Ο τέλειος συνδυασμός: 5 τρόποι για να τρώτε περισσότερο και να χάνετε βάρος ταυτόχρονα


Μεταξύ των πλέον δυσάρεστων πραγμάτων που μπορεί να λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας αδυνατίσματος είναι η πείνα. Ωστόσο, όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος, δεν πρέπει ποτέ να επικεντρωνόμαστε στη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων και στην αποφυγή των αγαπημένων μας πιάτων και σνακ αλλά στην κατανάλωση περισσότερων τροφών.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορούμε να τρώμε ό,τι θέλουμε, αλλά ότι επιλέγοντας συγκεκριμένες τροφές μπορούμε εύκολα να αποφύγουμε το αίσθημα της πείνας και τη «λιγούρα».

Αν αυξήσουμε την ποσότητα τροφής που πραγματικά χρειάζεται το σώμα μας, όπως εκείνες οι τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, θα αισθανόμαστε χορτασμένοι χωρίς να καταφύγουμε σε τρόφιμα με υψηλό ποσοστό λίπους.

1. Ναι στις φυτικές ίνες

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα απαιτούν περισσότερο χρόνο μάσησης, πράγμα που βοηθά τον εγκέφαλο να πιστέψει ότι γεμίζουμε περισσότερο το στομάχι μας. Επιπλέον, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, βοηθούν στην πέψη. Επίσης, απορροφούν τα σάκχαρα πιο αργά, γεγονός που μεταφράζεται σε αίσθημα κορεσμού για περισσότερο χρόνο. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι άνθρωποι που διατηρούν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες είναι συνήθως πιο αδύνατοι, καθώς οι φυτικές ίνες βρίσκονται κυρίως σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα,  με  χαμηλή  περιεκτικότητα σε θερμίδες.

2. Τροφές πλούσιες σε νερό
Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι το καρπούζι, το αγγούρι, τα κολοκυθάκια, οι φράουλες, το πεπόνι, το μπρόκολο και ακόμη και το γιαούρτι έχουν πολύ νερό. Αυτό που δεν είχατε σκεφτεί είναι ότι γεμίζουν και κρατούν το στομάχι ενυδατωμένο για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Αυτό είναι σημαντικό επειδή σε πολλές περιπτώσεις το αίσθημα της δίψας συγχέεται με αυτό  της πείνας, οδηγώντας μας να πιστέψουμε ότι ο οργανισμός μας χρειάζεται τροφή, όταν απλά χρειάζεται νερό.
Αν δεν είστε σίγουροι για το πώς να τα ξεχωρίσετε, όταν νιώσετε πείνα αφού έχετε φάει, πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό. Ασχοληθείτε με κάτι άλλο για λίγη ώρα, πχ. παίξτε καζίνο αν είστε οπαδός της ρουλέτας και αν συνεχίζετε να πεινάτε, επιλέξτε κάτι υγιεινό.

3. Καταναλώστε ένα μεγάλο πρωινό
Δεν είναι μύθος: είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και δεν θα πρέπει επουδενί να το παραλείπετε. Το πρωινό ενεργοποιεί το σώμα και του δίνει όλη την απαραίτητη ενέργεια ώστε να ανταπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες.

4. Φάτε κάτι πριν κοιμηθείτε
Υπάρχει μια παράλογη φήμη, η οποία υποστηρίζει ότι τα νυχτερινά σνακ καταστρέφουν τελείως το σώμα, αλλά αν επιλεγούν σωστά, μπορούν πραγματικά να είναι χρήσιμα στη διαδικασία της απώλειας βάρους. Αυτό το μικρό σνακ πριν από τον ύπνο θα σας βοηθήσει να ξυπνήσετε λιγότερο πεινασμένοι και ο μεταβολισμός σας είναι ακόμα ενεργός και θα καίει λίπος κατά τη διάρκεια της νύχτας.

5. Τα σνακ δεν είναι κακά
Όσο δεν πρόκειται για πάστες, φυσικά. Όταν τρώμε αρκετές φορές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ικανοποιούμε την πείνα και, κατά συνέπεια, αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση ανεπιθύμητων τροφών. Το καλύτερο, όπως και με τις ίνες, είναι να επιλέγονται τρόφιμα  που χρειάζονται χρόνο για να μασηθούν. Τα σνακ μεταξύ των γευμάτων πρέπει να είναι περίπου 200 θερμίδες, συμπεριλαμβανομένων τριών γραμμαρίων ινών, επτά πρωτεϊνών και έξι γραμμαρίων υγιεινών λιπών.