Τι λέει ο πρώην πρόεδρος του Λ.Τ Λέσβου για τον Χαρακτηρισμό του λιμένα Πλωμαρίου ως Πύλη Schengen


Χαρακτηρισμός λιμένα Πλωμαρίου ως Πύλη Schengen

Με χαρά διαπιστώνω ότι στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης του Δ.Λ.Τ. Λέσβου συγκαταλέγεται η ίδρυση Πύλης Schengen στο λιμάνι Πλωμαρίου.

Αυτό είναι μια δικαίωση και μια υποθήκη για το μέλλον του τόπου μας.

Η δέσμευση αυτή που επαναλαμβάνεται σε δελτία τύπου και σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις δικαιώνει την απελθούσα διοίκηση και τον αγώνα που έδωσε για το σκοπό αυτό. Δεν είναι τυχαίο ότι από το Μάιο του 2016 έως τον Οκτώβριο του 2019:

Η διαδικασία νομιμοποίησης του λιμανιού Πλωμαρίου που εκκρεμούσε από το 2011 (!) προχώρησε με πολλές πιέσεις στα εμπλεκόμενα Υπουργεία, ενώ δεν υπήρχε καμία συμπαράσταση από αυτούς που σήμερα εκδηλώνουν την ανησυχία τους για τις καθυστερήσεις. 

Καταβλήθηκε το σύνολο του προστίμου για τη νομιμοποίηση του λιμανιού.

Στις 22-01-2019 εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση που νομιμοποιεί το λιμάνι Πλωμαρίου.
Πραγματοποιήθηκε διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς του Πλωμαρίου και όλοι μαζί πιέσαμε για τον κοινό σκοπό.

Πραγματοποιήθηκε, μετά από πιέσεις, αυτοψία από κλιμάκιο του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αντικρούστηκαν ακραίες απόψεις σχετιζόμενων υπηρεσιών που προέβαλαν προσωπικές προτεραιότητες βολέματος και αδράνειας εις βάρος του τόπου.

Προχώρησε η προσαρμογή των σχεδίων διαρρύθμισης του υπό ανέγερση κτιρίου, ώστε αυτό να ικανοποιεί τις νέες λειτουργικές απαιτήσεις και παράλληλα να μην απαιτούνται αλλαγές στους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.

Παρελήφθη η θετική γνωμοδότηση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για την κατ’ αρχήν ικανοποίηση του σχετικού κανονιστικού πλαισίου που απαιτείται.

Έχει πια οριστεί ο οδικός χάρτης που οδηγεί στο τέλος της διαδικασίας και στην αρχή της εκτέλεσης του έργου.

Κάποιοι αυτά τα βήματα τα βαθμολόγησαν και μας κατηγόρησαν ότι οριακά περάσαμε τη βάση.

Ίσως ξέχασαν ότι η κοινωνία μας είναι μικρή, ότι όλοι γνωριζόμαστε και ότι θα έρθει πολύ γρήγορα και η ώρα του δικού τους απολογισμού, τον οποίο και να θελήσουν αυτοί να αποφύγουν, εμείς θα τον απαιτήσουμε. Εξάλλου το μέτρο της κρίσης το όρισαν εκείνοι.

Στην βαθμολόγηση αυτή αντιπαραθέτουμε τη συνείδησή μας για μια επίπονη και αποδοτική θητεία και την άποψη των πολιτών του νησιού μας, της οποίας είμαστε καθημερινοί αποδέκτες. Στην ικανοποίηση των πολιτών για τη μέχρι σήμερα πορεία προστίθεται η ανησυχία τους για το μέλλον. Μια ανησυχία που δεν πηγάζει μόνο από τις αλλαγές προσώπων αλλά από την αδυναμία συνεννόησης για τη συνέχιση της πορείας των τελευταίων ετών. Γιατί χρειάστηκε να περάσουν δύο μήνες για να συγκροτηθεί το νέο Δ.Σ. σε σώμα; Γιατί ακόμα και σήμερα, μετά από τρεις μήνες, δεν έχει δοθεί λύση στην υποστήριξη του Δ.Λ.Τ. Λέσβου από τις τεχνικές υπηρεσίες των δύο δήμων του νησιού; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη όχι μόνο για ευκαιρίες που θα χαθούν αλλά και για καθυστερήσεις ή απώλειες μελετών και έργων που έχουν δρομολογηθεί και εκκρεμούν;
Το γεγονός ότι το Δ.Λ.Τ. Λέσβου αποτέλεσε την αιτία για την πρώτη αποδυνάμωση του κυρίαρχου πολιτικού συνδυασμού του Δήμου Μυτιλήνης δεν είναι το μείζον. Το σημαντικό είναι να μην αποδείξει το Δ.Λ.Τ. Λέσβου ότι οι πολιτικοί ταγοί αυτού του τόπου θα δικαιώσουν αυτούς που υποστήριζαν και υποστηρίζουν ακόμα, ότι ήταν λάθος το εγχείρημα της διάσπασης του ενός Δήμου. Δίκαιο το αίτημα, ανώριμοι και αναποτελεσματικοί οι διαχειριστές της επόμενης μέρας. Οψόμεθα.

                                                                        Μυτιλήνη, 22-11-2019
                                                                        Κυριάκος Πετρέλλης
                                                                        πρώην Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Δ.Λ.Τ. Λέσβου