Η Μαϊμού του Αθλητισμού της Λέσβου: «Μπανάνες Αμερικής…..»


Γράφει ο Στρατής Τσιντωτας

Καλώς τα παιδιά. Βροχερές καλημέρες αν και πάλι γκρινιάζετε…

+Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι περίεργη υπό την έννοια πως μπορεί να ξέρει πολλά περισσότερα από τα όσα γράφει και επιμελώς να κρατά πράγματα αυτά που λέμε στην δική μας γλώσσα «δεν γράφονται» για λόγους ευνόητους. Αυτό μπορεί στην πορεία να αποδειχτεί καλό ή και πολύ κακό και σίγουρα είναι ένα ρίσκο για μας που κάνουμε την δουλειά αυτή.

+ Αφορμή της παραπάνω εισαγωγής είναι τα παρακάτω που θα γράψω για τον Αιολικό, γιατί ήρθε νομίζω η ώρα να ειπωθούν κάποιες αλήθειες. Δυστυχώς η σιωπή τόσο καιρό αποδείχτηκε αδυναμία και εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως αν συνεχιστεί θα κάνει μεγαλύτερο κακό.

+ Το καλοκαίρι όταν οι αδερφοί Αντωνάκα εξέφρασαν την επιθυμία να αναλάβουν τον Αιολικό, άπαντες είδαν την προοπτική αυτή ως την μοναδική λύση, αφού η ομάδα ήταν στο χείλος του γκρεμού. Ανέλαβαν λοιπόν τα ηνία και ξεκίνησαν τον σχεδιασμό, ο οποίος η αλήθεια είναι πως μας φάνηκε περίεργος από τότε. Η ομάδα άρχισε να προπονείται με παίκτες να πηγαινοέρχονται, χωρίς ουσιαστικά προπονητή, με τον Γεωργάρα να κάνει πότε τον Τεχνικό Διευθυντή πότε τον πρώτο προπονητή και τον Παππά να έχει σταθερή θέση βοηθού. Στην αρχή η δικαιολογία που έβγαινε γιατί δεν αποκτούνται παίκτες και προπονητής ήταν πως δεν ξέραμε την κατηγορία που θα αγωνιστούμε και η απάντηση ήταν πως αν η ομάδα ανέβει σε μια μέρα θα έρθουν δέκα παίκτες και ξένος προπονητής.

+ Χωρίς να υπάρχει άλλη επιλογή άπαντες δώσαμε χρόνο προσαρμογής και περιμέναμε να δούμε τι θα γίνει. Άλλωστε όπως προείπα, δεν υπήρχε άλλη λύση ως εκ τούτου όλοι ήταν ευχαριστημένοι που ο Αιολικός υπήρχε στα γήπεδα. Τελικά για να μην μακρηγορούμε και επειδή τα περισσότερα είναι γνωστά, ο Αιολικός ξεκίνησε στην Γ Εθνική με τον Γεωργάρα προπονητή, τον Παππά βοηθό και το ρόστερ να απαρτίζεται κυρίως από ντόπιους. Η ομάδα δεν έπαιξε φιλικά, προετοιμασία σοβαρή δεν έκανε και το μόνο που κράτησε τα προβλήματα κάτω από το χαλί ήταν η ανέλπιστη πορεία στο κύπελλο Ελλάδος.

+ Για να πάμε στο σήμερα, ο Αιολικός αν εξαιρέσει κανείς το Κύπελλο, βρίσκεται στην προτελευταία θέση με 8 βαθμούς, έχει σκοράρει 5 γκολ μόλις, τα 3 εκ των οποίων σε ένα ματς, έχει χάσει από ομάδες ανύπαρκτες ποδοσφαιρικά και κάθε μέρα γελοιοποιείται. Ξεφτιλίζεται και ας είναι βαριά η έκφραση.

+ Διοίκηση για όσους γνωρίζουν δεν υπάρχει. Ούτε Κουλουκάκης ούτε Βερρής ούτε κανένας. Αυτοί είναι μόνο για την λάντζα και να τρέξουν κάποια θέματα, γραφειοκρατικά και οικονομικά. Να φέρουν λεφτά δηλαδή. Για όλα αποφασίζει ο Πρόεδρος που έχει πάρει τα ηνία της ομάδας και δεν έχει αφήσει περιθώρια σε κανέναν ούτε καν να ψελλίσει την αντίθεση του.

+ Έχουμε φτάσει λοιπόν τέλος Νοεμβρίου και ο Αιολικός δεν έχει ρούχα. Η αποστολή της ομάδας είναι ένα τσίρκο, όπου άλλος φοράει κόκκινο άλλος κίτρινο και άλλος ροζ μπουφάν. Πάμε στους αγώνες και αντί να βλέπουν πίσω την λέξη Αιολικός, βλέπουν το Ειρήνη Πλωμαρίου και μας ρωτάνε ποια ομάδα είναι αυτή. Ρούχα προπόνησης δεν υπάρχουν παρά μία μόνο στολή που την πλένουν και την αφήνουν να στεγνώσει για να την ξανά φορέσουν. Καλά που είναι καλός ο καιρός δηλαδή.

+ Το καλοκαίρι σοβαρή προετοιμασία δεν έγινε. Η ομάδα δεν δούλεψε τακτική, δεν δούλεψε συστήματα, δεν έκανε κανονική προετοιμασία. Και δεν το λέω εγώ. Το λένε οι ίδιοι οι παίκτες. Για αυτό και δεν μπορεί αγωνιστικά να βρει τα πατήματα της σήμερα η ομάδα και κάνει γκολ κατόπιν αίτησης. Δεν υπάρχει κλασσικό δεκάρι, δεν υπάρχει σέντερ φορ, ένας σχεδιασμός στο πόδι και με το στανιό.

+ Μέσα σε όλα, αντί να αντιληφθεί το λάθος η διοίκηση, δηλαδή ο Αντωνάκας, διώχνει τον Γεωργάρα από προπονητή, τον επαναφέρει στην θέση που αρχικά τον είχε επιλέξει και αναλαμβάνει ο ίδιος να κάνει τον προπονητή. Αφήνει δε μάλιστα στο περιθώριο τους Κατσίκη και Τσομπανέλλη, επειδή υπέπεσαν σε πειθαρχικό παράπτωμα ερχόμενοι σε ρήξη με τον Γεωργάρα. Και ερωτώ. Τιμωρώντας τους παίκτες, ποιος την πληρώνει? Γιατί η ομάδα δεν έχει την πολυτέλεια να μην έχει δυο βασικά της στελέχη που τουλάχιστον ο ένας είναι ο κορυφαίος από την αρχή της χρονιάς και να ψάχνεις στον πάγκο να κάνεις αλλαγή τον Καλόμπο με τον Σεκού. Βάζεις ένα πρόστιμο αν θες να τους τιμωρήσεις και τελειώνει εκεί. Αν θες να τους τιμωρείς αγωνιστικά, θα πρέπει να έχεις βαρβάτο πάγκο και παίκτες. Αλλιώς θα χάνεις από το κάθε χωριό.

+ Τα πράγματα δείχνουν να ξεφεύγουν και αν δεν ταρακουνηθεί η διοίκηση, δηλαδή ο ίδιος ο Αντωνάκας, η ομάδα θα πέσει από τον Δεκέμβρη. Δυστυχώς η ευτυχώς ο Αιολικός δεν είναι ούτε Mass United, το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι American Football, οι φίλαθλοι στο νησί δεν πάνε με Hot Dog και Coca Cola στο γήπεδο απλά να περάσουν την Κυριακή τους και η νοοτροπία μας εδώ δεν συμβαδίζει με την Αμερικανική. Ο Αιολικός χρειάζεται κανονικότητα και όχι πειραματισμούς. Και αν είναι να ξεφτιλίζεται από κάθε χωριό και να έχει την σημερινή εικόνα εντός και εκτός γηπέδου, θα ήταν προτιμότερο να μην κατέβαινε καν να παίξει. Τους φιλάθλους δεν τους ενδιαφέρει να γράψει ο Αιολικός ιστορία επειδή θα παίξει ο Καλόμπο και ο Σεκού στην ομάδα. Δεν χρειάζεται να τον ακολουθεί μαζί την αποστολή φωτογράφος για να καταγράφει τις στιγμές των μεταναστών που έγιναν ποδοσφαιριστές και παίζουν στην Ελλάδα. Θα μπορούσα να γράψω πολλά περισσότερα και αλλά νομίζω πως αυτά είναι αρκετά για να ταρακουνηθεί η κατάσταση.

+ Σκοπός δεν είναι άλλωστε να γίνει χειρότερη η κατάσταση, αλλά να καταλάβουν οι αδερφοί Αντωνάκα πως θα πρέπει να αλλάξουν τακτική και ρότα. Ο Αιολικός πρέπει να πάρει έναν κανονικό προπονητή, να γίνει μια σοβαρή ομάδα που οι παίκτες δεν θα ντρέπονται να πάνε αποστολή, να δοθούν αρμοδιότητες και να παίρνονται αποφάσεις από κοινού. Το one man show δεν είναι καλό ούτε στα θέατρα. Γιατί αν συνεχιστεί αυτό, τα όσα άκουσαν οι διοικούντες την Κυριακή στα Λεύκτρα θα είναι του κατηχητικού.

+ Και μια υποσημείωση για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Όλα τα παραπάνω γράφονται με καλή πρόθεση και σε μια προσπάθεια να αλλάξει η κατάσταση. Γιατί όσο σιωπούμε και εμείς οι δημοσιογράφοι και αφήνουμε ανεξέλεγκτα τα πράγματα, έχουμε και εμείς μερίδιο ευθύνης. Και ίσως το μεγαλύτερο.

+ Κατά τα άλλα όσοι πιστοί προσέλθετε αύριο στο Πλωμάρι, ο Αιολικός παίζει «τελικό» πρόωρα και θέλει συμπαράσταση.

+ Χώρος άλλος δεν υπάρχει για σήμερα, μας μονοπώλησε το ενδιαφέρον ο Αιολικός. Οφείλω όμως να ζητήσω μια δημόσια συγνώμη για ένα σχόλιο που έκανα την περασμένη εβδομάδα για τον Τάκη Σάλτα και δεν είχε να κάνει με το ποδόσφαιρο. Αν και προσωπικά το έκανα, οφείλω να την πω και δημόσια γιατί ήταν φάουλ. Και χωρίς var.

+ Εις το επανιδείν, τα λέμε την επόμενη Τρίτη…