Με επιτυχία η ετήσια Γενική Συνέλευση της Φιλοτελικής Εταιρείας Λέσβου


Με τις ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβου έκοψε την βασιλόπιτά της για το νέο έτος η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου (ΦΕΛ) την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2020 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με τη συμμετοχή των μελών και φίλων της, καθώς και των οικογενειών τους.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Ειδικός Σύμβουλος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Γεώργιος Σίμος ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη κ. Κων/νου Μουτζούρη, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου, o Δ/ντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου κ. Μιχάλης Καπιωτάς, ο Συνταγματάρχης (ΠΖ) κ. Δημήτριος Χατζηχαραλάμπους ως εκπρόσωπος του Διοικητού της 98 ΑΔΤΕ, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Καλλιόπη Γόμου-Πρωτογεράκη ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης κ. Γεώργιος Καμπούρης, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Παρασκευάς Φραντζέσκος, ο Διευθυντής του Μουσείου Τεριάντ κ. Κώστας Μανιατόπουλος, ο κ. Βαγγέλης Χατζημανώλης από τη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης και η κα. Μαρία Μαρινέλλη από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Χαιρετισμό απέστειλαν η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κα Χριστιάνα Καλογήρου και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μυτιλήνης κ. Παναγιώτης Τσακύρης.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΦΕΛ. Ο πρόεδρος κ. Μιχάλης Βαΐτης παρουσίασε τον απολογισμό του συλλόγου για το 2019. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συνέχιση της έκδοσης και τη νέα εμφάνιση του περιοδικού «Φιλοτελική Λέσβος», του μακροβιότερου φιλοτελικού περιοδικού της ελληνικής επαρχίας, καθώς και στις εκδηλώσεις που έγιναν για τον εορτασμό των 75 χρόνων της ΦΕΛ (1944-2019). Μεταξύ αυτών ήταν τα φιλοτελικά εργαστήρια σε σχολεία του νησιού, η έκδοση του βιβλίου του Νίκου Καρνιαουτάκη για τις Μεγάλες Κεφαλές Ερμή και – ως επιστέγασμα του εορτασμού – η Φιλοτελική Έκθεση «Μυτιλήνη 2019».


Ο κ. Βαγγέλης Χατζημανώλης απήγγειλε την παρλάτα για την υποδοχή του νέου έτους, ενώ την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έκανε ο δρ. Στρατής Αναγνώστου με θέμα «Ελληνικά γραμματόσημα και σφραγίδες την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1940-1944)». Ο κ. Αναγνώστου, με αφορμή την επέτειο των 80 ετών από την εμπλοκή της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρουσίασε τα τακτικά, αεροπορικά και κοινωνικής πρόνοιας γραμματόσημα της περιόδου, τις επισημάνσεις και τις ταχυδρομικές σφραγίδες από την είσοδο του ελληνικού στρατού στις περιοχές της Βορείου Ηπείρου, τα στρατιωτικά ταχυδρομικά δελτάρια που χρησιμοποιήθηκαν για την αλληλογραφία των στρατιωτών του μετώπου με τις οικογένειές τους, τις γερμανικές και ιταλικές σφραγίδες και ταινίες λογοκρισίας, τα γραμματόσημα των αντιστασιακών οργανώσεων, καθώς και τις τοπικές επισημάνσεις γραμματοσήμων μετά την απελευθέρωση περιοχών. Μεταξύ αυτών, ειδική παρουσίαση έγινε για την σειρά αναμνηστικών γραμματοσήμων με την επισήμανση «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΛΕΣΒΟΣ 10 Σεπτέμβρη 1944», που κυκλοφόρησε αμέσως μετά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από το νησί, με πρωτοβουλία της νεοσύστατης τότε ΦΕΛ και έγκριση των τοπικών Αρχών.


Το φλουρί της βασιλόπιτας (ασημένιο γούρι) ήταν προσφορά του κοσμηματοπώλη κ. Γρηγόρη Βέτσικα. Συλλεκτικά αντικείμενα προσέφεραν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ενώ σε όλα τα παρευρισκόμενα παιδιά μοιράστηκαν φιλοτελικά δώρα, προσφορά της ΦΕΛ και των φίλων της.