ΠΡΟΣΟΧΗ: Ενημέρωση από την περιφέρεια για το επικίνδυνο ψάρι «Λαγοκεφαλος» που αλιεύτηκε στην Λέσβο


Αλιεία επικίνδυνου είδους ψαριού

Πρόσφατα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο ανέφεραν την αλίευση ενός πολύ επικίνδυνου είδους ψαριού, του λαγοκέφαλου (Lagocephalus sceleratus) στην περιοχή της Λέσβου, για την ταυτοποίηση του οποίου ζητήθηκε η συνδρομή του Τμήματος Αλιείας Λέσβου. Για το θέμα αυτό θα θέλαμε να διευκρινήσουμε ότι η αναγνώριση του ψαριού έγινε μόνο με βάση την περιγραφή του αλιέα, αφού ήδη το είχε πετάξει ως ύποπτο αλίευμα.  Όπως αποδείχτηκε μετά τη δημοσιοποίηση φωτογραφικού υλικού, το συγκεκριμένο ψάρι δεν ήταν λαγοκέφαλος.
           
Το παραπάνω γεγονός αυτό στάθηκε η αφορμή για να γίνει μια εκ νέου υπενθύμιση της επικινδυνότητας του λαγοκέφαλου για τον καταναλωτή. Ο λαγοκέφαλος  είναι επικίνδυνο  είδος ψαριού για τον άνθρωπο διότι παράγει μια τοξική ουσία (την τετραδοτοξίνη) που οδηγεί στον θάνατο, αφού εμφανιστούν συμπτώματα  παράλυσης, πόνος στο στομάχι, διάρροια, εμετός και δύσπνοια. Εισήλθε στη Μεσόγειο από τη διώρυγα του Σουέζ και ήδη βρίσκεται σε μεγάλους πληθυσμούς στην περιοχή της Κρήτης. Στο Βόρειο Αιγαίο η παρουσία του προς το παρόν είναι περιορισμένη. Η Υπηρεσία Αλιείας Λέσβου λαμβάνει κατά καιρούς αναφορές από Λέσβο και Λήμνο για την ύπαρξή του.

Πώς αναγνωρίζεται: Έχει χαρακτηριστικό σχήμα σώματος σαν τορπίλη, πράσινο-λαδί-καφέ χρώμα με πολλές καφέ σκούρες ή μαύρες κηλίδες και δεν έχει λέπια. Τα μάτια του είναι μεγάλα, ανοιχτόχρωμα, με μαύρη κόρη. Διαθέτει τέσσερα χαρακτηριστικά δόντια, δύο στην πάνω σιαγόνα και δύο στην κάτω, που θυμίζουν λαγό. Η κοιλιά του είναι ασπριδερή και λεία και μπορεί να φουσκώσει σαν μπαλόνι όταν το ψάρι βρεθεί σε κίνδυνο.

Αν κάποιος αλιεύσει λαγοκέφαλο θα πρέπει:  α) να μη τον επιστρέψει στη θάλασσα, β)  να μη τον καταναλώσει, γ) να ενημερώσει σχετικά το Τμήμα Αλιείας Λέσβου (τηλέφωνο 22510-46667) και δ) εφόσον είναι δυνατόν να παραδώσει το ύποπτο αλίευμα.
Ακολουθεί σχετική φωτογραφία.


Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
                                                             ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ