενο έρευνας αποτέλεσε ένα περιστατικό τον περασμένο Ιανουάριο, σε εστιατόριο της πόλης Γκουανγκτσού της Κίνας, προκειμένου επιστημονική ομάδα, να εξάγει συμπεράσματα σε σχέση με την μετάδοση του κορωνοϊού μέσω των κλιματιστικών.

Η μελέτη, η οποία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενόψει της συζήτησης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και της επαναλειτουργίας των καταστημάτων και χώρων εστίασης, εστιάζει σε ένα περιστατικό που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο σε ένα εστιατόριο στην κινεζική πόλη Γκουανγκτσού.

Εκεί μία -προερχόμενη από τη Γουχάν- 63χρονη θαμώνας - φορέας του κορωνοϊού, η οποία ακόμη δεν είχε εμφανίσει τα συμπτώματα του ιού, μόλυνε άλλους εννέα, όχι όμως τους υπόλοιπους 73 πελάτες στον ίδιο όροφο, ούτε τους οκτώ εργαζομένους, γράφει η εφημερίδα New York Times.

Οι Κινέζοι ερευνητές περιέγραψαν το περιστατικό σε μία μελέτη η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού Emerging Infectious Diseases.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, ένα από τα air conditions του εστιατορίου προφανώς φύσηξαν σωματίδια του ιού μέσα στην αίθουσα.